İstanbul Valisi Mutlu'dan yangınla ilgili açıklama

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Galatasaray Üniversitesi kampüsündeki tarihi ahşap binada çıkan yangına ilişkin, ''Çatının bir altındaki katta yer yer hasarlar var ama binanın diğer iki katıyla ilgili önemli bir zayiat yok'' dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.01.2013 02:59 GÜNCELLEME 23.01.2013 02:59 GÜNCEL
İstanbul Valisi Mutlu'dan yangınla ilgili açıklama

Üniversitenin Ortaköy'deki kampüsünde yürütülen yangın söndürme çalışmalarını inceleyen Mutlu, yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Vali Mutlu, yangın nedeniyle başta Galatasaray ve üniversite camiası olmak üzere herkese geçmiş olsun dileklerini iletti.

Vali Mutlu, bu binaların nasıl korunması gerektiğinin artık ciddi bir gündem teşkil etmesi gerektiğine vurgu yaparak, ''Bu tür binaları kullanırken, onarımlarını yaparken, herkesin çok dikkatli olması lazım. Ve ele alınması lazım. Bir kıvılcım her şeyi tarihi mirası yok ediyor. İstanbulumuzda hepimizin hassasiyeti var bu tarihi mirasta. Bu zenginliğin yok olması hepimizi derinden yaralıyor. Burada da bu akşam böyle bir acı yaşandı. Bu tür binalarımızın restorasyon projeleri rölöveleri elimizde. Dolayısıyla yeniden bu binaları aslına uygun şekilde onarmak, bizim üzerimize düşen bir görev'' diye konuştu.

İtfaiyenin ihbar geldiği andan itibaren süratle yangına müdahale ettiğini aktaran Mutlu, şöyle devam etti:

''Kıyı Emniyeti'ni bu konuyla ilgili müdahale için anında yönlendirdik ve 3 Söndüren ile denizden müdahale ettik. Çok yoğun bir şekilde ama bu kagir yapıların hepsinde maalesef yangının başlamasıyla birlikte kontrol altına alınamayacak kadar süratle gelişen bir yangın riski vardır. Bu yangınların özelliği, başladığından itibaren müdahale şartlarının fevkalade zor olmasıdır. Bu bir realitedir. Tabi gönül en az zayiatla bunun giderilmesi yönündedir.''

-''Bina kısmi olarak yandı''-

Mutlu, yangında çatının önemli bir kısmının yandığını söyleyerek, ''Çatının bir altındaki katta yer yer hasarlar var ama binanın diğer iki katıyla ilgili önemli bir zayiat yok. Dolayısıyla bina kısmi olarak yandı. Bir kısmının da olsa kurtarılmış olması bizim bir tesellimiz. Bundan sonrası için artık süratle restorasyonuyla ilgili yapılması gerekli olanları çalışacağız'' dedi.

Yangının çıkış sebebi ile ilgili soru üzerine de Mutlu, yangının çıkış nedeninin gerekli incelemelerin ardından netleşeceğini anlatarak, bu tür yangınların temel nedeninin elektrik, bilgisayar tesisatı olabildiğini dile getirdi.

Vali Mutlu, yangına havadan müdahale edilememesiyle ilgili soru üzerine, havadan müdahale konusunu Cağaloğlu'ndaki İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yangınından sonra ciddi olarak masaya yatırdıklarını belirterek, ''Ülkemizde yok. Türk Hava Kurumu başta olmak üzere, bu tür yangınlara müdahale edebilecek söndürme helikopterleri ve uçakları olan kurumlarımızda gece müdahale imkanı yoktur. Bunun çok açık bir şekilde bilinmesi lazım'' ifadelerini kullandı.

