Haber7'den Malatya Valisi Saran'a ziyaret
Malatya Uluslararası Film Festivali dolayısıyla Malatya'da bulunan Haber 7 Yayın Koordinatörü Osman Ateşli, Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran'ı makamında ziyaret etti.
ABONE OLMalatya Uluslararası Film Festivali dolayısıyla Malatya'da bulunan Haber 7 Yayın Koordinatörü Osman Ateşli, Radyo 7 Yayın Yönetmeni Yardımcısı Enis Dursun ve Haber 7 Reklam Yöneticisi Taha Sağlam, Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran'ı makamında ziyaret etti.
Oldukça samimi bir ortamda geçen ziyaret sırasında Vali Saran, Malatya'da yürüttükleri 80 civarında farklı proje ile ilgili bilgi verdi, bu yıl ikincisini düzenledikleri Malatya Film Festivali ile ilgili değerlendirme yaptı.
İlk kez Malatya'ya geldiğini belirten Osman Ateşli, uluslararası düzeyde bir film festivalinin ikincisinin Malatya'da düzenleniyor olmasının ilgisini çektiğini, bu nedenle bizzat gelerek festivali yerinde izlemek istediğini, festivalin bu çapta büyük olabileceğini beklemediğini ifade etti.
Ateşli, bu düşünce ve isteğin devam etmesi halinde yakın bir gelecekte MUFF'un ülkemizin en önemli film festivallerinden biri olabileceğine yürekten inandığını belirterek genel olarak Malatya ilindeki dinamizme hayran kaldığını ifade etti.
Malatya Valisi Saran ise, basın yayın kuruluşu temsilcilerini Malatya'da ağırlamaktan her zaman memnuniyet duyduklarını ifade ederek, basının MUFF'a göstermiş olduğu yoğun ilgiye teşekkür etti.
Saran görüşmemiz sırasında Malatya'ya renk katan Malatya Uluslararası Film Festivali ile ilgili de sorularımızı cevapladı.
- Oldukça başarılı bir festival geçirdiniz, düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Tabi burası güzel gelişen bir il... Sanat camiamız için de bir cazibe merkezine dönüşmesini istiyoruz. Tabi bir çok yönüyle Türkiye’de öncülük yapmış ve tanınmış iismler çıkarmış. Bugün, Malatya’lı işadamları Türk ekonomisine yön veriyor. Kültür ve sanat açısından da bir cazibe merkezi olma ve bölgesel lider olma potansiyeline sahip. Bu yönüyle burada bir gelişme alanı olarak yani Malatya’nın adını uluslararası ölçekte güçlendirecek bir ilgi alanı olarak sinemanın etkili bir ilgi alanı olacağını düşündük. Ve bu önemli projeye atıldık.
Bu çerçevede zaten Malatya, ses ve sahne sanatlarında, özellikle drama alanında çok isimler yetiştirmiş. Kemal Sunal, bir mizah ustası olarak yani gerçekten Türk sinemasında önemli, ağırlığı olan bir kişi. Bunun dışında da Malatya’lı tiyatro sanatçıları, sinema sanatçıları, senaristler, yazarlar, Türkiye’de kültür ve sanat hayatına ciddi katkılarda bulunmuşlar.
Bizim amacımız bunun belli bir disiplin altında, bu potansiyele Türkiye’de yeni bir soluk getirmek, yön vermek ve yeni bir çekim alanı oluşturmak.
Şimdi tabi bu festivaller genellikle büyük metropollerde ve sahil kesimlerinde yapılıyor. Buralarda da belirli bir çizgi üzerinde bunlar varlıklarını ortaya koymuşlar, tanınmışlar. Alternatif demeyelim de yani biz bu bölgede farklı bir soluk olarak bu ortamın doğmasını arzu ediyoruz. Bu olduğu takdirde esasen insanın günlük hayatını kuşatan sinemanın, ihmal edilmemesi gereken, yok sayılmaması gereken bir alan olduğuna inanıyoruz. Bunu yok saydığınızda zaten uluslararası etkilerin altındasınız sürekli olarak.
Bugün sinemanın endüstriyel açıdan gelişme gösterdiği ülkeler, aynı zamanda kültürlerini iradeliyorlar, hayat tarzlarını belirliyorlar düşünce biçiminize yön veriyorlar yani onu belirliyorlar. Siz kendi varlığınızı, değerlerinizi bu alanda da ele almak var olmak zorundasınız. Dolayısıyla sinemanın, insan hayatının gerek bireysel gerek toplumsal olarak yansıdığı ve bir çok yönüyle realize edildiği, insan hayatının bir anlamda modellendiği bir alan. Dolayısıyla bu noktada mutlaka potansiyelimizi geliştirmek ve değerlendirmek zorundayız.
Malatya’da böyle bir fikir bir kaç yıldır yani 2. Senesini şu anda gerçekleştiriyoruz, amacımız buradaki geçmişte yaşanan bazı olaylar nedeniyle Malatya’nın var olan olumsuz imajını gidermek ve burada insanların zihinlerinde Malatya’nın bir çok iyiliğe ve güzelliğe olumlu gelişmelere sahne olduğunu ve bu noktada adımlar atıldığını duyurmak ve iletmektir.
