MİT'e giden gizli mektuptaki darbe planı

Bir subay tarafından MİT'e gönderilen ihbar mektuplarında şoke eden iddialar yer aldı. Mektupta dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a Nisan'dan önce darbe yapma karşılığında Cumhurbaşkanlığı teklif edilmiş. Bazı Ak Partililerinde olduğu iddi edilen planda kanlı suikastlerden de bahsediliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 15.01.2013 11:08 GÜNCELLEME 15.01.2013 11:21 İç Politika
MİT'e giden gizli mektuptaki darbe planı

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na gönderdiği, Özel Kuvvetler'de görevli bir subay tarafından teşkilata yazılan ihbar mektupları, Türkiye'de Ergenekon'un üzerinde bir yapılanma bulunduğunu ve bu örgütlenmenin darbe planları yaptığını gözler önüne serdi.

2007- 2008 yıllarına kadar geçen süreyle ilgili istihbaratların yer aldığı mektuplarda, bu yapının dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'tan erken emekliye ayrılarak darbe tarihini öne çekmesini istediği ve bunun karşılığında paşaya Cumhurbaşkanlığı teklif ettiği bilgisi yer aldı. İhbar mektubunda, Yaşar Büyükanıt'ın "henüz ikna edilemediği de" belirtildi.

MİT, 24 Aralık 2012'de, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na Seferberlik Tetkik Kurulu ve Özel Kuvvetler Komutanlığı Muharebe Arama Kurtarma (MAK) ile ilgili 287 sayfalık belgenin yanında Özel Kuvvetler'de görevli bir subay tarafından dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner'e hitaben kaleme alınan ihbar mektuplarını da gönderdi. Bu mektupların ayrıntılarında çarpıcı iddialar var.

Bazı AK Partililere görev verilecekti iddiası

Mektupta halkın tepkisini azaltmak için darbeden sonra kurulacak hükümette bazı AK Partili'lilere de yer verileceği belirtiliyor ve şöyle deniyor: "Yapılacak İhtilal sonrası kurulacak hükümete, halkın tepki göstermesine engel olunması amacıyla AK Parti içerisinden bazı isimlere de yer verilecektir. Bunlar içerisinde Hilmi Güler ve Abdullatif Şener'in isimleri geçmektedir. Abdullatif Şener'in ülke genelinde yeni parti hareketi başlatmak için hazırlıkları tamamlamış olup yakında bunu legal olarak kamuoyuna bildirecektir."

Başında Altay Tokat var

Mektupta, "Ergenekon üzerindeki yapı" olarak belirtilen örgüt hakkında ise şu ifadeler yer alıyor: "Ülkede kaos oluşması için Ergenekon benzeri ama onların üzerinde yeni bir grup vardır. Bu grubun başında MHP'den ayrılan eski Asayiş Komutanı E. Korg. Altay Tokat ve ekibi vardır. Altan Paşa'nın Hasan Kundakçı ile bu organizasyonda beraber hareket etmektedir. Bu ekip yaz aylarından itibaren Bolu civarında gizlice toplanarak hükümet karşıtı programlar hazırlamışlardır.

Gizli mühimmat depolarının krokisi de mektupta

Komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra 24 Aralık'ta TBMM'ye ulaşan MİT'in dosyaladığı ihbar mektuplarında, Seferberlik Daire Başkanlığı'nın oluşturduğu gizli mühimmat depolarıyla ilgili bilgi de yer alıyor.

İsimsiz subay, Hatay'da bulunan bir mühimmat deposunun krokisini de çizerek MİT'e ulaştırırken, Türkiye genelinde bu tür depolardan 100'e yakın sayıda olduğunu belirtiliyor. Mektupta, "Bunların sürekli kontrol halinde tutulması olanaksız" ifadeleri de yer alıyor.

Nisandan önce başaralım!

Dönemin MİT Müsteşarı Taner'e gönderilen isimsiz ihbar mektubuna göre Daire'nin eski Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkan Saylan, Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu isimlere suikastlar düzenleyeceği öne sürülüyor. Suikast yapılacak isimler arasında "Bir CHP Milletvekili"nin bulunduğu ifadesi de yer alıyor ancak isim verilmiyor.

Bir başka ilginç ayrıntı ise emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a, "Nisan'dan önce bu işi başaralım ve seni Cumhurbaşkanı yapalım" dedikleri. Ancak bu önerinin destek görmediği de ileri sürülüyor.

Sayfalarca liste var

MİT'in Darbe Komisyonu'na gönderdiği belgelerde herhangi bir yorumun veya araştırma sonucunun yer almadığı öğrenildi. MİT'in, imzasız ve isimsiz mektupları olduğu gibi komisyona gönderdiği belirtildi. MİT'e ihbar mektubunu gönderen Subay, Malatya, İzmir, Uşak gibi illerde de kod adlarıyla Seferberlik Başkanlığı için çalışanların isimlerini de tek tek yazdı. Subayın ihbar mektuplarının 25 sayfaya yakın olduğu, ancak isim listelerinin sayfalarca sürdüğü de öğrenildi.

MHP'liler de fişlenmiş

MİT'e mektup gönderen subay, yaratılacak kaos ve infiallerde "MHP'nin de kullanılması" için çaba gösterileceğini ihbar ediyor. Bazı MHP milletvekillerinin fişlendiğini de ileri süren isimsiz subay, bunların arasında Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır'ın da olduğunu öne sürüyor. Bu milletvekillerinin "Muteber- muteber değil" şeklinde fişlendiğini ileri sürüyor. Subay, HADEP, EMEP il ve ilçe yöneticilerinin de sayfalarca süren listelerde fişlendiği de belirtiyor.

Fişlemelerin "Sünni, Türk, Alevi, aşırı Alevi, solcu, aşırı solcu" gibi ifalerle yapıldığı ileri sürülürken, Hatay'ın sosyal demokrat kökenli eski bir Belediye başkanının da 'muteber değil' denilerek fişlendiği bilgisi, ihbar mektubunda yer alıyor.

Seferberlik Başkanlığı'nın bir gizli mühimmat deposu-nun krokisi de MİT'e gönderilmiş. Depo Hatay'daki Muharrem Köyü yakınlarında, tali yol üzerinde.

KAYNAK : TARAF - VATAN