İkizden ikize transfüzyon sendromu nedir?
Tek yumurta ikizlerinde uyumsuz gelişim geriliği sonucu oluşan İkizden ikize transfüzyon sendromu, tedavi edilmezse düşük ile sonlanabilir. Peki İkizden ikize transfüzyon sendromu nedir? İkizden ikize transfüzyon sendromu neden olur ve tedavisi neler? İşte çok ilginç olan İkizden ikize transfüzyon sendromu...
ABONE OLİkiz gebe adaylarındaki tek yumurta ikizleri özelliklerini taşıyan bebeklerde görülebilen ''İkizden ikize transfüzyon sendromu'', tek bir plasenta (eş) içerisinde rastlanan bir komplikasyondur. Plasentayı ortak kullanan ikiz kardeşlerin arasındaki kan akımının her iki bebeğe eşit dağılmayıp birine daha fazla birine daha az geçmesi ile ortaya çıkar. Kanı daha fazla alan bebek 'alıcı' konumunda iken, kanı az olan bebek 'verici' konumdadır.
İKİZ GEBELİK NASIL OLUŞUR? NORMAL GEBELİKTEN FARKI NELER? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
İKİZDEN İKİZE TRANSFÜZYON SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Bebekler arasında yüzde 20 oranından daha yüksekte ağırlık farkının bulunması,
- Keselerin arasındaki boy farkı,
- Tek bir plasenta olması,
- Cinsiyetlerin ayrı olmaması,
- Alıcı bebekte idrar torbasının büyük diğerinde küçük olması.
İKİZDEN İKİZE TRANSFÜZYON SENDROMUNUN TEDAVİSİ
Tedavisi için Amniyon sıvısı olan bebeğin sıvısının yeterli miktarda alınması gerekir. Suyu az miktarda olan bebeğin sıvısının geçmesi için septostomi işlemi yapılır.
Eş'teki damarlara lazer yapılarak kan akışı önlenmeye çalışılır. Bebeklerin gelişimi belli seviyeye geldiklerinde doğum gerçekleşir.