Oscar ödülleri sahiplerini buldu

Yönetmenleniğini Clint Easwood'un yaptığı 'Million Dollar Baby' adlı film oscar gecesini dört önemli ödülle kapattı. İşte oscar ödüllerinin tam listesi:

ABONE OL
GİRİŞ 28.02.2005 09:07 GÜNCELLEME 28.02.2005 09:07 GÜNCEL
Oscar ödülleri sahiplerini buldu

Oscar'ın galibi 'Milyonluk Bebek'


'Million Dollar Baby' Oscar gecesini dört önemli ödülle kapattı

En İyi Yönetmen ödülünü alan Clint Eastwood'u ilk kutlayan En İyi Kadın Oyuncu ödüllü Hillary Swank oldu

Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden Oscar'lar dün gece Los Angeles'ta düzenlenen bir törenle dağıtıldı. Gecenin galibi En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında ödülleri toplayan 'Million Dollar Baby' oldu.

Uçak endüstrisine damgasını vuran ABD'li işadamı Howard Hughes'un hayatını anlatan ve 11 dalda ödüle aday gösterilen 'The Aviator', geceyi beş ödülle kapattı ama tüm önemli ödülleri 'Million Dollar Baby'ye kaptırdı.

Martin Scorsese'nin yönettiği 'The Aviator', En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Kurgu ve En İyi Görüntü Yönetmeni dallarında Oscar heykeline uzandı.

Scorsese yine başaramadı

Martin Scorsese, bu filmiyle yıllardır özlemini duyduğu En İyi Yönetmen, filmin başrol oyuncusu Leonardo DiCaprio da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almayı umuyordu ama ikisi de geceden eli boş ayrıldılar.

Eastwood rüştünü ispat etti

Spagetti Western filmlerinin yakışıklı oyuncusuyken 1992'de çektiği 'The Unforgiven'la kamera arkasına geçen Clint Eastwood, yönetmenlikteki başarısını 'Million Dollar Baby' ile uzandığı ikinci En İyi Yönetmen Oscar'ı ile kanıtladı.

En İyi Erkek Oyuncu ödülüne de aday olan Clint Eastwood bu ödülü Jamie Foxx'a kaptırsa da 'Million Dollar Baby' ile 'dört dörtlük' bir gece yaşadı.

'Finding Neverland'e bir, 'Ray'e iki ödül

Altı dalda ödüle aday olan ve efsanevi caz piyanisti Ray Charles'ın hayatını anlatan 'Ray', En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Ses Miksajı dallarında Oscar'a değer görülürken yedi dalda adaylığı bulunan 'Finding Neverland' ise sadece En İyi Film Müziği ödülünü aldı.

Ray Charles'la gelen ödül

En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar'ı, deneyimli aktörler arasından 'Ray' filmindeki rolüyle sıyrılan ve ödülü almasına sürpriz gözüyle bakılan Jamie Foxx kazandı.

Kendisi de bir müzisyen olan Foxx, filmden hemen önce bir albüm çıkarmış ve filmdeki şarkıları kendi piyanosu eşliğinde seslendirmişti.

Sydney Lumet'ye Onur Oscar'ı

'Serpico', 'Dog Day Afternoon', 'Network', 'The Verdict', 'Running on Empty' gibi filmlerle adını sinemaseverlerin hafızasına kazıyan yönetmen Sydney Lumet'ye de 77'nci Oscar töreninde Onur Oscar'ı verildi.

'12 Öfkeli Adam' (12 Angry Men) ile Oscar'a ilk kez 1958'de aday gösterilen Sidney Lumet, aradan geçen 47 yıl boyunca toplam beş kez aday gösterildiği ödülü bir kere bile alamamıştı.

Swank beş yıl sonra yeniden

Clint Eastwood'un yönettiği 'Million Dollar Baby' filminde hırslı bir boksörü canlandıran Hillary Swank, En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi oldu.

Konuşmasında performanslarından dolayı diğer adaylara da teşekkür eden Swank, daha önce de 'Erkekler Ağlamaz'la (Boys Don't Cry) En İyi Kadın Oyuncu ödülüne değer görülmüştü.

Freeman dokuzuncu siyah oldu

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında ödüle uzanan Morgan Freeman, Oscar ödüllerinde heykelciği kucaklayan dokuzuncu siyahi aktör oldu.

