Mersin balıkları Karadeniz'e salınıyor

Nesli tükenme tehlikesi altında olan mersin balıklarının artırılarak neslinin devamının sağlanabilmesi için Rusya'dan getirilen yumurtalardan elde edilen 52 bin yavrunun 13 bini Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya Nehri'ne salınıyor

ABONE OL
GİRİŞ 05.05.2011 18:59 GÜNCELLEME 05.05.2011 18:59 Hayvanlar alemi
Mersin balıkları Karadeniz'e salınıyor

Proje kapsamında yetiştirilen ve markalanan balıklardan 2 bin 500'ü bugün Çarşamba ilçesinde düzenlenen törenin ardından Yeşilırmak Nehrine salındı. Öğrencilerinde yoğun ilgi gösterdiği balık salınımında, protokolün nehire balık bırakmasının ardından vatandaşlar ve öğrenciler nenire balık bırakmak için adeta yarıştı. Yeşilırmak'a bırakıldıklarında ilt etapta bıraz örselenen balıklar, biraz dinlenmelerinin ardından açılarak gözlerden uzaklaştı.

Yüksek ekonomik değeri nedeniyle havyarı 'siyah altın' olarak adlandırılan Mersin Balığının tükenmek üzere olan neslinin korunabilmesi için yetiştirilen balıklardan 5 bin tanesinin üzerinde internet adresi ve seri numarası bulunan birer plastik materyal takılarak, balıkların takibi yapılacak.
Devlet Su İşleri(DSİ) Amasya Suluova ilçesi Yedikır Su Ürünleri İstasyonu'na geçen yıl Rusya'dan getirilen yaklaşık 2 kilogram ağırlığında olan 65 bin mersin balığı yumurtasından 52 bin yavru elde edilmişti. 27 bin 500 tanesi özel sektöre üretim için verilen balıkların 2 bin 500 Yeşilırmak nehrine, anaç olarak bırakılanlar haricinde kalan 10 bin 500 balık ise Kızılırmak ve Sakarya nehirlerini salınacağı belirtildi.

Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği (MERKODER) tarafından Türkiye'de bulunan ve Yeşilırmak, Kızılırmak , Sakarya nehirleri başta olmak üzere Karadeniz'e akan nehirlerdeki yaşama ve üreme alanlarının incelenmesi sonucunda mersin morinosu, rus mersini (karaca mersini), sivrişka, kolon balığı ile şip balığı olmak üzere 5 türden kolon ve şip balığı türlerinin yok olduğu açıklanmıştı.
Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği (MERKODER) Başkanı ve Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl ise, Yeşilırmak Nehrine 2 bin 500 olmak üzere, Kızılırmak ve Sakarya nehrinede yapılan salımlarla toplam 13 bin mersin balığının nehirlerle buluşacağını söyledi.

Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, "Mersin Balığının dünyada yetiştiriciği 150 yıla aşkındır yapılmaktadır. Türkiye'de ise anaç bulunmadağı için ve avclanma yasak olduğu için yetiştiriciliği yapılamıyor. Ancak yurtdışından yumurta getirtilerek yetiştiricilği yapılabiliyor. Balık yetiştiricilerininde bu konuya önem vermesini istiyoruz. Mersin balığı değerli, ekonomik ve bio çeşitlilik açısından vezgeçilemez bir balıktır." dedi.

KAYNAK : CİHAN