Yayıncılar geleneksel iftarda bir araya geldi

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ile Basın Yayın Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği geleneksel iftar programı gerçekleştirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.07.2014 09:51 GÜNCELLEME 13.07.2014 09:51 İFTAR-SAHUR
Yayıncılar geleneksel iftarda bir araya geldi

Öncesinde Eminönü İskelesi’nden başlayarak Beykoz İskelesi’nde son bulan Boğaz turu ile başlayan iftar programına; AK Parti İstanbul Milletvekili TBMM Eğitim Komisyonu Üyesi ve İşaret Yayınları sahibi İsmet Uçma, İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürü Nevim Sekizkardeşler, Türkiye Basım Yayım Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu, Bahçelievler Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Yıldız, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Başkanı Bayram Murat, MUSİAD Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Yıldız, MUSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Melike Günyüz, D&R Mağazaları Genel Müdürü Kürşat Demircioğlu, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Türkiye Basım Yayım Meslek Birliği Onursal Başkanı Hasan Hüseyin Doğru, Basın Yayın Birliği Onursal Başkanı Hayati Bayrak, İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyeleri Erhan Erken, Osman Nuri Öztürk ve İlhan Soylu’nun yanı sıra birçok yayıncı katıldı.

Yayınevi temsilcilerini bir araya getiren geleneksel iftar programının sunumunu Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tayfur Esen yaparken, iftar öncesi programa katılamayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Topçu’nun gönderdiği mesajlar katılımcılarla paylaşıldıktan sonra Kuran-ı Kerim tilaveti dinletildi.

TÜRKİYE BASIM YAYIN MESLEK BİRLİĞİ BAŞKANI MUHARREM KAŞITOĞLU

Gecenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu, Mart yerel seçimlerinden sonra Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı olması nedeniyle üç aydır ayrı kaldığı yayımcılarla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirerek duygularını “Şu an acemi birliğini tamamlayıp evine dönen askerin mutluluğunu yaşıyorum” şeklinde ifade etti.

Ramazan ayının manevi anlam ve önemine değinerek sözlerine devam eden Başkan Muharrem Kaşıtoğlu “Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden azad olan onbir ayın sultanı mübarek ramazanı  şeriflerinizi tebrik eder, birlik ve beraberliğimizin artarak devam etmesine vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ederim” dedi.

MESLEK BİRLİĞİ TAŞIDIĞI SORUMLULUĞUN BİLİNCİNDE

Meslek Birliği bünyesine günden güne yeni yayınevleri katılarak, taşıdıkları sorumluluğun arttığının bilincinde olduklarını vurgulayan Başkan Muharrem Kaşıtoğlu, yayın dünyasının değerli emektarları, kültür ve sanatın kıymetli temsilcileri ve meslektaşları ile birlikte çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti.

Sektörün taleplerini, sorunlarını bir yayıncı olarak çok iyi bildiğine dikkat çeken Başkan Muharrem Kaşıtoğlu, “Yayıncılar kültür hayatının merkezinde yer almalarına, emek vermelerine rağmen hak ettiklerinin karşılığını ne yazık ki alamamaktadır. Bu bağlamda meslek birliğimizin örnek ve başarılı faaliyetleri bu sorunların aşılması için önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında bu bilinçle hareket eden Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin faaliyetlerinden söz eden Başkan Kaşıtoğlu şunları söyledi:

KORSAN ALMA HIRSIZLIĞA ORTAK OLMA

“Telif hakları alanında; ihlallerin önlenmesi, uygulamaların yaygınlaştırılması, güçlendirilmesi ve kamuya farkındalık oluşturulması için çeşitli faaliyetler gerçekleştirdik. “Korsan Alma Hırsızlığa Ortak Olma” yazılı takvimler, poşetler vb. bastırılarak hem yayıncılarımıza, hem de tüm Türkiye’deki kitapseverlere ücretsiz olarak dağıttık. Bu poşetlerde yer alan korsan ihbar hatlarımıza 7/24 gelen ihbarları titizlikle değerlendirdik ve ülkenin dört bir yanına etkili baskınlar gerçekleştirdik.

