Çavuşoğlu'ndan internet eleştirisine rest
AB Bakanı Çavuşoğlu, yasaları düzenlerken bireylerin haklarını korumaya dikkat ettiklerini belirtirken 'internette özgürlük kaldırılıyor" eleştirilerine sert tepki gösterdi.
ABONE OLAB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, internet düzenlemesiyle ilgili AB'den gelen eleştiriler konusunda, "Biz bu yasaları düzenlerken bireylerin haklarını koruyoruz, hem de bu konudaki yanlış uygulamaları ortadan kaldırıyoruz. Buna rağmen buna hala internette özgürlük kaldırılıyor diye yaygara koparıyorlarsa kusura bakmasınlar, haksızlık ediyorlar. Yasayı iyice okusunlar, anlasınlar, sorsunlar, ondan sonra açıklama yapsınlar" dedi.
Avrupa Konseyi Programlar Direktörü Verena Taylor'u Türkiye Ulusal Ajansı'ndaki kabulü sırasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, internet düzenlemesiyle ilgili AB tarafından dile getirilen endişeleri nasıl gidermeyi düşündükleri yönündeki soruya, "Endişeyi gidermek için herhangi bir şey yapmaya gerek yok. Yasa zaten çıktı. Bana göre gereksiz bir endişe. Her şeyden önce çıkan yasayı iyice incelemeleri gerekiyor. Ne olduğunu anlamaları gerekiyor, ondan sonra açıklama yapmaları gerekiyor" şeklinde cevap verdi.
Çavuşoğlu, internette herhangi bir kısıtlama yapılmasının söz konusu olmadığını belirterek, düzenlemeye ilişkin "Sadece kişilerin özel hayatı ihlal edildiği zaman müdahale hakkı veriyor ki, bu da en temel insan hakkıdır, bireysel özgürlüklerle ilgilidir" dedi.
AB Bakanı Çavuşoğlu, hiç kimsenin başkasının hayatını etkileyecek bir özgürlüğe sahip olmadığının bilinmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Günlük hayatta hukuk niye vardır? Bunları düzenler. İnternet ortamında bunların sınırsız olması zaten kabul edilemez. Bununla ilgili Avrupa Konseyi'nin de kararları var. Sanırım burada yanlış anlamalar var" şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Başından beri sevgili dostum genişlemeden sorumlu komiser (Stefan) Füle'yle, gerekse diğer AB'deki dostlarımızla çok açık, samimi bir diyalog ortamı oluşturduk ve başlangıçta da kendilerine bir çağrı yaptık. Türkiye'deki herhangi bir yasa, herhangi bir gelişmeyle ilgili bizden böylesine samimi, açık bir diyalog ortamı varken, mektup yoluyla, telefon yoluyla sık sık görüşüyoruz. İki defa görüştüm bugüne kadar Füle'yle. Raportörle iki defa görüştük. Türkiye'deki herhangi bir yasa ya da gelişmeyle ilgili böylesine bir diyalog ortamı varken, tam bilgi almadan kamuoyuna açıklama yapmak doğrusu ortama yakışmıyor. Yani aramızdaki bu samimi diyalog ortamına yakışmıyor. Dolayısıyla Avrupalı dostlarımızdan bizim beklentimiz, bu samimi diyalog sürecini birlikte devam ettirmektir."
Yasanın, bireylerin özel hayatıyla ilgili bir ihlal olduğu zaman yetki verdiğini dile getiren Çavuşoğlu, içeriğin engellenmesi durumunda 24 saat içinde mahkemeye başvurulabileceğine, mahkemenin de 48 saat içinde karar vereceğine işaret etti. Çavuşoğlu, "Mahkeme 48 saat içinde müdahaleyi haklı da bulabilir haksız da bulabilir ama acilen bunları önlenmesi için - örneğin Sayın Baykal'la ilgili biliyorsunuz bir yayın olduğu zaman bunun kaldırılması günler aldı- şimdi dolayısıyla buradaki yasayı iyi anlamaları gerekiyor" diye konuştu.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Biz bu yasaları düzenlerken bireylerin haklarını koruyoruz hem de bu konudaki yanlış uygulamaları ortadan kaldırıyoruz. Buna rağmen buna hala internette özgürlük kaldırılıyor diye yaygara koparıyorlarsa kusura bakmasınlar, haksızlık ediyorlar. Yasayı iyice okusunlar, anlasınlar, sorsunlar, ondan sonra açıklama yapsınlar."