Dink cinayetinde ihmale 6'şar ay hapis

Hrant Dink cinayetinde ihmalleri olduğu iddia edilen 8 sanıktan Albay Öz ve Yüzbaşı Yıldız'a 6'şar ay hapis verildi. 2 sanık beraat etti.

ABONE OL
GİRİŞ 02.06.2011 12:15 GÜNCELLEME 02.06.2011 12:15 GÜNCEL
Dink cinayetinde ihmale 6'şar ay hapis

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin ''görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma iddiasıyla yargılanan 8 sanıktan dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile aynı kurumun İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız 6 ay, diğer 4 sanık ise 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan 2'si ise beraat etti.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşma, bu mahkemenin duruşma salonunda çocuk mahkemesindeki başka bir davanın duruşması nedeniyle Hakim Bayram Temiz'in makam odasında yapıldı.

Sanıkların katılmadığı duruşmada, Dink ailesi avukatlarından Ergin Cinmen ve İsmail Cem Halavut ile Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen ve Veysel Şahin ile Okan Şimşek'in avukatı Nurhayat Bayraktar hazır bulundu.

Hakim Temiz, duruşmada, Dink cinayetine ilişkin Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde başka bir dava görüldüğünü belirterek, mahkemelerince bu mahkemeye yazılan yazıya cevap geldiğini anlattı. Mahkemelerine gelen yazıya göre, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, bir süre önce açıkladığı kararında Dink cinayetine ilişkin her iki mahkemede görülen davaların birleştirilmesine gerek olmadığını kararlaştırarak, kendi mahkemelerindeki davanın da reddine hükmettiğini anımsattı.

Davayı karara bağlayan hakim Bayram Temiz, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli jandarma astsubaylar Okan Şimşek, Hüseyin Yıldız, uzman çavuşlar Veysel Şahin ve Hacı Ömer Ünalır'a, ''görevi kötüye kullanma'' suçunu düzenleyen TCK'nın 257/2. maddesi uyarınca, suçun işleniş şekli ve özellikleri ile işlenen suçta sanıkların ihmalle gerçekleşen rolleri ve ihmalleri neticesinde meydana gelen neticenin ağırlığını ve bu yönde kamuoyunda yarattığı infiali dikkate alarak, takdiren ve teşdiden 4 ay hapis cezası, dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile aynı kurumun İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'a ise 6 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Mahkeme Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli astsubay Gazi Günay ile uzman çavuş Önder Araz'ın ise delil yetersizliğinden beraatına hükmetti.

Mahkeme, suçun kamuoyunda yarattığı infiali gözönünde bulundurarak sanıklar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına gerek olmadığını belirtti.

DİNK AİLESİ AVUKATLARINDAN ENGİN CİNMEN: ''TRABZON 2. SULH CEZA MAHKEMESİ GEREKEN KARARI BENCE VERMİŞTİR''

İstanbul'da öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ailesinin avukatlarından Engin Cinmen, Dink cinayetine ilişkin ''görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma'' iddiasıyla yargılanan ve aralarında dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de yer aldığı 6 kişinin 4 ile 6 ay arasında hapis cezası almasına ilişkin olarak, ''Trabzon 2. Ceza Mahkemesi gereken kararı bence vermiştir'' dedi.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşma sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan avukat Cinmen, mahkemenin bugün davayı karara bağladığını belirterek, Öz'ün de aralarında yer aldığı 6 sanığa hapis cezası verdiğini belirtti.

Cinmen, mahkemenin Albay Ali Öz başta olmak üzere sanıklar hakkında ''görevi ihmal'' suçu nedeniyle hüküm kurduğunu ve ceza alan 6 sanığın cezasının da ertelemediğini ifade etti.

Cinmen, şunları söyledi:

''Suçun işleniş biçimi, toplumda oluşturduğu infial nedeniyle bir tecil kararı verilmedi, burada mahkeme sadece bunları yapabilirdi. Çünkü bizim daha önceden mahkemeden bazı taleplerimiz olmuştu. Bu taleplerden bir tanesi aslında işlenen suçun 'görevi ihmal' veya 'görevi kötüye kullanma' değil, sanıkların asıl suçu işleyen yani İstanbul'da yargılanan kişilerle örgütsel bir ilişki içinde bulunmaları ve Dink'in öldürülmesinin ihmali davranışlarıyla ve bilerek işlenmesi konusundaydı. Mahkeme bu talepleri daha önceden dile getirip karara bağladı ve gereken işlemlerde bulundu, ancak ne İstanbul'daki mahkeme ne de Trabzon'daki Ağır Ceza Mahkemesi bizim bu taleplerimiz çerçevesinde Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin verdiği kararın gereğini yerine getirmedi. Bundan sonra diğer davalara bakacağız.

