Org. Koşaner, 'OR'ların görüşünü aldı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in yaşanan son gelişmeler üzerine TSK'da görev yapan orgeneral ve oramirallerin görüşlerini aldığı ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 31.05.2011 16:25 GÜNCELLEME 31.05.2011 16:25 İç Politika
Org. Koşaner, 'OR'ların görüşünü aldı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'nın Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı ile birlikte 8 subayın ifadeye çağrılmasına ilişkin daveti üzerine Türk Silahlı Kuvvetler'nde (TSK) görev yapan orgeneral ve oramirallerin görüşlerini aldığı ortaya çıktı.

ŞÛRA ÖNCESİ GÖRÜŞME

Kara, Deniz, Hava Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı'nın yanısıra Ankara'da görev yapan orgeneral rütbesindeki Genelkurmay İkinci Başkanı, Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcısı, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı, EDOK Komutanı ile birebir görüşme gerçekleştiren Org. Koşaner'in 1, 2, 3. Ordu Komutanları ile Donanma Komutanı ve Ege Ordu Komutanları ile telefonla değerlendirmelerde bulunduğu belirtildi. "Aksi ispat edilene kadar herkes masumdur" ilkesi çerçevesinde hareket eden Genelkurmay Başkanlığı, bu çerçevede Balyoz tutuklusu TSK personeline ilişkin özel bir çalışma yapılıyor. Terfi ve tayin sırasındaki personelin durumlarının tayin ve terfi döneminde ayrıca kritik edileceği belirtildi. Genelkurmay'ın ayrıca TSK komuta kademesinin belirlendiği 1-4 Ağustos 2011 tarihli Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) krize neden olmaması için tutuklu personelin durumunu hükümet' le öncelikli görüşme kararı aldı.

TAYİN/TERFİ DÖNEMİ

"Sürecin hassasiyeti ortada" yorumunda bulunan Org. Koşaner'in bu çerçevede kuvvet komutanları ve diğer ordu komutanlarına verdiği talimatta bu konuda "titiz" olunması istendiği öğrenildi. Yapılan çalışma çerçevesinde olayın hukuki ve idari boyutlarının bütünüyle ortaya çıkarılması, haksız suçlamalara hedef olan personelin haklarının korunması hangi dava olursa olsun emir komuta zinciri ve hukuk dışına çıkan personelle ilgili gerekenin yapılması stratejisini içeriyor. Bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri'nde terfi ve tayin dönemine ilişkin ön hazırlıklar başladı. Tutuklu bulunan muvazzaf Balyoz sanıklarının durumunun ne olacağı üzerine ilişkin yapılan değerlendirmelerde Koşaner'in "Aksi ispat edilene kadar herkes masumdur. Sürecin hassasiyeti ortada.Titiz olun" uyarısında bulunduğu öğrenildi. TSK 2011 döneminde personelin büyük çoğunluğunun ataması haziran ayı sonuna kadar tamamlanacak. Yüksek Askeri Şûra toplantısı ise 1-4 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

SABAH