Türk işadamları Rusya'yı bir bir terk ediyor!
Reuters ajansı, kriz sonrası şartlarında Rusya’da yaşayan ve çalışan Türklerin durumunu mercek altına aldı.
ABONE OLRusya`da iş yapan Türk işadamları Türkiye’nin Rusya basınından “öcü gibi” gösterilmesi yüzünden ülkede kalmanın zorlaştığını söylerken "Her hafta bir başka arkadaşımız vedalaşmak için arıyor" dedi.
Reuters ajansı, kriz sonrası şartlarında Rusya’da yaşayan ve çalışan Türklerin durumunu mercek altına aldı. Ajansın haberinde, pek çok Türk işadamı ve yöneticinin Rusya’ya “güle güle” demeye başladıklarını yazdı. Moskova’da ajansa konuşan bir işadamı, “Her hafta bir başka arkadaşımız vedalaşmak için arıyor, burada Türk olarak kalıp iş yapmak daha da zorlaştı” dedi.
TurkRus'ta yer alan habere göre, ajansın röportaj yaptığı, ismi açıklanmayan Türk işadamlarının Rusya otoritelerini firmalarına zorluklar çıkarmak ve resmi yaptırımların dışına çıkan engeller koymakla suçladıkları vurgulandı. Ekonomik krizin yanında, bu tür sıkıntıların daha fazla Türk’ü ülkeyi terkl etmeye zorladığı belirtildi.
Krizden önce Rusya’da inşaattan turizme kadar 1500 civarında Türk şirketinin çalıştığı, resmi bir veri olmamakla birlikte krizden sonra 200 kadarının Rusya’yı terk ettiği iddia edildi.
'RUS BASININDA TÜRKİYE'Yİ ÖCÜ GİBİ GÖSTERİYORLAR'
Moskova’da ajansın konuştuğu dört işadamı, baskı ve kontrollerden kurtulmak için şirketlerini Rus akrabalarının ya da güvendikleri Rus dostlarının adına kaydettiklerini söylediler.
İşadamları Türkiye’nin Rusya basınından “öcü gibi” gösterilmesi yüzünden ülkede kalmanın zorlaştığını söylerken, Reuters yüksek tirajlı gazetelerden Komsomolskaya Pravda’da yakın geçmişte “Türkiye hiç bir zaman Rusya’nın dostu olmadı ve olmayacak” diye başlık atıldığını yazdı.
Bu arada ajansın görüş almak istediği Rusya İçişleri Bakanlığı’nın olumsuz cevap verdiği, Ekonomi Bakanlığı’nin ise bu tür sorunların kendi alanlarının dışında olduğunu söylediği belirtildi.
Haberde Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının ocak ayında üçte iki azalarak 108 milyon dolara indiği, Rusya’nın enerji ağırlıklı ihracatının ise yüzde 30 azalarak 1.3 milyar dolar olduğu belirtildi.
Ajansa konuşan işadamı ve Türkiye-Rusya ilişkileri uzmanı İkbal Dürre ise “Durum istikrarlı olmaya doğru yol alıyor. Ama hızlı değil. İlk çok dalgası atlatıldı” dedi.
Türk müşterilerle çalışan Drakonta adlı hukuk bürosunun yöneticisi Dagir Khasavov ise, Rusya uçağının düşürülmesinden bu yana Rusya makamlarının Türk vatandaşlarına tutumunu “düşmanca” olarak niteledi.
Bir Türk işadamı, metal endüstrisinde faaliyet gösteren şirketini bir Rus arkadaşının adına kayıt ettirdiğini belirtirken, “Firmanın yüzde 100 sahibiydim. Şimdi kendimi, kendi mallarımın hırsızı gibi hissediyorum” diye dert yandı.
Bir Türk diplomat ise ajansa, sorunun çözümü için iki tarafın bir yol bulduğunu söylemek için erken olduğunu belirterek, “Bir uzlaşma bulunabileceğini umuyoruz ama şimdilik kayda değer bir adım görmedik” dedi.
Haberde Rusya’da 870 bin civarında Türk vatandaşının yaşadığı belirtildi.
Mart baçında Moskova’da iş yapan bir grup Türk işadamının sorunları anlatmak için Ankara’ya gittikleri, sorun çözülmezse Türk iş dünyasının Rusya’daki eski kazanımlarına dönmesinin mümkün olmayacağının vurgulandığı belirtildi.
Bir işadamı, “Yatırım son derece hassas bir konu, şu anda belirsizlik var” dedi.