Dink cinayeti davalarının birleştirilerek ağır ceza mahkemelerinde görülmesi gerektiğine işaret eden Cinmen, ''Gerek idari merciler, idare mahkemeleri ve gerekse adli mercilerin önemli bir bölümü Hrant Dink cinayetinin ilelebet açık kalmasını istiyor. Bundan başka bir anlam çıkmıyor. Bu şekilde kamu görevlilerinin ağır ihmalleriyle yürütülen davalar sulh ceza mahkemelerinde görülüyorsa, buradaki taleplerimiz de sulh ceza mahkemesinin birleştirme yönündeki kararına rağmen kabul kararı vermesi gereken mahkemelerce reddediliyorsa bunun anlamı budur. Bununla ilgili hukuksal mücadele devam edecek'' diye konuştu.

''DİNK CİNAYETİ DAVASI KAMUSAL VİCDANI RAHATLATACAK ŞEKİLDE KARARA BAĞLANMALI''

Cinmen, Dink cinayeti davasının neticeye ulaşması için hem yargısal, hem idari hem de siyasi katmanlarda bir direnme olduğunu öne sürerek, ''Bu direnişin hukuk yararına kırılması lazım, aksi takdirde Türkiye bu ayıpla yaşayamaz. Bu dava sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada hassasiyetle takip edilmektedir. Hukuk devleti gereği Hrant Dink davasının gerçekten kamusal vicdanı tatmin edecek şekilde karara bağlanması lazım. Yargı da bu çerçevenin dışında değildir. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi gereken kararı bence vermiştir'' şeklinde konuştu.

Diğer yargı mercilerinin bugüne kadar ki tavırlarını devam ettirmeleri halinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Dink cinayetine ilişkin verdiği karara aykırı davranışta olacaklarını savunan Cinmen, ''Diğer yargı mercileri bugüne kadarki tavırlarını devam ettirdikleri sürece bu Türkiye'nin, Avrupa Birliği süreci içinde karnesine çok ciddi bir zarar verecektir. Bunu herkesin dikkatine sunmak isteriz'' ifadelerini kullandı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, Hayal'in, Dink'i öldürme planı yaptığı, bu amaçla silah temin etmesi için kendisine para verdiği, bu durumu jandarma istihbarat görevlisi olarak tanıdığı kişilere aktardığını iddia etmişti.

Müfettiş raporlarında, Coşkun İğci'nin bilgi verdiği görevlilerin, Jandarma Astsubay Okan Şimşek ile Jandarma Uzman Çavuş Veysel Şahin olduğu öne sürülmüş, Trabzon Valiliği İl İdare Kurulundan bu iki görevli hakkında, ''Dink'in öldürüleceğini haber almalarına rağmen görevlerinin gereğini yerine getirmedikleri'' gerekçesiyle soruşturma izni istenmişti.

Soruşturma izni verilmesi üzerine Şimşek ve Şahin hakkında, görevi ihmal suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

Mahkemede ifade veren sanıklar, istihbarat bilgisini dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'e ilettiklerini, onun konuyu kapattığını öne sürmüşlerdi.

Sanıkların ifadeleri üzerine dönemin Trabzon İl Jandarma Komutan Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız, aynı birimde görevli astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yıldız ile uzman çavuşlar Önder Araz ve Hacı Ömer Ünalır hakkında da soruşturma izni verilmişti.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın ardından, ilk davanın sanıkları Okan Şimşek ve Veysel Şahin ile Albay Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında, ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan yeni bir dava açılmıştı. Bu davaya bakma görevi de yine 2. Sulh Ceza Mahkemesine verilmişti.

Mahkeme tarafından, birleştirilen her iki davanın iddianamesinde, aralarında Albay Ali Öz'ün de yer aldığı 8 sanık hakkında, ''görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak'' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapsi isteniyordu.

KAYNAK : AA