Erdoğan: Biz bu aşkı yakalamışız
Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan, ''Çok ciddi hedeflerimiz var, bu hedeflere ulaşacağız. Bu toplum bizi seviyor biz de onları seviyoruz. Bu aşkı yakalamışız'' dedi.
ABONE OLAhmet Kemal SÜRMELİ / Medya Alemi
Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan, Medya Alemi'ne verdiği röportajında, Gazetecilik ve sanal medya ve haber7.com geleceğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
*Yeni göreviniz hayırlı olsun. Sizi kendi ifadelerinizle biraz tanıyabilir miyiz? İbrahim ERDOĞAN bugüne kadar hangi görevlerde bulunmuştur?
Gazetecilik mesleğinde aşağı yukarı yirminci yılımıza girdik. 1990’ların başında TRT’de başlayan serüven daha sonra bir gazete deneyimi, ara ara radyo deneyimlerinden sonra Samanyolu TV’de üç buçuk dört yıl çalışmışlığım var. Ardından 1995 yılında Kanal 7’ye transfer oldum, Kanal 7’de devam ettik çalışmamıza. Dış Haberler Müdürlüğü ardından Haber Müdürlüğü süreci on yılı aşkın bir süre devam etti. Son bir ayı aşkın bir süredir de kendi mecrasının belki en aktif, izleyicisi en çok olan portallarından biri olan “haber7.com” un genel yayın yönetmenliğine geldim. Bir aydan fazladır da bu görevi devam ettiriyorum.
*Önceki görevleriniz ve şimdiki göreviniz arasında bir farklılık hissediyor musunuz?
Her ne kadar bilgisayar ekranı gibi görseniz de bu işi, internet ortamını, bir nevi yazılı basın gibi bir yer. Gazete mizanpajına çok benziyor. Sayfa düzeni, ekran, manşet planı gibi ,yazılı basındaki tüm atraksiyonları burada da kullanıyorsunuz. Televizyon bambaşka tabi, o bir sihirli kutu, o bunların hepsinin dışında. Televizyonda işiniz belki biraz daha görsele dayalı. Bir fark var: Televizyonda bir hafta uğraşıp bir belgesel hazırlıyorsunuz, yarım saatte akıp gidiyor. İnsanların bir daha geriye dönüp onu bulma şansı yok; ama gazete, internet ortamı dediğimiz şey bambaşka, burası istediğiniz zaman emeğinizi tıklayıp bulabileceğiniz bir ortam.
Televizyonculuğun kendine göre güzel tarafları var. Herkes sizin yüzünüzü tanır, bilir, meşhurluğunuz sürekli devam eder. İnternet ortamı biraz daha farklı; ama internet ortamı da biraz daha görsel yayıncılığa doğru kayıyor, o tarafıyla güçleniyor. İnternet televizyonculuğu daha çok yaygınlaşıyor. Bu alan televizyonun değil de, daha çok gazetenin ket vuranı, öldüreni gibi görünüyor. Televizyonu internet falan hiçbiri etkileyemez, o bambaşka bir dünya. Yazılı basın denen gazeteler korksun mecranın internete kaymasından. Gazete ve televizyonun ortağı gibi bir yayın ifadesi kullanılabilir internet için.
“YENİ YÜZÜMÜZLE YENİDEN DOĞACAĞIZ”
*Haber7.com yönetiminde ne gibi değişiklikler yapmayı planlıyorsunuz?
