UMED: Medya Etik İlkeleri İçselleştirmelidir
UMED tarafından düzenlenen “Bilişim, Teknoloji ve Medya Hukuku” paneli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
ABONE OLAçılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de katıldığı Uluslararası Medya Enformasyon Derneği’nin Bilişim ve Medya Hukuku Komisyonu tarafından düzenlenen, “Bilişim, Teknoloji ve Medya Hukuku” paneli Ankara’da sona erdi.
Programda konuşan UMED Bilişim, Medya Hukuku Komisyonu Başkanı Şükran İnce, “Bilişim ve iletişim alanındaki teknolojilerin gün geçtikçe artması ile birlikte bilgi toplumlarında gelişen ve değişen dünyada “bilişim” kavramının ortaya çıktığı günden bu yana kendi ekonomik, sosyal ve kültürel dinamiklerini yaratmıştır. Bu gelişmelere bağlı olarak bilişimin belirli komplikasyonlara yol açmasıyla ile birlikte bilişim hukuku doğmuştur” dedi.
Robotlar Hastanelerde Göreve Başladı
“Hukukun gelişmesi bilişimin gelişmesi kadar hızlı olmaması sebebiyle gün geçtikçe bilişim hukuku mevzuatının eksiklikleriyle karşılaşmaktayız” diyen İnce, “Böylelikle geliştirilen bilişim ve teknolojilerinin kullanımı bilişim hukukçularının her yenilikle birlikte, yeni çözüm önerileri sunmalarını gerektiriyor. Bilişim hukukunun bu dinamik ve multi-disipliner yani çok alanlı yapısı sebebiyle bugün gerçekleştireceğimiz panelde bilişim hukukunun sadece belirli alanlarına değinme fırsatı bulacağız. Bugün ele alacağımız konular arasında Bilişim Suçları ve bilişim suçlarına karşılık alınması gereken tedbirleri, Basın Hukuku ve Medya Etiğini, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında alınması gereken önlemler, Veri Güvenliği ve Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları bulunmaktadır. Bir sonraki panelimizde ise bugün gelişmiş ülkelerde gündemden düşmeyen robot hukukunu ele almak isteriz. Bu ülkelerde robotlardan belirli alanlarda istifade edilmektedir. Robotların kullanımının pozitif yönlerinin yanı sıra bir takım kaygıları getirmektedir. Geliştirilen robotların iş istihdamlarının önemli oranda düşüreceğini ve günümüz dünyasında toplumdaki insan rolünün gelecekte minilimize edileceği yönündedir. Batı’dan örnek vermek gerekirse insansı robotlara sahip olan Belçika’da belirli hastanelerde 20 dil bilen 300’den fazla hastanede robotların görev yaptığı özellikle çocuk ve yaşlı sağlığı departmanların da yer aldığı bilinmektedir. Daha da ilginç olan yeni bir gelişme ise Belçika’da ilk hukuk robotu üretilmiş olması. Yapay Zekâ aracılığıyla yazılımına kanunlar, hukuki metinleri ve içtihat yüklenerek hukuki mütalaalar yapan robotun belirli konularda hakimin hangi kararı alacağı yönünde tahminlerde bulunup tavsiyeler vermesidir” dedi.
İnce, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu robotların üretilmesinden sonra robot kullanımının hukuki zeminin hazırlanması için birtakım çalışmalara girilmiştir. Bu çalışmalarda cevap aranan sorular arasında Yapay Zeka Robotların hukuki niteliği ve sorumluluğu yer aldığını gözlemliyoruz. Özellikle robotların fiillerinin sonuçlarından doğacak olan sorumluluk anlamları veya etik açıdan robotlar ile ilgili sorunlar çıkmaktadır. Önümüzdeki süreç içerisinde benzer gelişmelere ülkemizde de şahitlik edeceğimize inanıyoruz.”
Medya Etik İlkeleri İçselleştirmelidir
Küreselleşme sürecinin ivme kazandırdığı teknolojik gelişmelerin, medyanın küresel çaptaki etkinliğini artırdığını belirten UMED Başkanı Aslan Değirmenci, “ Artık medya, zaman ve mekân sınırlarını aşan yeni teknoloji olanaklarıyla dünyanın her yerine ulaşabilmektedir. Medya; algılama, bilinç ve duygu süreçleri üzerindeki etkisini son derece artırmıştır. Medyanın sahip olduğu bu güç, etik ve denetim sorunlarını da birlikte getirmiştir. Bu güce ve değerlere ilişkin değerlendirmeleri değerli panelistlerimiz yapacağından sadece şunu söylemek istiyorum: Çıkar çevreleri, illegal örgütlenmeler ve terörizm medya organları sayesinde hedefine sıfır maliyetle ulaşmak istemektedir. Bu isteğe cevap vermek ise gazetecilik değil, çıkar çevrelerinin amacına hizmet etmek, illegal örgütlenmelerinin illegal hedeflerine aracılık etmek, terörizmin propagandasını yapmaktır. Yine internet, iyi özelliklerinin yanı sıra terör, ırkçılık, pornografi gibi kötü amaçlı olarak da kullanılabilmektedir. Bilişim etiği, doğruluk, kişisel haklar, özel hayat, toplumsal yaşam, çocuklar ve gençler üzerindeki etkiler, mülkiyet hakları, sayısal uçurum, yapay zeka gibi konular çerçevesinde tartışılmalı, sorunlara evrensel değerler ışığında çözümler geliştirilmelidir. Ve hepsinden önemlisi medya profesyonellerinin etik ilkeleri içselleştirmesi gerekmektedir. Doğruluk, dürüstlük, hakkaniyet, dengeli ve sorumlu habercilik gibi değerler, gazeteciliğin temellerini oluşturmalıdır” dedi.
Panel, TRT Haber ve Spor Yayınları Daire Başkanı Yaşar Taşkın Koç, Haber Türk TV Genel Müdürü Veyis Ateş, NETCOM A.Ş Genel Müdürü, Bilişim Uzmanı Oğuz Memiş, UITSEC Teknoloji A.Ş CEO’su Batuhan Tosun, Cumhuriyet Savcısı Ahmet Aslan, Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Dairesi Başkanı Salih Bektaş ve Reuters Muhabiri Ercan Gürses’in sunumlarıyla sona erdi.