Daha önce Frank Darabont'un yönettiği 'Shawshank Redemption' ve Bruce Beresford'un yönettiği 'Driving Miss Daisy' filmleriyle En İyi Erkek Oyuncu ödülüne aday olan Freeman, ödülün en büyük favorisiydi.

Blanchet'ın ilk Oscar'ı

Avustralya asıllı güzel oyuncu Cate Blanchet, 'The Aviator' filminde canlandırdığı Katharine Hepburn rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne uzandı.

Daha önce de 1998'de 'Elizabeth' filmindeki rolüyle Oscar'a aday olan 35 yaşındaki oyuncu, 'Charlotte Gray' ve 'Veronica Guerin' filmerindeki performanslarıyla olumlu eleştiriler almıştı.

En İyi Yabancı Film İspanya'dan

İspanya'nın Oscar'ları sayılan Gora ödüllerinde En İyi Film ödülünü kazanan ve Altın Küre'de yabancı film dalında En İyi Film seçilen 'The Sea Inside', Alejandro Amenabar'a En İyi Yabancı Film dalında ilk Oscar'ını kazandırdı.

Başrollerini Javier Bardem, Belen Rueda, Lola Duenas ve Mabel Rivera'nın paylaştığı film, 30 yıldır yatağa bağlı olarak yaşayan ve ötanazi hakkına sahip olmak isteyen bir adamın mücadelesini anlatıyor.

Santana çaldı, Banderas söyledi

Oscar töreninde En İyi Orijinal Şarkı ödülünü 'The Motorcycle Diaries' filminden 'Al Otro Lado Del Rio' alırken, şarkıyı törende başarılı oyuncu Antonio Banderas, efsanevi gitarist Carlos Santana'nın gitarı eşliğinde seslendirdi.

'The Incredibles'ın başarısı

Oscar gecesinde verilen ilk ödüllerden biri olan En İyi Animasyon Film ödülünü 'The Incredibles' aldı. Film aynı zamanda En İyi Ses Kurgusu dalında da mutlu sona ulaştı.

Dört dalda Oscar'a aday olan film, en başarılı animasyonlara verilen Annie ödüllerinde de 10 adet heykelcik kazanmıştı.

İşte tüm adaylar ve kazananlar

En İyi Film

'Million Dollar Baby'

En İyi Yönetmen
'Million Dollar Baby', Clint Eastwood

En İyi Erkek Oyuncu
Jamie Foxx, 'Ray'

En İyi Kadın Oyuncu
Hilary Swank, 'Millon Dollar Baby'

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Morgan Freeman, 'Million Dollar baby'

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Cate Blanchett, 'The Aviator'

En İyi Orijinal Senaryo
'Eternal Sunshine of the Spotless Mind', Charlie Kaufman

En İyi Uyarlama Senaryo
'Sideways', Alexander Payne ve Jim Taylor

En İyi Görüntü Yönetmeni
'The Aviator', Robert Richardson

En İyi Kurgu
'The Aviator', Thelma Schoonmaker

En İyi Ses
'The Incredibles', Michael Silvers ve Randy Thom

En İyi Sanat Yönetmeni
'The Aviator', Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo

En İyi Kostüm Tasarımı
'The Aviator', Sandy Powell

En İyi Film Müziği
'Finding Neverland', Jan A.P. Kaczmarek

En İyi Orijinal Şarkı
'Al Otro Lado Del Rio', 'The Motorcycle Diaries'

En İyi Görsel Efekt
'Spiderman 2', John Dykstra, Scott Stokdyk, Anthony LaMolinara ve John Frazier

En İyi Ses Miksajı
'Ray', Scott Millan, Greg Orloff, Bob Beemer ve Steve Cantamessa

En İyi Makyaj
'Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events', Valli O'Reilly ve Bill Corso

En İyi Yabancı Film

'As it is in Heaven', Sweden
'The Sea Inside', Spain

En İyi Uzun Metrajlı Belgesel
'Born into Brothels', Ross Kauffman ve Zana Brisk

En İyi Kısa Metrajlı Belgsel
'Mighty Times: The Children's March', Robert Hudson ve Bobby Houston

En İyi Animasyon Film
'The Incredibles', Brad Bird

En İyi Kısa Animasyon Film
'Lorenzo', Mike Gabriel ve Baker Bloodworth

En İyi Kısa Metrajlı Film
'WASP', Andrea Arnold