Bizim sitemiz günlük “1 milyon” tekil ziyaretçisi olan bir yer. Çok ciddi anlamda piyasanın en iyilerinden biri. Bir de güvenilirliği, inandırıcılığı ve habere gösterdiği özen açısından da meraklısı tarafından bir anlamda otokontrol gibi gördüğü bir alan burası. Biz burada ekranımızdaki altyapı ve yazılımı değiştiriyoruz, daha güçlü bir hale getiriyoruz. Görünen yüzümüzü, tasarımımızı da değiştiriyoruz. Tamamen olmasa da kısmen bir yüz nakli denebilir belki buna. Hem yazılımımızı hem yüzümüzü değiştiriyoruz. Teknik anlamda ufak tefek problemleri vardı, onları aşmak için bunları yapıyoruz. Yazar kadromuzda ciddi bir revizyona gidiyoruz. Bir kısmıyla yollarımızı ayırdık; piyasanın tanınmış isimlerinin de aralarında bulunduğu birçok isim sitemize yeni yazar olarak katılacak. Bir de onun dışında, yeni yapılanmamızda haber7.com’u çok farklı alanlarda çok aktif görecek insanlar. Bizim sosyal medya dediğimiz alanlarda -Facebook, Twitter gibi- medya siteleri artık çok farklı atraksiyonlarla kendilerini tanıtmanın yolunu bulmuşlar. Sosyal medya belki bir süre ihmal edilmişti, ama biz de editör arkadaşlarımızla birlikte aktif çalışmalarla o mecralarda tanınır, bilinir hale geleceğiz. Oradaki görevlendirmelerimizi de yaptık. Görselimizle ilgili çok iyi arkadaşlarla çalışıyoruz, piyasanın en iyileriyle çalışmaya karar verdik, birkaç tane transferimiz de oldu. Yeni yazılımımız ve yeni yüzümüzle 2012’nin Nisan ayı haber7.com’un yeniden doğduğu zaman olacak belki de, biz onu öyle tarif ediyoruz. Çok güçlü bir yazar kadromuz var, editör kadromuz çok iyi. 12 tane editörümüz var ve her branştaki editörler ve onların altındaki ekiplerle çok iyi çalışıyoruz. Haber 7’nin alt siteleri olabilecek şekilde spor, medya, teknoloji, bilim, kadın-aile, emlak, sağlık gibi aklınıza gelebilecek 8-10 tane alt site oluşturuyoruz. Bunların yazılımı da devam ediyor. Yaza kadar bunlar tamamlanmış ve yayın hayatına başlamış olacak. Haber 7 bir çatı ve onun altında birbirine bağlanabilen 8- 10 tane site düşünün. Sene sonuna kadar okuyucular Haber 7’yi güçlü ve dev bir portal olarak bu alanda görebilecekler.
“AYRIM YOK, TÜM GRUPLAR BİZİM EKRANIMIZDA YERİNİ ALIR”
*Haber7.com’un politik çizgisi nedir? Özellikle yer vermediğiniz haberler var mı?
Bu sorudan normalde birçok kişi kaçar, ama bizde öyle değil. Haber 7 kurulduğundan beri özgür bir platform, emeği geçen arkadaşları tebrik ediyorum. Böyle olduğu için de toplumun her kesiminden sevgi görmüş. 480- 500 bin arası aktif üyemiz var her gün bize yorum yazan, bizi denetleyen. Bu çok büyük bir rakam ve bunlara karşı bir sorumluluğumuz var bizim. Her kesimden insanlar var ; yani sadece kadın- erkek diye ayrım yapılmıyor burada. Siyasi arenadaki tüm partiler; en sağından tutun en soluna kadar -CHP, BDP, Ak Parti, TKP ve bu ülkede bu tür atraksiyon, fraksiyonların içinde bulunmuş tüm gruplar dahil- hepsi bizim ekranımızda yerini bulur. Bizim asla öyle bir ayrımımız yoktur. Görüntülü, yazılı, galeri, her türlü, herkesle ilgili heberin bizde yeri vardır. O yüzden insanların bize sempatisi var ve biz bunu korumaktan yanayız. İyi ki de böyle olmuşuz; çünkü Türkiye bu atmosfere layık bir ülke. Biz de o beraberliği, o kardeşliği sağlayan, herkese bir şekilde zemin olmuş bir Haber 7’yi bu zamana kadar koruduk, bundan sonra da aynı mecra olmaya devam etmek istiyoruz.
“AMAN ŞU HABER KIYTIRIKTIR DEMİYORUZ”
*Haber 7’nin vermek istediği mesajlar neler? İlkelerinizi nasıl mesajlarla vermeye çalışıyorsunuz?
