Saat 24'ten sonra canlı müzik yasak!
Konut, konaklama tesisleri ve eğitim kurumları gibi kullanım alanları etrafında faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerleri 24.00-07.00 saatleri arasında canlı müzik yayını yapamayacak.
ABONE OLÇevre ve Orman Bakanlığı’nın, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Ve Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikte çevresel gürültünün önlenmesi için çeşitli önlemelere yer verildi. Buna göre, yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim dönemlerinde yatılı eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri gibi alanlarda açık ve yarı açık eğlence yerlerinin kurulmasına izin verilmeyecek. Bu alanlardaki mevcut açık ve yarı açık eğlence yerleri kapalı hale getirilecek. Etkilenen yapı ile bitişik nizamda olan eğlence yerlerinden kaynaklanan çevresel gürültü, Leq gürültü göstergesi cinsinden etkilenen yapı içindeki arka plan gürültü seviyesi değerini aşamayacak. Etkilenen yapı ile bitişik nizamda olmayan eğlence yerinden kaynaklanan çevresel gürültü, Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 5 dBA’dan ve 7 dBC’den daha fazla aşamayacak.
Birden fazla eğlence yerinden çevreye yayılan toplam gürültü seviyesi, Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 7-10 dBA aralığından fazla aşamayacak. Bu aralık esas alınmak kaydıyla, toplam çevresel gürültü seviyesi; gürültüye maruz kalınan alandaki etkilenen kişi sayısı, gürültü kaynağı ile gürültüye hassas mekanlar arasındaki mesafe gibi faktörler göz önünde bulundurularak İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile belirlenecek. Bu bentte verilen sınır değerin aşılması halinde, arka plan gürültü seviyesine katkısı olan her bir eğlence yeri sınır değer aşımından eşit olarak sorumlu tutulacak. Gürültüye katkı oranları belirlendikten sonra her bir işletme gerekli tedbirleri alacak.
-HASSAS KULLANIM ALANLARINA SAAT SINIRLAMASI-
Hassas kullanımların bulunduğu (Konut, yataklı hizmet veren konaklama tesisleri, eğitim kurumları, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar gibi kullanım alanları) alanlarda faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinde, 24.00-07.00 saatleri arasında canlı müzik yayını yapılamayacak. Diğer saatlerde ise Yönetmelikte uygun görülen ses sınırına uyularak canlı müzik yayını yapılabilecek.
Hassas kullanımların bulunduğu alanlarda faaliyet gösteren mevcut açık ve yarı açık eğlence yerlerinin, yapılan denetimlerde öngörülen ses sınır değerlerinin belirtilen sınır değerleri bir yıl içinde üç defa sağlamadığının tespiti halinde, fiziki olarak tamamen kapalı hale getirilecek.
Az hassas ve hassas olmayan kullanımların (İdari ve ticaret binaları, çocuk bahçeleri, oyun alanları ve spor tesisleri gibi kullanımların) bulunduğu alanlarda açık ve yarı açık olarak faaliyet gösteren eğlence yerlerinden çevreye yayılan çevresel gürültü seviyesi öngörülen sınır değerlerini sağlayacak şekilde faaliyetlerini sürdürebilecek.
Bu madde kapsamında canlı müzik yapabilecek eğlence yeri veya yerlerinin 14/7/2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre canlı müzik izni alması şart. Bu izin verilirken yetkili idarenin bu maddede belirtilen esaslara ilişkin uygun görüşü alınacak, gerekli görüldüğü takdirde yetkili idare Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporu hazırlatılacak ve rapora ilişkin yetkili idarenin uygun görüşü esas alınacak.
-“DİKKAT: İÇERİDEKİ SES SEVİYESİ İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLIDIR”-
Yönetmelik gereği, kapalı eğlence yerlerinin dış giriş kapılarının üzerine "Dikkat: İçerideki ses seviyesi insan sağlığına zararlıdır" şeklinde ışıklı ikaz levhalarının asılması zorunlu tutuldu.
Ayrıca, çok hassas ve hassas kullanımların bulunduğu yerlerde daha sakin çevre oluşturabilmek amacıyla ilgili kurum kuruluşların da görüşü alınarak belediye sınırları ve mücavir alan içinde belediye, belediye sınırları ve mücavir alan dışında ise yetki devri yapılan il özel idarelerince; yetki devri yapılmadığı takdirde il çevre ve orman müdürlüğünce ek sınırlayıcı tedbirler alınabilecek. Bu çerçevede; bölgede kurulacak yeni bir gürültü kaynağında çevresel gürültü seviyesi ile ilgili geçici veya sürekli sınırlandırma kararları alınabilecek veya yeni işletmenin bu bölge içinde kurulmasına izin verilmeyecek.