TOPLU LİSANSLAMA İÇİN TEKNİK ALTYAPI HAZIRLIKLARI BAŞLADI

İlim ve edebiyat alanında faaliyet gösteren meslek birlikleri temsilcileri olarak bir araya geldik. Toplu lisanslamaya başlamak için teknik altyapı hazırlıklarına başladık. Yasalaşması beklenen Yeni Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda yer alan ortak lisanslama birliğinin temeli sayılabilecek bu oluşumla, üniversiteler, kütüphaneler öncelikli olmak üzere, ilim ve edebiyat eserlerinin fotokopi vb yollarla çoğaltılıp kullanılmasının lisans bedeli ile yapılmasını sağlamayı hedeflemekteyiz. Bu yolla yayınevlerimize uğradıkları hak kayıplarını bir nebze azaltılmasını ve buradan elde edilecek gelirlerin adil olarak üyelerimize dağıtmayı hedeflemekteyiz.

MESLEK BİRLİĞİ İSTKA’DA DA TEMSİL EDİLMEKTE

Aynı zamanda İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Başkan Vekili olan Muharrem Kaşıtoğlu sözlerinin devamında birçok kurum ve kuruluşlarla yapmış oldukları çalışmalardan da bahsederek “Meslek Birliğimiz İSTKA’da temsil edilmektedir. Üniversite ve çevrelerinde izinsiz fotokopi çekimi yapan yerlerle mücadele edilmiş ve tüm üniversitelere yasal uyarı yazıları gönderilmiştir. İthal ve co-edition eserlere bandrol tatbikinde yaşanan zorlukların kolaylaştırılması ile ilgili taleplerimizi yetkililere ilettik ve konuyu yakından takip ediyoruz.  Türk Edebiyatı’nın dünya yayıncılarına tanıtılması amacıyla İTEF kapsamında ülkemize gelen profesyonel yabancı yayıncı ile TBYM üyelerinin buluşma, tanışma ve iş birliği yapabilme imkanı sağladık. FSEK Kanun tasarı taslağı, korsanla mücadele faaliyetleri ve projelerimiz ile ilgili başta Telif Hakları Genel Müdürlüğü olmak üzere birçok kurum ve kuruluşlar ile görüşmeler yürütülmüştür. Meslek birliğimizin IFRRO’ya yapmış olduğu üyelik başvurusu 2013 Dünya Kongresinde kabul edilmiştir. Yeni Telif Yasası’nı beklerken adlı eser hazırlandı ve İngilizce çevirisi yaptırıldı, yurt dışında faaliyet gösteren STK’lara gönderildi. Uluslararası örgütlerin raporlarına görüşlerimizi sunduğumuz gibi birçok uluslararası kongreye de katılım sağladık.”

KURUMSAL LOGO VE WEB SİTESİ YENİLENDİ

Türkiye kelimesinin kurum ünvanı ve logosunda yer alması için BASYAYBİR olan ünvanın TBYM olarak değiştirildiğine dikkat çeken Muharrem Kaşıtoğlu, yine buna paralel olarak kurumsal web sitesinin www.tbym.org ve www.tbym.org.tr olarak yenilendiğini ayrıca mobil web sitesi uygulamasına geçilerek, unvan ve logo için marka tescil başvurusunda bulunulduğunu söyledi.

MESLEK BİRLİĞİ’NİN EĞİTİM ÇALIŞMALARI

Meslek Birliği olarak eğitim alanında yapmış oldukları çalışmaları da dile getirerek katılımcılarla paylaşan Başkan Kaşıtoğlu, şunları söyledi:

“Yayınevlerinin bandrolü YAYFED’den teslim alıp matbaaya teslim etme sürecinde uygulanan prosedürün ve dikkat edilmesi gereken hususların neler olduğu konusunda eğitim programları düzenleyerek yaşanılan sorunların en aza indirilmesine çalıştık. Eğitime katılan üye yayınevlerimize ‘bandrol teslim ve tesellüm belgesi’ dağıtıldı. Fikri Mülkiyet alanında yaşanan zorlukların aşılması için konusunda uzman olan hakim, savcı ve emniyet personeline eğitimler verildi. Yayınevlerimize e-pub eğitimleri verilerek dijital yayıncılığa geçişte kolaylık ve avantaj sağlamalarına katlı sağlandı. CNR kitap fuarında TBYM olarak seminer programları düzenledik. Meslek Birliği standında korsanla mücadele fotoğraflarını ve basında yer alan haberleri sergiledik.”