Bu alanda çok portal var biliyorsunuz. İnternette okunurluğunuzu arttırmak için etkinliğiniz biraz da çok fazla takibinizle alakalı bir şey onun için daha çarpıcı, daha dikkat çekici manşetler atmaya özen gösteriyorsunuz. Daha çok sizin takipçi kitlenizle ilgili araştırmalar yapıyorsunuz. Kimdir sizin takipçileriniz ağırlıklı olarak? “hangi kesim?”,“hangi inançtan insanlar?”,“hangi bölge?”, “hangi köken vatandaşlar?” gibi “kamu kurumları mı yoksa vatandaş mı, kadınlar mı, iş hayatındaki insanlar mı?” Bu çalışmaları yaptıktan sonra onlara yönelik haberlere daha çok ağırlık vererek, onların içinde bulunduğu dünyanın meselelerini buraya daha çok taşıyarak onları korumaya çalışıyorsunuz bir kere. İnternet medyası erkek egemen bir izleyiciye sahiptir. Bizde mesela yüzde 60 erkeklerdir, yüzde 40 kadınlardır. Kadınlar hep azınlıkta olmuştur. Çünkü kadınlara hitap eden alanda çok ağırlıklı iş yapamıyorsunuz. Nihayetinde gündem dediğimiz şey, haber sitesi olduğu için daha çok siyaset ağırlıklı, daha çok spor ağırlıklı bir gündemle gidiyor. Böyle olunca da kadınların uzak olduğu siyaset, spor falan biraz uzak olduğu alanlar onlara hitap etmek için de ayrı siteler oluşturmak zorunda kalıyoruz ki az önce bahsettiğim yeni portalların amacı da biraz o. Zayıf olduğumuz alanları daha da güçlendirip toplumun her kesimini kucaklamak istiyoruz. Herkesin bizi izlemesini istiyoruz. Bizim ısrarla şu alana hitap ediyoruz, ona göre de manşetler atıyoruz, haber ağırlığımız o taraftır dediğimiz bir kesim yok, öyle bir kitle yok. Biz dediğimiz gibi herkesle ilgili haberi, her kesimle ilgili haberlerin hepsini bu ekrana taşıyoruz ve taşıdıklarımızın hepsine de özen gösteriyoruz. “Aman şu haber de kıytırıktır, şunu şuraya atalım” demiyoruz. Her habere mutlaka emek veriyoruz ve o haberin mutlaka bir muhatabı olduğunu biliyoruz.
“KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZLE İLGİLİ TAVİZ VERMEYİZ”
*Haberde tarafsız olabilmek biraz zordur. Size göre Haber 7 bunu ne ölçüde yapabiliyor? Tarafsızlığı sağlayabiliyor musunuz?
Bizim taraf olduğumuz yanlar var tabii ki. Her medya kuruluşunun olduğu gibi bizim de olmazsa olmaz kırmızı çizgilerimiz var. Bunlar nedir? Din, insan hakları, demokrasi, kişi hak ve özgürlüklerine saygı. Bunlar bizim kırmızı çizgilerimiz. Biz asla kimsenin aleyhine, şantaj diyebileceğimiz, tehdit diyebileceğimiz, aleyhinde çakma haber diyebileceğimiz şeyi bizde göremezsiniz. Bizim hassasiyet gösterdiğimiz alanlar, kırmızı çizgilerimiz bunlardır. Bu alanlara tarafız biz. Özgürlükten yana tarafız, demokrasiden yana tarafız, insan haklarından yana tarafız, dinimize saygı ve dinle ilgili konularda tarafız. Bunun dışında bizim herhangi bir tarafımız yok. Burada herkesin hakkı bizim hakkımızdır, biz ona saygı gösteririz. Bunun sağı solu, ilerisi gerisi yok. Hangi kesim, hangi moddan insan olursa olsun, hangi cinsiyetten, hangi mezhepten, hangi ülkeden insan olursa olsun, bizim gözümüzde eşittir. Hepsinin haber değeri aynıdır, hepsine aynı değeri veririz biz. Ama az önce saydığım kırmızı çizgilerimizle ilgili de taviz vermeyiz, onların hepsinden yana tarafız. Taraflılığımız budur bizim.
