Bozdağ: Cenazelerde tekbir getirmek mekruh

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın, “İbadet esnasında yüksek sesle ve topluca tekbir getirmek dahi mekruh görülmüştür” sözleri tartışma yaratacak.

ABONE OL
GİRİŞ 22.10.2012 06:37 GÜNCELLEME 22.10.2012 08:14 İç Politika
Bozdağ: Cenazelerde tekbir getirmek mekruh

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu'nun, “Din görevlilerinin şehit cenaze töreni dualarında bölücü terör örgütü aleyhinde ifadeler kullanmaları yönünde bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?” soru önergesini yanıtladı. 

Şehit cenaze merasimlerinin, ibadetin huzur ve huşuuna uygun olarak gerçekleştirilmesi, cenaze adabına yakışmayan söz, tutum ve davranışlardan uzak durulması ise son derece önemli olduğunu vurgulayan Bozdağ, cenaze törenlerinde yüksek sesle tekbir getirmenin mekruh görüldüğünü ifade etti. İşte Bozdağ'ın soru önergesine verdiği cevabın ilgili kısmı:

"Zira cenaze namazı yüce dinimize göre sıradan bir tören değil; tıpkı cuma ve bayram namazları gibi bir ibadettir. İbadet esnasında yüksek sesle ve topluca tekbir getirmek dahi mekruh görülmüştür. Islık çalmak, alkışlamak, tezahüratta bulunmak, slogan atmak gibi ibadetin huzur ve huşuunu bozacak ve cenaze adabına yakışmayacak tutum ve davranışların dinen uygun olmadığı ve bu tür davranışların şehidin ruhunu inciteceği ve ona karşı saygısızlık olacağı ise muhakkaktır. Şehit cenaze merasimlerinde aziz şehitlerimize karşı en büyük görevimiz yüreklerimizi kenetlemek, birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi pekiştirmektir. Onların aziz hatıralarına karşı göstereceğimiz en büyük saygı hakkın, hukukun, adaletin, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin yanında yer almaktır."