Facebook’tan daha önemli
ABD’nin Nobel Ödüllü ekonomi profesörü Joseph Stiglitz, Dubai’de katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çekti.
ABONE OLABD’li ekonomi profesörü Joseph Stiglitz, tuvaletin icadının Facebook’un icadından çok daha önemli olduğunu belirterek yapay zekânın da dünya çapında kitlesel işsizliğe neden olabileceği uyarısında bulundu
Stiglitz dijital alanda hayata geçen yeniliklerin dikkat çekici olduğunu ancak bu icatların insanlığın temel sorunlarına hitap etmekten uzak olduğunu söyledi. Yapay zekâ ve benzeri gelişmelerin gelecek 10 yıl içerisinde öne çıkabileceğini de söyleyen Stiglitz bu teknolojilerin insanlık üzerinde çok olumsuz etkilerinin de olacağının altını çizdi.
İŞSİZLİK PATLAR
ABD’li profesör eleştirilerini özellikle sosyal medya üzerinde yoğunlaştırarak “Tuvalet ve elektriğin icadı Facebook’un icadından çok daha önemli. Tuvalet ve elektrik tüm insanlığın yaşam kalitesini artırdı. Küresel çapta sağlık seviyesi yükseldi. Yeni ve gelişmiş bir pazarlama kanalı ise öncelikle reklam ve pazarlama şirketleri bakımından ilginç olabilir. Ancak genel anlamda hayatımızın temel standartlarına olumlu bir katkısı olduğunu söylemek mümkün değil” dedi. Birçokları tarafından Dördüncü Sanayi Devrimi olarak nitelendirilen yapay zekâ destekli sanayi dönemine de değinen Stiglitz gelişmeleri geniş bir açıdan değerlendirdi.
‘YAPAY ZEKÂ İNSANLARI İŞSİZ GÜÇSÜZ BIRAKIR’
Stiglitz yapay zeka yardımıyla toplumsal bir dizi soruna çözüm üretme imkânının olduğuna işaret ederken uyarılarda bulunmayı da ihmal etmedi: “Cevaplanması gereken en önemli konu bu teknolojilerin istihdamı nasıl etkileyeceği sorusudur. Bu teknolojilerin en büyük destekçileri bile beş yıl öncesine kıyasla daha az iyimser. Bugün en düşük nitelikli iş gücü sahipleri kamyon şoförü olabiliyor. Peki yapay zekânın bu tür işleri insanlardan devralmasıyla düşük nitelikli işgücü nereye yönelecek. Bu değişim toplumları nasıl değiştirecek? Eğer bu sorulara yanıt üretmezsek halen söz ettiğimiz eşitsizlik çok daha kötü bir şekil alacak.”