“BU TOPLUM BİZİ SEVİYOR BİZ DE ONLARI SEVİYORUZ”
*Haber 7 portalını her açıdan diğer haber portallarından üstün kalan tarafları nelerdir?
Bazı tercihler sizi sıralamada bazı yerlere getirir tabi. Ama bizim Haber 7 olarak tek ilkemiz var, objektif haber vermek. Bu haberi de enine boyuna irdeleyerek her şeyiyle sunmak. Yani bir taraflarını kırpalım da, öbür taraflarını göstermeyelim diye bir kaygımız yok. Bizim bu sitede yapmadığımız bir tek şey var. Birçok sitenin rahatça kullanabildiği bir alan olmasına rağmen biz onu tercih etmiyoruz. Bizim sitemizde mesela çok ciddi anlamda haberlerle ilgili video galeri ve foto galeri bulabilirsiniz. Ama onların içinde bulamayacağınız bir mecra var. Bir anlamda kadının veya o kesimin meta olarak kullanıldığı o hani bizim pornografik içerikli dediğimiz, cinsel içerikli dediğimiz kadın fotoğrafları veya dünyadan enteresan videolar falan dediğimiz bölümlerdeki şeyleri biz bu ekrana taşımıyoruz. Bu bizim bir tercihimiz. Belki de sorumluluğumuz. Biz böyle bir şey yapmıyoruz. Belki bunları yapan siteler çok ciddi anlamda buradan izleyici kazanıyor, tık alıyor olabilirler. Bizim böyle bir kaygımız yok. Tercihimiz de o tür şeyleri ekrana taşımamak, taşımıyoruz da. Ama biz vatandaşın görmesi gereken her haberin görüntüsünü varsa, yoksa fotoğrafını mutlaka ekranımıza taşıyoruz. Video galerilerimiz de var foto galerilerimiz de. Ama buna rağmen biz 1 milyon civarında izleyicisi olan bir portal durumundayız. Az önce bahsettiğim çalışmaları yaptığımızda bu sayı 1 buçuk milyonu aşacağını, 2 milyonu bulacağını planlıyoruz. Çok ciddi bir planlı çalışmayla yürütüyoruz bu çalışmalarımızı. Çok kısa sürede bunu yakalayacağız ondan sonra inşallah tekrar sizinle de bir kez daha görüşürüz. O zaman da bu hedeflere ulaşıp ulaşmadığımızı da konuşuruz. Bizim amacımız gayretle çalışmak, inandığımız şeye doğru yolda yürümek. Çok iyi, çok başarılı bir ekibimiz var. 20 – 25 kişilik bir kadro ile çalışıyoruz. Bu çok büyük bir sayı, gece ekibimiz de editörlerimiz de çok iyi. Alt portallarımız oluştuğunda birbirlerinin katalizörü olacak şekilde yayın hayatına geçtiğinde de bizi tutabilene aşk olsun diyorum. Çok ciddi hedeflerimiz var, bu hedeflere ulaşacağız. Bu toplum bizi seviyor biz de onları seviyoruz. Bu aşkı yakalamışız, o sinyali görüyoruz biz yani.
*Çalıştığınız alanlarda bugüne kadar en çok ne gibi eleştiriler aldınız?
