Türkmendağı'nın "yer altı hastanesi"

ERDAL TÜRKOĞLU - Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesinde hizmet veren ve son 6 ayda 3 kez vurulan hastane, yer altındaki 100 metrekarelik alanda hizmet vermeye çalışıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 17.10.2016 11:22 GÜNCELLEME 17.10.2016 11:36 GÜNCEL
Türkmendağı'nın "yer altı hastanesi"

Suriye'de 5 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta, hastaneler önemli rol üstleniyor. Savaş bölgesinde çoğunluğu hayırseverlerin desteğiyle kurulan sağlık merkezlerinde, saldırılarda yaralananların yanı sıra diğer hastaların tedavisi yapılıyor.

Muhaliflerin kontrolündeki Türkmendağı'nda yaklaşık 5 yıl önce kurulan Yamadı Hastanesi de İdlib ve Lazkiye kırsalındaki halka şifa dağıtıyor.

İki katlı binasının yaklaşık 6 ay önce saldırılar nedeniyle kullanılamaz hale gelmesi üzerine yeri değiştirilen hastane, taşındığı iki yerde de vurulunca, bir dağın yamacının 12 metre kazılmasıyla oluşturulan dehlizde hizmet vermeye başladı.

Hastanenin idari işler sorumlularından Tevfik Molla Musa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayırseverlerce kurulan hastanenin 5 yıldır farklı yerlerde hizmet verdiğini söyledi.

Son 6 ayda yapılan saldırılar nedeniyle 3 kez yer değiştirdiklerini anlatan Musa, "Hastaneyi sınırın sıfır noktasındaki bir çadıra taşıdık. Burada 1 günde 100 yaralıya bakıldı. Ancak buralar da vuruldu. Ambulanslarımız parçalandı. Personelimiz yaralandı. Son çare olarak yer altına hastane açmak zorunda kaldık. Buradaki bir dağı kazdık, üstünde ağaçlarla tahkimatını yaptık. Bu şekilde hem sığınak hem de hastane oldu." diye konuştu.

- "Doktorlar ve hemşireler de toprağa kazdı"

Musa, çalışmaları tamamen kendi imkanlarıyla yaptıklarını, doktor ve hemşirelerin de beton döküp toprak kazdığını dile getirdi.

Hastaneyi birçok eksiği olmasına rağmen hemen faaliyete soktuklarını belirten Musa, şöyle devam etti:

"5 yıllık sürede hastanemiz 1 saat bile faaliyetlerine ara vermedi. Çünkü burası can kurtarıyor. O yüzden zemine beton döküp hemen faaliyete geçirdik. 100 metrekarelik alanda ameliyathane, acil, laboratuvar, eczane ve röntgen odası kurduk. Şu an 7'si doktor 44 personelle bölge halkına hizmete devam ediyor. Bir hastaneye ne gerekiyorsa bunu yerin altında oluşturulan alana sığdırdık. Böylelikle hem hastalarımız hem de çalışanlarımızın güvenliği sağlanmış oldu. Şartlarımız çok kötü. Yerin altında olduğumuz için rutubet çok var. Elektrik olmadığı için jeneratör kullanıyoruz. Bunun içinde yakıt gerekiyor. Ambulansların masrafı var."

Bir süredir kendilerine yardım gelmediğini ifade eden Musa, zor şartlarda hastaneyi açık tutmak için çalıştıklarını, tüm İslam alemindeki hayırseverlerden yardım beklediklerini kaydetti.

- "İşimiz tedavi etmek, burası hesap sorma yeri değil"

Hastane doktorlarından Abu Furkan da 4 yıldır hastanede görev yaptığını bildirdi.

Bölgelerinde başka hastane olmadığı için buranın çok kritik görev üstlendiğine işaret eden Furkan, "6 ay önce hastane binasına bomba düştü. Alt katta bulunduğumuz için canımıza bir şey olmadı. Ama hastane kullanılamaz hale geldi. Ondan sonra iki yer daha bulduk ama bombalardan kurtulamadık. Şimdi yerin altına hastane yaparak çözümü bulduk." ifadelerini kullandı.

Furkan, hastanelerindeki şartların çok iyi olmadığını, temizlik için yer ve duvarların seramik kaplanması gerektiğini ancak imkansızlıklar içinde beton dökerek faaliyete başladıklarını dile getirdi.

Hastanelerin savaşta bile vurulamayacağını belirten Furkan, şunları kaydetti:

"Burada insani bir görev yapıyoruz. Yanımıza gelen hiç kimsenin dinini, ırkını, siyasi görüşünü sormuyoruz. Buraya hasta ve yaralı olarak Türkmen, Arap, Kürt, Alevi, Sunni, Ermeni kim gelirse hepsini tedavi ettik. Onlara asla kimliğini sormadık. Çünkü işimiz tedavi etmek, burası hesap sorma yeri değil. Öncelikle insanları kurtarmamız gerek. Hastane için yardıma ihtiyacımız var. Artık eski gücümüz kalmadı. Bazı branşlarda doktorlara ihtiyacımız var. Göz, kadın hastalıkları ve fizik tedavi gibi alanlardaki doktorların da katkı vermesini bekliyoruz."

KAYNAK : AA