Bu köyün tüm erkekleri şehit oldu

Kastamonu'nun Küre ilçesinde bütün erkeklerini İstiklal Savaşı'nda şehit verdiği için ismi Dereköy'den Ersizlerdere'ye çevrilen köye, vatanı, milleti ve dini uğruna canını feda eden erkekler için şehitlik yapılacak.

ABONE OL
GİRİŞ 03.02.2013 11:36 GÜNCELLEME 03.02.2013 11:36 GÜNCEL
Bu köyün tüm erkekleri şehit oldu

Kurtuluş Savaşı'nda en çok şehit veren iller arasında bulunan Kastamonu'da, o zamanki ismiyle Dereköy'de yaşayan 38 erkeğin hepsi cepheye gitti.

1. Dünya Savaşı ve Balkan Savaşı'nda vatanı, milleti ve dini için kahramanca mücadele eden Dereköylü erkeklerden zafer sonrası köyüne dönen olmadı. Cepheye giden bütün Mehmetçiklerini kaybeden köye, hiç erkek kalmadığı için cumhuriyetin ilk yıllarında erkeksiz köy anlamına gelen 'Ersizlerdere' denmeye başladı. O zaman verilen isimle zamanla özdeşleşen köyün adı, bugün resmi kayıtlarda Ersizlerdere geçiyor.

Yiğitler diyarı

Ersizlerdere Kalkınma Eğitim ve Eko Turizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyün bütün erkeklerinin şehit olması nedeniyle İstiklal Savaşı sonunda birçok çocuğun babasız kaldığını belirterek, şöyle konuştu:

''Bu memleket kolay kazanılmamış. Birçok isimsiz kahramanın gayretleri var. Ülkemin insanlarının bunu duymasını isterim. Atalarımı her andığımda dilim boğazıma düğümlenir. Çanakkale'ye giden insanların Ersizlerdere'yi de görmesini isterim. Çünkü Ersizlerdere de maneviyat olarak çok yüksek değerlere sahip bir diyardır. Yiğitlerin diyarıdır, şehitlerin diyarıdır. Memleketimin gençlerinin burayı iyi anlamasını, buradaki değerleri gerçekten yaşamasını isterim.''

Köydeki meçhul kahramanlar için şehitlik yapmayı planladıklarını aktaran Çağır, ''Türk Şehitlikleri Vakfı da Ersizlerdere'ye yapılacak şehitlik projemiz için destek verecek. İnşallah onu da bu sene yapmış olacağız. Üzerinde ise, 'Cepheye gidip de geri dönmeyenlerin diyarıdır Ersizlerdere' yazacak. Tüm insanları Ersizlerdere'ye davet ediyorum'' şeklinde konuştu.

Şehit Balabanoğlu Ahmet Çavuş'un değirmeni hala duruyor

Çağır, Balkan Savaşı'nda şehit düşen Balabanoğlu Ahmet Çavuş'un cepheye gitmeden önce köye 3 gözlü bir değirmen yaptırdığını anlatarak, ''Fakat anası ona kızıyor, bu kocaman değirmeni ne yapacaksın diye. O da, 'ana bu değirmen gün olur işe yarar, bu memleket için hizmet eder' diyor. Ahmet Çavuş, cepheye giderken anasına tembihliyor. Bu üç gözlü değirmenin bir taşı cephedeki askerler için dönsün ve ekmek yapılıp cepheye gönderilsin. Bir gözü cephede şehit olan veya muharebeye devam eden askerlerin aileleri ve yakınları için dönsün. Bir gözü de hem bize hem köye yeter diyor ve cepheye gidiyor. Balabanoğlu Ahmet Çavuş, Balkanlar'da şehit oluyor'' ifadelerini kullandı.

Değirmenin 1970 yılına kadar hizmet verdiğini sözlerine ekleyen Çağır, ''Köyümüzde Akif Baturay tarafından onarımı yaptırılıp, 1995 yılına kadar hizmet veriyor. Bu dönemden sonra da sanayideki gelişmeler değirmeni atıl duruma getiriyor. İnşallah bir hayırseverimiz bize yardım eder de köyümüzdeki bir değeri memlekete kazandırmış ve Balabanoğlu Ahmet Çavuş'u onure etmiş oluruz'' diye kaydetti.

 

KAYNAK : AA