Büyükerşen: Siyanür, Porsuk'e etkilemiyor

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, siyanür havuzlarından birinin setlerinde meydana gelen çöküntünün Porsuk Çayı'nı etkilemediğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.05.2011 15:39 GÜNCELLEME 11.05.2011 15:39 GÜNCEL
Büyükerşen: Siyanür, Porsuk'e etkilemiyor

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Kütahya'daki ETİ Gümüş Şirketi'ne ait madendeki siyanür havuzlarından birinin setlerinde meydana gelen çöküntünün şimdilik Porsuk Çayı'nı etkileme tehlikesinin olmadığının anlaşıldığını bildirdi.

Büyükerşen, yaptığı yazılı açıklamada, konuyla ilgili olarak Eskişehir Su ve Kanalizasyon İşleri (ESKİ) Genel Müdürünün olayın yaşandığı bölgeye gittiğini, yetkililerle yapılan görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Siyanürün şimdilik Porsuk Çayı'nı etkileme tehlikesinin olmadığının anlaşıldığını belirten Büyükerşen, açıklamasında şunları ifade etti:

''Ancak ESKİ Genel Müdürümüz, Çevre ve Orman Bakanlığı birimleri başta olmak üzere bütün ilgili kamu ve özel kuruluşlardan, belediyemize konu ile ilgili bütün gelişmeleri bilgi olarak vermeleri konusunda resmi süreç başlatıldı. Ayrıca Porsuk Çayı'nın Kütahya çıkışından Eskişehir'deki baraja gelinceye kadar ki mesafenin muhtelif noktalarından kısa aralıklarla zaten yapılmakta olan su analizleri günlük hale dönüştürüldü ve bugüne kadar bir tehlike görülmedi. Eğer tahlillerde en küçük bir olumsuzluğa rastlanırsa arıtma tesislerine su alınmayacaktır. Bu, Eskişehir'e kullanma suyu verilmemesi demektir. Kesintiden itibaren depolarımızda mevcut olan 24 saat yeterli rezervin bir süre çok kısıntılı kullanılmasına yol açacaktır. Susuzluk konusunda Büyükşehir Belediyesinden daha çok sorunun çözümünün hükümet tedbirlerine bağlı olacağı açıktır. İnşallah bunların hiç birine gerek kalmaz.''

KAYNAK : AA