KORSANLA MÜCADELE, SEKTÖRÜN BÜYÜMESİNE KATKI SUNDU

Türkiye’de yayımcılık sektörünün 2013 yılında %12 büyüyerek dünyada 13. sırada yer aldığını ifade eden Başkan Kaşıtoğlu, “2013 yılında yapılan korsan baskın sayıları %10 artmış ve yakalanan materyalde ise %20 azalma söz konusu olmuştur. 2013 yılında 5.7 milyon korsan materyal ele geçirilmiştir. Böylelikle korsanla yapılan etkin mücadele sektörün büyümesine katkı sağlamıştır” dedi.

230 ADET MAHKEME VE 90 ADET SAVCILIK DOSYASI

Türkiye’nin korsanla mücadele örgütü Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin bu kapsamda yapmış olduğu çalışmalardan da söz eden Başkan Muharrem Kaşıtoğlu, “Yapılan baskınlar sonrası el konulan ve kaldırılan matbaa makinelerinin ve suç eşyalarının muhafazası için 10.000 m2 depo kiralayarak İl Denetim Komisyonu’nun yaşamış olduğu depo sorununa çözüm getirdik. 2013 yılında İstanbul’da 26 matbaa ve 5 depoya baskın gerçekleştirilerek, toplam olarak 74 adet makine, 879 adet aydinger, 4.443 adet metal levha, 1.256.440 adet forma, 277.600 adet kapak ve 126.190 adet kitap ele geçirildi. Dijital korsan yayın yapan toplam 95 siteye ihtar gönderilerek, bu siteler korsan yayınına son verilmesi sağladık. Korsancılara karşı Türkiye genelinde sadece 2013 de toplam 230 adet mahkeme ve 90 adet savcılık dosyasına Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği olarak müdahil olduk.

147 CEZA DOSYASI KARARA ÇIKTI

2014 yılı ilk 6 ayı korsanla mücadele kapsamında ise 37 yere baskın yaptık. 87 açılan ceza dosyasına müdahil olduk. Yine bu dönem içerisinde 147 ceza dosyamız karara çıktı. Ve yine bu dönemde dijital korsan yayın yapan toplam 145 siteye ihtar gönderilerek, bu sitelerdeki korsan yayınına son verilmesini sağladık.”

SİZDEN BEKLEDİĞİMİZ TEK ŞEY MANEVİ DESTEĞİNİZ

Konuşmasının sonunda Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği olarak düzenlenen iftar programında bir arada oldukları için mutluluk duyduğunu dile getiren Başkan Muharrem Kaşıtoğlu, “Bizler gerçekten zamanımızdan fedakarlık yaparak, sektörümüzün gerçek anlamda büyümesini, hak ettiği noktaya gelmesini ve hak ihlallerimizin önlenmesi için gerçekten gece gündüz çalışıyoruz. Öyle ki; bu korsan matbaa ve depo baskınlarının neredeyse tamamı gecenin geç saatlerinde hatta sabaha karşı yapılmıştır. Burada bizim sizden beklediğimiz tek şey manevi olarak desteğinizdir. Maddi olarak desteğiniz çok şükür geliyor. Siz YAYFED’den bandrol aldıkça, oradan da Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’ne başta korsanla mücadele ve fikri ve fikri hakları geliştirilmesi konusunda harcanmak üzere ödemeler yapılmaktadır. Allah size bol kazanç versin, bol satış versin. Siz çok bandrol alın bizde çok paralar alalım. Hepinize saygılar sunuyorum, teşekkür ediyorum” dedi.

BASIN YAYIN BİRLİĞİ BAŞKANI MÜNİR ÜSTÜN

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu’ndan sonra kürsüye davet edilen Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün de sözlerine bir selamlama konuşması ile başlayarak bu akşam bütün bu anlatılanların temellerinin 10 yıl önce başlatıldığını dile getirerek birlik ve beraberlik içerisinde devam etmesini temenni etti.

