AK Partili vekilden CHP kitabı

AK Parti Adıyaman Miletvekili Murtaza Yetiş, CHP ile ilgili yazdığı kitapta, "Yeni CHP'nin ne kadar yeni olduğu sorusuna" cevap arıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 25.05.2013 12:31 GÜNCELLEME 25.05.2013 12:31 İç Politika
AK Partili vekilden CHP kitabı

Yetiş'in, bir yıl süren çalışma sonucunda kaleme aldığı "CHP'de ne değişti? Yeni CHP" adlı kitabı, Truva yayınları arasından çıktı. Yetiş, 190 sayfalık kitabına yazdığı önsözde, temel amacını, ''Değişen ve ilerleyen Türkiye ile paralel bir politik söylem sahibi olmaya başladığını ya da yenilendiğini söyleyen CHP'nin bu söylemlerini kendi ifadeleriyle koronoloji oluşturarak ortaya koymak" olarak ifade ediyor.

Kitabı yazma nedenini, "CHP'nin kuruluş felsefesi ile oluşturmaya çalıştığı yeni ulus inşasında gelinen nokta itibarıyla farklılıklara ne kadar tahammül edebildiğini, tarihi seyir içinde ortaya koymak ve 'yeni CHP' söylemini eldeki verilerden hareketle gözler önüne sermek" olarak belirten Yetiş, toplumsal ve siyasal değişimde iktidar kadar muhalefetin de önemli olduğu düşüncesinden hareketle "toplumu ve değerleriyle barışan yeni CHP'nin önemini" ortaya koymayı hedefliyor.

Yetiş, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, kitabının iki bölümden oluştuğunu belirterek, ''Birinci bölümde CHP ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihi, tek parti felsefesini ortaya koyan uygulamalarını, parti içinde Recep Peker ve İsmet İnönü gibi önemli isimlerin, Falih Rıfkı Atay ve Yakup Kadri gibi düşünsel anlamda CHP ideoloji ve yaklaşımını belirleyen düşünce adamlarının değerlendirmelerini ortaya koyarken, ikinci bölümde ise 2011 seçimlerinden itibaren CHP'lilerin ülkenin temel meselelerine ilişkin Meclis kürsüsündeki konuşmalarını analiz ettim. Bu analizde Türkiye adına ümitvar bir tavrı göremedim'' dedi.

Başka bir partiyle ilgili çalışmanın başka bir örneği olup olmadığını bilmediğini ifade eden Yetiş, ''Temel mesele, Türkiye'deki değişimi yakalayabilen iktidar ve muhalefeti ortaya koyabilmektir. 'Dost istersen aynaya bak' esasıyla biz de bir dost yaklaşımıyla, CHP'ye ayna tutmaya çalıştık. Kendisini görsün ve şu an içindeki tartışmalı sürece katkı olabilir mi mi diye düşündüm. Yoruma çok az yer verdim. Daha çok analiz ve tutanakların tasnif ve değerlendirilmesi sonucu bazı konuları öne çıkarmaya çalıştık. Bu da aslında iyi niyetimizi ortaya koyuyor. İster CHP'li isterse başka partili olsun, okuyucu yorumunu kendisi yapsın'' diye konuştu.

Türkiye'de "değişim" ve "yeni" gibi kavramların çok rahat kullanılabildiğini ifade eden Yetiş, bunun ancak çok ciddi tercih, tartışmalar ve iradeyle gerçekleşebileceğini, yaptığı çalışmada söylem bazında bile birçok meselede CHP'nin çok da değişemediğini gördüğünü söyledi.

"CHP, çok önemli"

Yetiş, CHP'yi önemsediği için kitabı yazdığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"; İttihat ve Terakki döneminden itibaren bu ülkede toplumsal zemini yakalamış, Osmanlı döneminden itibaren ülkenin geleceğine ilişkin çok ciddi bir hayal kurmuş ve bu hayali de uygulayabilmiştir. Bu elbisenin doğruluğu, yanlışlığı tartışılır ama uygulama imkanı bulmuş olması önemlidir. CHP'nin tarihini, toplumun uzun tarihinden ayrı tutmak mümkün değil. Türkiye'de önemli, kemik düzeyde diyebileceğimiz toplum kesimi, CHP tabanını oluşturuyor. Toplumun beraber yürümesini arzu eden herkes CHP'yi önemsemeli. O nedenle CHP çok önemli. Siyasetin bütün kurumlarının Türkiye'deki demokratik çerçeveyi geniş tutmaları, bunun içinde her türlü meselenin tartışılabileceğine dair inançlarını ve ortak zemini korumaları gerekir. CHP bu yönüyle de çok önemli. Bu ülke ne tamamen CHP'nin istediği Türkiye olabilir ne de tamamen AK Parti'nin istediği Türkiye olabilir. Ülkede yaşayan her türlü farklı görüşteki insanların buluşabileceği Türkiye olacaktır. Dolayısıyla CHP'nin de buna açık olabilmesi halinde, biz böyle bir Türkiye'yi birlikte kurabiliriz."

"CHP aslında yeni değil"

"CHP aslında 'Yeni CHP' değil" diyen Yetiş, CHP'nin yeni olmasını arzu ettiği için bu ifadeyi kullandığını belirterek, şunları söyledi:
"Kendi içinizde yenileşme arzusunda olabilirsiniz. Kullandığınız yöntemde teknolojiyi daha fazla kullanabilen, toplumun değişik kesimlerine ulaşabilecek yeni yöntemler bulabilirsiniz. Bunlar bir yere kadar önemli. Aslında mesele, ortaya konulan felsefedir. Otoriter, üstten inmeci, toplum mühendisliğini andıran tarzda toplumu şekillendirmek değil, toplumun tüm değerlerini olabildiğince sahiplenmek ve tüm kesimleriyle kucaklaşabilmek önemlidir. CHP, buna ne zaman gelebilir? Eğer CHP toplumda yüzde 50'leri bulduğunda, toplumun uzağına düşen farklı kesimlerine aynı duyarlılıkla ve kucaklayıcı tavrı ortaya koyabiliyorsa, işte o zaman CHP, CHP'dir. Seçim otobüsüne beş çarşaflıyı bindirip, diğer yandan da 'kamusal alanda başörtüsünün ne işi var?' diyorsa, böyle bir CHP, 'yeni CHP' olmaz. CHP'nin AK Parti'ye göre değişimci dinamiği yakalayabilmesi çok daha zor. Çünkü koca bir CHP tarihi var, alışkanlıkları var. O nedenle çok daha ciddi tartışmaları yapması lazım. Bunu yapamadığı sürece şu anki karmakarışık, her birinden farklı ses çıkaran görünümden kurtulamaz hem de ülkenin hayati sorunları konusunda kendisinden beklenen anamuhalefet duruşunu gösteremez. Türkiye'nin değişime ihtiyacı var. Bu değişimin olması için iktidarın değişimci olması yetmez. Muhalefetiyle, iktidarıyla Türkiye'nin önüne gelecek vizyonu kuran tüm kesimlerin bu anlayışa sahip olması lazım. O nedenle CHP bizim için çok önemli."

KAYNAK : AA