Ben televizyonda olduğum 14- 15 yıl boyunca haber sunuculuğu yaptım, program sunuculuğu yaptım, spikerlik yaptım, çok uzun zaman seslendirmeler yaptım. Hepsinin ayrı ayrı eleştirileri var elbette. Yayıncılıktaki en önemli şey, müspet veya menfi, eleştirinin gelebilmiş olmasıdır. İyi ki eleştiri var, iyi ki sizi uyaran birileri var. Eleştiriyi ben uyarı anlamında algılıyorum, kendinizi yenilemek eksiğinizi görmek açısından. Eleştiren kişi ya da sizi uyaran kişi mutlaka ya sizin eksiğinizi söylüyor ya da sizin ekrana ya da yazdığınız şeye özen göstermediğinizle ilgili bir eleştiri getiriyordur. Bu da sizin otokontrolünüz demek, kendinizi yeniden gözden geçirip o alanı tamamlamanız demek. O yüzden elbette ki biz yayın hayatımız boyunca hem radyoda sesimizle ilgili eleştiriler aldık, gazetede yazdıklarımızla ilgili çok ciddi eleştiriler aldık. Onları düzelte düzelte yeni alanlara yürüdük. Televizyonda da “Saçınız şöyle duruyor, saçınızı böyle yapmasanız.”dan tutun “Niye kravat takıyorsunuz?”, “Neden çenenizin altında eliniz var?”a kadar her türlü eleştiriyi alıyorsunuz. Sizi sosyal medyadan eleştiriyorlar, direkt arayarak eleştiriyorlar, televizyonunuzun veya yayın yaptığınız mecranın kurumsal iletişimini arayarak şikayet ediyorlar. Biz hepsini dikkate alıyoruz, hepsinin bir değeri var, hepsi baş tacı. Bu internet medyası da enteresan, herkesin ulaşabildiği bir alan burası. Belki gazetede, televizyonda pek fazla ulaşılıp eleştirilmez ama burada gördüğünü yazıp size gönderebiliyor; illa birisi üzerinden göndermesine gerek kalmıyor, pat diye yorum yazıp gönderiyor, eleştirisini de yapıyor. Bunun yanında asıl en güzel şey, iyi bir şey yaptığınızda veya olumlu bir şey yaptığınızda emek verdiğiniz bir şeyi buraya koyduğunuzda karşıdaki insan size teşekkür ediyor. Sizi övüyor, sizi kamçılıyor, sizin başarınızı kutluyor. Asıl sevindirici tarafı bu işin. Sizi takip edenin yüzde 80’i sizden memnuniyetini bildirmişse siz artık o gün uçuyorsunuz en mutlu insan oluyorsunuz.
*Okuyan bir toplum değiliz artık. Gazeteler, dergiler yeni tarzlarla sanal ortama aktarılıyor. Bu sanal ortama geçişin size göre avantaj ve dezavantajları neler?
Siz soruyu sorarken de aslında bir anlamda işin vahametini söylediniz . Toplumda böyle bir alışkanlık yok kitap okuma, gazete okuma. Bir tembellik belki bunun adı ama tam tembellik değil. Böyle bir alışkanlık yok. Yılda Türkiye’de bir kişinin kitap okuma sayısı 3 veya 4, bu bile değil yani. Enteresan bir istatistik bu onun için bizim sitemizde ağırlıklı olarak kültür, sanat ve edebiyat bölümlerini çok rahat bulabilirsiniz. Bizim her gün mutlaka birkaç kitap tanıtımımız vardır burada. Kitap okumuyorsa bile kitapta ne anlatıldığını, nasıl bir kitap olduğunu, merak ediyorsa alsın okusun diye orada bütün kitaplarla ilgili tanıtımlar yaparız. Bu kitaplar hangisi olursa olsun. Aksine gazete okumadığını düşünerek biz her gün burada bütün Türkiye’de çıkan gazetelerin manşetlerini sitemizden veririz. İstediği gazeteye ulaşabilir burada, alıp açıp okuyamasa bile buradan görsün istiyoruz. Ayrıca sadece onlar değil, burada gazetelerde o günün gündemiyle alakalı, toplumun sorunları, meseleleriyle alakalı ilginç gördüğümüz köşe yazarlarını veya dergilerde gazetelerdeki malum röportajları yazıları biz alıntı yapar, kaynaklarını da vererek ekranımıza taşırız. İnsanlar onları okumuyorsa en azından buradan okusun diye, bu alanlara çok ciddi özen gösteriyoruz biz. O eksiği belki böyle kapatmaya çalışıyoruz. Bu çözüm değil ama biz biraz daha insanlarımızın kolay ulaşabileceği mekanizmaları kurmak istiyoruz. Ondan dolayı bunu da yapıyoruz yani.