800 MİLYON DOLAR OLAN CİRO, 6 YIL SONRA 2,5 MİLYAR DOLARA ULAŞTI!

Türkiye’de 2013 yılında 500 milyonun üzerinde kitap üretildiğini belirten Başkan Münir Üstün, “Yıllık ciromuz 2,5 milyar dolar olmuş ve 800 milyon dolar olan ciro 6 yıl sonra 2,5 milyar dolara ulaşmış. Bunları hep beraber yaptık. Bunu buradaki bütün yayıncı arkadaşlarımızla yaptık” diyerek yayınevi sahiplerinin isimlerini tek tek saydı.

YAYIMCI MESLEK BİRLİKLERİ FEDERASYONU BAŞKANI BAYRAM MURAT

Daha sonra kürsiye davet edilen Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Başkanı Bayram Murat’da çok kısa bir selamlama konuşması yaparak şunları söyledi: “İftarların çok önemli sembolik yönleri var. Ben 7 senedir bu hazirunun içerisindeyim, takip ediyoruz, görüyorum. Nerden nereye geldiğimiz biraz önce ifade edildi. Bence bu birliktelikler çok anlamlı çok önemli.  Allah hepinizin hem iş hayatınızda hem aile hayatınızda hem de dost hayatınızda birliğinizi bozmasın.”

AK PARTİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ İSMET UÇMA

Biz bir aileyiz diyerek sözlerine başlayan AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, başka bir programı iptal ederek geceye katıldığını ve yayıncılarla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İSMET UÇMA: “BU TÜRKİYE SİZİN ESERİNİZ”

Basım yayıncılığının ne kadar zahmetli ve aynı zamanda kıymetli bir meslek olduğunun altını çizen Milletvekili Uçma, “Diğer insanlar bulundukları semtlerden iş yerlerine giderler, akşam evlerine gelirler. Yalnız yayıncılar, her sabah semtlerinizden gurbete çıkarsanız akşam sılaya dönersiniz” diyerek TBYM Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu’nun konuşmasında yer verdiği ‘Yayıncılar hak ettiği karşılığı alamıyor’ cümlesini hatırlatarak “Bu ekonomik olarak doğru bir tespit. Ama yayıncılar hak ettikleri karşılığı misliyle, milyon kez, fazlasıyla aldılar. Onlar yeni bir Türkiye kurdular. Bu Türkiye sizin eseriniz”  diyerek sektörün önemine değindi.

BENİ SİYASETÇİ OLARAK DEĞİL, YAYINCI OLARAK ANIN

İleride milletvekili olarak değil bir yayıncı olarak anılmak istediğini dile getiren Milletvekili İsmet Uçma, “Siyaset bugün var yarın yok. Ama yayıncı var oldu ve hep var olacak. Bu medeniyet bileşkesinde ağırlık teşkil etmenin tek yolu yayıncılarımızdan geçmektedir. Onlar toplumu hekim hassasiyetiyle, naif dokunuşlarla bir yerden alıp bir yere getiriyorlar. Bugünü hazırlayan, dünün havuzuna su taşıyan siz kıymetli yayıncı kardeşlerimizsiniz. Sizi bu emekleriniz için kutluyorum, tebrik ediyorum. Biz siyasetçi olarak size ne verdik bilmiyorum ama sizden çok şey aldık. Sizinle yol arkadaşlığı etmek, sizinle bir aile olmak büyük onur, büyük şeref. Hepinize teşekkür ediyorum ve sizleri Allah’a emanet ediyorum” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarından sonra Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu, korsanla mücadele çalışmalarına önemli katkı sunan, Meslek Birliği adına kurum ve kuruluşlar, bakanlıklar ve yayıncılar arasında köprü olan TBYM Genel Sekreteri Av. Melahat Boran’ı kürsüye davet ederek, çalışmalarından dolayı çiçek takdim etti.

Gecenin sonunda Basın Yayın Birliği Münir Üstün tarafından sahneye davet edilen Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu, Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Kütük, CNR Holding Başkanı Ceyda Erem, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Basın Yayın Birliği Genel Sekreteri Alpaslan Durmuş ve İTO Meclis Üyesi Erhan Erken’e derneğin çalışmalarına katkı sundukları için birer plaket takdim edildi.