'Kara tren ciğerlerimi dağlıyordu'

Almanya'ya 1970 yılında tekstil işçisi olarak giden Hasibe Altın, tam 41 yıl sonra TRT Almanya Treniyle yeniden yolculuk yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 28.10.2011 14:15 GÜNCELLEME 28.10.2011 14:15 İş Hayatı
'Kara tren ciğerlerimi dağlıyordu'

Almanya'ya ilk giden gurbetçilerden Hasibe Altın, 1970 yılında çıktığı Almanya yolunda büyük sıkıntılar çektiğini belirterek, ''Almanya'ya ilk gidişimde kara trenin düdüğü çaldığı zaman ciğerlerim dağlanıyordu, aldığım nefes yüreğime duruyordu'' dedi.

Türkiye-Almanya iş gücü değişim anlaşması nedeniyle Türkiye'den ilk işçi kafilesinin gidişinin 50. yıl dönümü dolayısıyla TRT tarafından düzenlenen etkinlikle yola çıkan TRT Almanya Treni, Sırbistan topraklarında seyir halinde.

Gün boyu trende Almanya'ya ilk gelişlerinde yaşadıklarını birbirine anlatan, 1960'lı ve 1970'li yıllar ile bugünü karşılaştıran gurbetçilerin yaş ortalaması 65-70 arasında.

Yolculuk sırasında TRT ses sanatçısı Zeynep Cihan ile TRT Türk çalışanı Saliha Gülmez Gezer'in seslendirdiği türkülere eşlik eden gurbetçiler, hareketli türkülerde koltuk aralarında sergiledikleri çiftetelli ve misket figürleriyle adeta gençlere taş çıkarttı.

-Kara tren türküsüyle hüzünlü dakikalar-

Sırbistan dağlarının arasında uzanan yollardan geçerken Zeynep Cihan'ın söylediği ''Kara Tren'' türküsüyle vagondaki hava birden ağırlaşıyor ve birbiri ardına seslendirilen hasret türkülerine bu sefer gurbetçilerin gözyaşları eşlik ediyor. Trendeki sazlı sözlü dakikalar gurbetçiler yorulana kadar devam ediyor.

TRT Almanya Treni durakladığı Sırbistan istasyonlarında da ilgiyle izleniyor. Bazı istasyonlardaki Sırplar trendeki oyun havalarına alkışlarla ve sergiledikleri değişik danslarla eşlik ediyor.

Duygularını AA muhabirine anlatan Talat Pamuk isimli gurbetçi, 50 yıl önce Sirkeci Garı'ndan bindiği kara trenle ağlayarak gittiği Almanya'ya, bugün güle oynaya gitmenin sevincini yaşadığını büyük bir heyecanla ifade etti.

Almanya'ya 1970 yılında tekstil işçisi olarak gittiğini ifade eden Hasibe Altın da kocası ve 1.5 yaşındaki kızını Türkiye'de bırakarak trenle Almanya'ya gittiğini anlattı. ''Hüzünle, kederle, ağlayarak bu dağlardan geçişimiz gözümün önünden bir an bile gitmiyor'' diyerek duygulanan Hasibe Altın, ''Almanya'ya ilk gidişimde kara trenin düdüğü her çaldığında ciğerlerim dağlanıyor, aldığım nefes yüreğime duruyordu'' diyerek gözyaşlarına hakim olamadı.

-''Anayı, babayı, taze hanımı bıraktım''-

Kara tren türküsüyle hüzünlenen bir başka gurbetçi Kayserili Muhtat Mihmat da ''Anayı, babayı, taze hanımı bıraktım, yola çıktım. O zaman trenlerin düdüğü her tünele girerken dertli dertli çalardı ya da biz o sese dert yüklüyorduk. Şimdi çalmıyor, demek ki o zaman kara trenin düdükleri bizi ağlatmak için çalıyordu. Yalandan da olsa çal makinist düdüğü'' diye konuştu.

Gurbetçi Yaşar Derinyol da yolculuk esnasında Bulgaristan ve Sırbistan'ı gözlemlediğini belirterek, bu ülkelerin her alanda Türkiye'den 50 yıl geride olduğuna inandığını söyledi. Derinyol, ''Paris'in, Lion'un, Berlin'in yüzyıllar boyunca inşa ettiği yapıları, evleri biz on yıllar içinde yapmışız. Bulgaristan dökülüyor, Sırbistan da zaten yok gibi... Türkiye'yi Avrupa Birliğine almayanlar, Türkiye'ye kurban olsun'' dedi.

Almanya'dan emekli olan Filiz Taşkın da baktığı kahve fallarıyla kadın yolcuların ilgi odağı oldu.

Uzun tren yolculuğuna dayanamayarak rahatsızlanan gurbetçilerle ilgilenen TCDD'nin tur trenlerinde bulunan hemşirelerden Gülümser Abduşoğlu da çıktığı en keyifli yolculuk olduğunu belirterek, dinlediği gurbet hikayelerinden de etkilendiğini söyledi.

TRT'nin Almanya Treni, Sırbistan raylarındaki yolculuğuna bugün de devam edecek.

KAYNAK : AA