Grizu faciasında ölenler için anma töreni

Zonguldak'ta 17 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen ve 30 madencinin hayatını kaybettiği olayın birinci yılında anma töreni düzenlendi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.05.2011 11:40 GÜNCELLEME 17.05.2011 11:40 GÜNCEL
Grizu faciasında ölenler için anma töreni

TTK Karadon Müessesesi Yeni Servis Kuyusu önünde gerçekleştirilen törene siyasiler, bürokratlar ve madenciler katıldı. Sabah 07.30 sıralarında gerçekleştirilen anma töreninde, patlamanın birinci yılının dolduğu gün Çinliler tarafından tamir edilen kuyu da törenin ardından faaliyete geçti.

Törende konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 2004 yılından itibaren yaptıkları açıklamalar ile taşeron sistemine karşı olduklarını duyurduklarını hatırlattı.

Anma törenine katılanlara seslenen Alabaş, "Burada bir yıl önce 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon Yeni Servis Kuyusu'nda yerin 540 metre altında özel şirkette meydana gelen grizu faciasının birinci yılında bu anma törenini gerçekleştiriyoruz. Yer altı hazırlık işlerinin üretimin bir parçası olduğu ve 160 yıldan bu yana olduğu gibi bu işin TTK tarafından yapılması gerektiği, taşeron çalıştırmanın telafisi olmayan kazalara sebebiyet vereceği konusunda 2004 yılında açıklamalarımızla duyurmuştuk" dedi.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise meydana gelen kazaların yüzde 98'inin yerin metrelerce altında olduğunu söyledi. İnan, "Genç işçi arkadaşlarımız işe başladığında yeni işçi alımlarında kazaların fazlasıyla arttığını görmekteyiz. Yer altı şartlarının kendine özgü ağır koşulları vardır. Yer altında çalışmak dolayısıyla bilgi birikim, tecrübe ve deneyim gerektirmektedir. Bundan bir yıl önce kaybettiğimiz 30 şehidimize Allah'tan rahmet kederli ailelerine baş sağlığı diliyorum" şeklinde konuştu. İnan, anma törenine katılan madencilere de kazasız üretim diledi.

Anma töreni kurban kesimi ve Yasin-i Şerif okunması ile sona erdi. Törende duygulandıklarını anlatan madenciler her ocağa indiklerinde aynı korkuyu yaşadıklarını ifade etti.

Grizu faciasında ölen 26 yaşındaki taşeron işçisi Erkan Taşdemir'in amcası Ramazan Taşdemir de anma törenine katıldı. Yaşanan olayın yeniden gözünde canlandığını ifade eden Taşdemir, "Buraya geldiğimizde burası ana baba günüydü. Bu sabah aynı acıyı bir daha yaşadık. Bizim acılarımız tazelendi fakat Allah başkalarına acı keder vermesin. 26 yaşındaki bir yakınınızı kaybetseniz herkes ne düşünürse bizde onu düşünüyoruz. Erkan'ın bir bebeği oldu. Ona bakıyoruz, onunla teselli buluyoruz" diye konuştu.

Olayın yaşandığı gün arama kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Hasan Alkan ise "Olayın yaşandığı o mevkilere gittiğimizde her gittiğimizde aynı duyguları yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Anma törenine katılan madenciler ise tören sonrası maden ocağına çalışmaya indi.


 
 

KAYNAK : İHA