-''En ufak bir gecikme yok''-

Müdahalede eldeki tüm imkanların kullanıldığını vurgulayan Mutlu, şunları söyledi:

''Gemi, tanker yangınlarına karşı kullanacağımız 3 güçlü römorkörle müdahale ettik ve itfaiye yangının başlangıcından itibaren buradaydı. Dolayısıyla en ufak bir gecikme kesinlikle yoktur. Bundan İstanbulluların emin olması lazım. Denizden müdahale en güçlü şekilde yapılmıştır. Haydarpaşa Garı'nda yapıldığı gibi müdahalede en ufak bir gecikme yoktur. Bu konuda rahat olun.''

Gece havadan müdahale konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet satın alma yöntemiyle tedarik çalışmaları bulunduğunu bildiren Mutlu, ''Elimizde böyle bir imkan olmadığı için, ülkemizin bir başka köşesinde de böyle bir gece müdahale imkanı olmadığından, havadan bir müdahale imkanı olmamıştır. Keşke olsaydı ve bunu kullansaydık ama 'var da bunu kullanmadık' diye bir şey yok. Ülkemizde gece müdahale imkanı helikopterle, uçakla yok. Ama büyükşehirin bununla ilgili bir hizmet satın alma çalışması içinde olduğunu biliyorum.'' diye konuştu.

-''Yangında yaralanan yok''-

Vali Mutlu, yangında can kaybı ve yaralı olup olmadığıyla ilgili soru üzerine, yangın nedeniyle herhangi bir yaralanma olmadığını aktardı.

Yangının kontrol altına alındığı bilgisini veren Mutlu, ''Şu anda söndürme çalışması yapıyorlar. Şu andan itibaren herhangi bir risk söz konusu değil. Büyükşehir itfaiyemiz söndürme çalışmalarını sürdürüyor'' dedi.

Mutlu, sabotaj şüphesi bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, şöyle devam etti:

''İtfaiyenin raporu önemli, emniyetin raporu önemli. Cumhuriyet savcılığımız da zaten işin adli tahkikatını zaten en objektif biçimde yapacaktır. Şüphesiz ki gözümüzü kapatarak bu tür hadiseleri değerlendiremeyiz. İlk değerlendirme üzerinden de hareket edemeyiz. Dolayısıyla vicdanımızın tarihi mesuliyetimiz itibariyle rahat olabilmesi açısından bütün yönleriyle elbette ki değerlendirilecektir.''

Yangınla ilgili tüm ihtimallerin değerlendirileceğini aktaran Mutlu, tüm yangınlarda olduğu gibi titiz bir inceleme yapılacağını ifade etti.

Gazetecilerin, itfaiyenin yangını kontrol aldıktan sonra söndürme işleminin bırakıldığı yönünde iddialar bulunduğunu aktarması üzerine Vali Mutlu, ''Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Yani bunlar tamamen asılsız değerlendirmelerdir'' dedi.

-''Tescilli bina''-

Vali Mutlu, tarihi binanın koruma altına alınmasıyla ilgili soru üzerine de, şu şekilde konuştu:

''Bu tescilli bir bina. Tescilli bir bina olması nedeniyle Kültür ve tabiat varlığı olarak tescil edilmiş olması onun koruma altına alındığı manasına gelir. Koruma altına alınmış binaların da en önemli özelliği başlarına bir şey gelirse mevcut rölövelerine göre yeni baştan ihyası ve aslına uygun tekrar ihya edilmesidir. Dolayısıyla hukuki bir koruma vardır. Ama yangın emniyet tedbirleri açısından bir değerlendirme yapılıyorsa maalesef bu tür yangınlarla ilgili çok dikkatli bir çalışma yürütmek lazım. Tarihi mirasın risk altında deprem veye başka afetlere karşı da koruma tedbirleriyle ilgili ciddi bir teknik altyapı oluşturmamız ve bütün bu binaları bu emniyet tedbirleriyle teçhiz etmemiz zorunludur.''

Vali Hüseyin Avni Mutlu, tarihi mirasın korunmasında yeni bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu ve bu bakış açısının içerisinde restorasyonların yanı sıra yangın başta olmak üzere farklı afet risklerine karşı da çok ciddi bir teknik hazırlık yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

KAYNAK : AA