Görmez'den diziye Hürrem göndermesi
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Osmanlı'nın vakıf eserleri için yaptığı hizmete değinerek "Hürrem'i anlamak için yaptığı vakıflara insanlar baksın" dedi.
ABONE OLŞamil Kucur'un haberi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, atalarımızın toplumun bütün alanlarında vakıflar kurulduğunu söyledi. '5. Vakıfların Fıkhî Sorunları' konulu sempozyumda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Libya, Mısır, Tunus, Irak, Afganistan ve Pakistan'da müslümanların bugünlerde zor dönemlerden geçtiğini hatırlatarak, bu ülkelerin en kısa zamanda sıkıntılı durumlarından kurtulmaları dileğinde bulundu. Görmez, vakıf müessesesinin İslam medeniyetinin varlık anlayışının, insana bakış, hayır ve erdem anlayışının iyilik yapmak, hayır işlemek ve faydalı olmak, sevgi ve rahmet anlayışının tezahürü olarak ortaya çıktığını söyledi. Vakıf müessesesinin İslam dininin insanlığın önerdiği bütün erdemlerin müesseseleşmiş hali olduğunu kaydeden Görmez, vakıfların kaynağını doğrudan Kur'an-ı Kerim'den aldığını ifade eden Görmez, vakıfların aynı zamanda insanoğluna edebileşmeyi öğrettiğini söyledi.
BÜTÇENİN YARISI VAKIFLARDANMIŞ
Görmez, konuşmasında zaman zaman ayet ve hadislerden alıntı yaptı. Osmanlı döneminde çok sayıda vakıf kurulduğunu anlatan Görmez, 18. yüzyılın başında Osmanlı vakıflarının gelirinin bilimsel bir araştırmaya göre bütçenin yarısı kadar olduğunu bildirdi. Görmez, toplumun bütün alanlarında vakıflar kurulduğunu belirterek, 'Bugünlerde çeşitli vesilelerle gündeme gelen ve Türk gençliğine farklı şekilde gösterilen Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan, Kudüs'te bir vakıf kuracaktır, vakfın vakfiyesinde, birinci madde şöyledir; (Bu vakfın gayesi Mescid-i Aksa'daki kandillerde yakılacak olan zeytinyağını temin etmektir)' hatırlatmasında bulundu.
ESERLERİ ANLATIR
Mehmet Görmez, toplumun bütün alanlarında vakıflar kurulduğunu belirterek "Bugünlerde çeşitli vesilelerle gündeme gelen ve Türk gençliğine farklı şekilde gösterilen Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'ı en doğru şekilde anlatan eserin yaptırdığı vakıf eserleri olduğunu dile getirdi.