Geçmişte yaşanan olaylar genelde bu bölgede olumsuz bir kanının doğmasına sebep olmuştur. Mesela terör ya da başka olumsuzluklar, az gelişmişlik gibi faktörlerin bu çevredeki her yerde var olduğu yönünde bir peşin hüküm var. Tabi ki Malatya böyle bir yer değil. Gerçekten sakin bir yer, huzur ve barış arası son derece olumlu bir ortamı var. Bütün bunları ortaya koymak, pekiştirmek ve gerçekten bu bölgede bir gelişme dinamiği oluşturmak amacıyla bu işe giriştik, 2. Senesinde oldukça ilgi çekici…
- Önümüzdeki sene festivalde şunları yaparsak daha iyi olur dediğiniz şeyler oldu mu?
Bunların sonuçlarını değerlendireceğiz. Halihazırdaki uygulamanın sonuçlarını değerlendiriyoruz. Amacımız kendi çizgilerimizi, sınırlarımızı yoklayarak yani az önce söylemek istediğim şeydi… Türkiye bölgesinde lider ülke, tüm Ortadoğu havzasının, Kuzey Afrika’yı, Balkanlar’ı, Kafkasya’yı etkiliyor yani yön veriyor.
Kültürümüzün temel araçlarından biri de sinema. Sinemada belki daha farklı şeyler yapmamız lazım, halihazırda yapılanlar gibi değil de yani sinemanın olumsuz etkileri de var. Bizim amacımız olabildiği kadar olumlu doğrultuda bu kültürü benimsetmek ve geliştirmek, yaymak, insanlara kendi yeteneklerini ortaya çıkarmaları için fırsat tanımak. Tabi ki biraz daha atölye çalışmalarına yani film gösterimlerinden daha fazla sinema kavramı, tekniği, süreçleri ile ilgili daha elle tutulur şeylere yer vermeyi düşünüyoruz.
Burada bir sinema platosu kurulması gibi bir çalışma düşünüyor musunuz?
Bir plato düşüncemiz var. Siz tahminen söylediniz belki ama hemen araştırmaya başladık. Malatya çevresinde bir plato, film stüdyoları inşa etmek üzere bazı girişimcilerimizle konuşuyoruz, kendilerine önerilerde bulunduk. Yeni bir plato bölgenin dengeli ve gerçekten makul bir şekilde kalkınması için önemli katkılar sağlayacaktır. Türkiye’yi daha tanınır, bilinir hale getirecektir, bu bölgeyi olumlu yönde etkileyecektir. Bu yönce bir çalışmamız var ve araştırma içerisindeyiz. Yani Malatya Stüdyoları diye bir çalışma neden olmasın…
Bu çalışmada kendinize hedef olarak nereyi koydunuz?
Konuşmanın içerisinde önemli ölçüde bunlara değindim tabi. Ama özetle vurgulamak istediğim, sizin var olmadığınız bir alanda tamamen dış etkilere açıksınız. Burada siz kendiniz ve kendi etkilerinizle var olabiliyorsanız o zaman deha sahibisiniz, o zaman dış etkilere karşı koruma altındasınız demektir. Bu anlamda Malatya bu bölge için bir çıkış noktasıdır yani bilgili ve kalkınma gelişme açısından uygun bir yer, bunu Malatya’da gerçekleştirmek istiyoruz. Malatya’da kültür ve sanat açısından buranın niteliklerini açığa çıkaracak yeteneklerini zenginleştirecek bu tür etkinliklere yer vermek zorundayız. Bu sadece sinema alanında değil mesela burada halk kültürünü, folklörü, buranın kültürel zenginliklerini açığa çıkarmak, bunlarla ilgili yayın ve bir takım yollarla Malatya’nın kültürel kimliğinin daha iyi fark etmesini ve anlamasını sağlama yönünde de bizim adımlarımız var mesela Malatya Kültür Kitapları çıkarıyoruz bu da önemli bir adım. Malatya’da ciddi okuma kampanyaları düzenliyoruz ciddi rekorlar kırdık, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdik. Bu noktada da çok önemli olarak buna gireceğiz çünkü sanatın, estetiğin, ince duruş ve düşüncenin olmadığı yerde, cehaletin hüküm sürdüğü yerde, insanların kendilerini ortaya koymaları, yüksek başarılara imza atmaları, üstün başarılara imza atmaları, ileriye gitmeleri mümkün olamaz. Amacımız Malatya’da bir gelişme potansiyeli ortaya çıkartmak ve bunu da herkese benimsetmek.
Belki erken ama Altın Portakal’a rakip olma gibi bir hedefiniz var mı?
Öyle bir şey değil tabi tabi (gülüyor).. Öyle değil de tabi illa filana rakip olmak gibi bir şey düşünmüyoruz ama, Malatya’nın farklı alternatif bir bölge olarak bu konuda kendinden söz ettirebilecek güce sahip ve bunu sağlamak arzusundayız…
Ziyaretimiz Malatya Valiliği'nin internet sitesinden de manşetten duyuruldu.
Not: Vali Saran'ın Malatya'nın çehresini değiştren projelerle ilgili açıklamaları kısa bir süre sonra Haber 7'de olacak.
HABER 7