Gazetecilerin kitap yazma geleneğini o başlattı

Gazeteci-yazar Murat Bardakçı, vefat eden Mehmet Ali Birand'a ilişkin, ''Televizyonculuğu kadar önemli bir iş yaptı, gazetecilerin kitap yazma geleneğini başlattı'' dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.01.2013 23:27 GÜNCELLEME 17.01.2013 23:27 GÜNCEL
Gazetecilerin kitap yazma geleneğini o başlattı

Bardakçı, Kanal D Haber Grubu Başkanı Mehmet Ali Birand'ın ölümüne dair yaptığı açıklamada, dostluklarının 30 yıllık bir geçmişi olduğunu belirterek, ''Bizim ilişkimiz 1980'lere dayanır. Milliyet'te 30 küsur sene önce... Sonra genel yayın yönetmeni oldu. Çok istifade etmişimdir, çok şey öğrenmişimdir. Türk basınına da çok şey öğretmiştir. Bugün Mehmet Ali Birand denince biz sadece televizyoncu olarak hatırlıyoruz fakat televizyonculuğu kadar önemli bir iş yaptı, gazetecilerin kitap yazma geleneğini başlattı'' diye konuştu.

Mehmet Ali Birand'ın ''32. Gün'' programındaki ilk yönetmenlerinden Musa Çözen ise vefat eden Birand'ın Türk basını için önemli bir kayıp olduğunu dile getirerek, ''Söylenecek fazla bir şey yok. Çok eski bir dostum, 1985'te TRT'de 32. Gün programına beraber başladık. Ben onun ilk yönetmeniyim. 28 senelik dostum, ağabeyim, babam. Kendisine 'baba' diye hitap ederdim, bana göre erken kaybettik. Salı günü haberden sonra buraya yürüyerek geliyor, bugün 18.30'da hayatını kaybediyor. Bir dost olarak çok üzgünüm, çok sevdiğim bir insan. Allah gani gani rahmet eylesin, benim için çok acı kayıp'' şeklinde konuştu.

Güneri Civaoğlu ve İrfan Değirmenci

Mehmet Ali Birand'ın vefat haberi üzerine hastaneye gelen gazeteci-yazar Güneri Civaoğlu da aldıkları haberin kendilerini üzdüğünü ifade ederek, ''Bir şey söyleyemiyorum. Çok değerli bir insanımızı kaybettik. Çok sevdiğim bir arkadaşımdı'' dedi.

Sabah kuşağı haber programlarından tanınan İrfan Değirmenci ise Birand'ın Türk televizyonculuğu için önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, ''Kabus gibi çok uzun bir gün oldu. Önce bir haber kirliliği, sonra dualar ve en son oğlunun açıklaması... Çok şey öğrendik, son gün bile çok şey öğretti hepimize. Bundan sonra kimselere randevu veremeyeceğiz. Hepimizin başı sağ olsun'' diye konuştu.

Kanal D Haber Grubu Başkanı Mehmet Ali Birand'ın vefat haberini alan gazeteciler Hasan Cemal, Taha Akyol, Ali Kırca ve Cengiz Çandar da hastaneye geldi.

Öte yandan, Birand ailesinin yarın saat 14.00'te Kavacık'taki evlerinde taziyeleri kabul edeceği, ayrıca cumartesi günü Birand için Kanal D önünde saat 10.00'da tören düzenleneceği öğrenildi.