Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı-YTÜ iş birliği
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, "Firmamız bünyesinde milli insansız hava araçlarımızla ay yıldızlı al bayrağı semamıza taşımayı başarmıştık. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile yaptığımız iş birliğiyle kurulan takımlar da inşallah milli yüksek teknoloji hamlesiyle bayrağımızı uzaya çıkaracaktır." dedi.
ABONE OLBayraktar, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve YTÜ'nün Davutpaşa'daki yerleşkesinde düzenlenen "Milli Teknoloji Buluşmaları"nda üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.
Etkinliğin ardından YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı-YTÜ iş birliğini duyuran Bayraktar, iş birliğiyle gençlerin yüksek teknoloji alanındaki fikirlerine sahip çıkmayı hedeflediklerini kaydetti.
Bayraktar, "Gençlerin yüksek teknoloji alanında kuracakları proje takımlarını desteklemek üzere YTÜ ile bir protokol imzaladık. İnşallah kurulacak bu takımlar sayesinde öğrenciler uluslararası yarışmalara katılacaklar. Yine üniversite içinde ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nda teknoloji ve uygulamayla ilgili eğitimler düzenlenecek." şeklinde konuştu.
Firmaları bünyesinde daha önce milli insansız hava araçlarıyla ay yıldızlı al bayrağı semaya taşımayı başardıklarını ifade eden Bayraktar, "YTÜ ile yaptığımız iş birliğiyle kurulan takımlar da inşallah milli yüksek teknoloji hamlesiyle bayrağımızı uzaya çıkaracaktır." dedi.
- "Milli teknoloji hamlesini kamuya açık alanlarda yaygınlaştırmak istiyoruz"
Selçuk Bayraktar, dünyada inovasyon kültürünü yeni bir boyuta taşıyan "Maker Hareketi" için Türkçe bir isim olan dene-yap'ı uygun gördüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu hareketin adının da kendi gibi milli olması gerekiyordu. O yüzden ismini Maker Lab ya da başka yabancı isimler değil, özgün bir şekilde dene-yap koymayı uygun gördük. Biz ilk etapta dene-yap atölyelerimizi kamuya açık alanlarda, parklarda, belediyelerin uygun gördüğü alanlarda kurmayı düşünüyoruz. Milli teknoloji hamlesini topluma mal ederken elbette bunu kamuya açık alanlarda yaygınlaştırmak istiyoruz."
- "Hedefimiz üniversite öğrencilerimizin uluslararası yarışmalarda başarı kazanması"
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Bayraktar da bilgiye ve ilime vakıf, öğrenme arzusu duyan gençleri yarınlara hazırlamaya çalışacaklarını belirterek, hedeflerinin, üniversite öğrencilerinin uluslararası yarışmalarda başarı kazanması olduğunu söyledi.
Bayraktar, şöyle devam etti:
"Onlara malzeme, ekipman, ulaşım, teknik altyapı ve teknik destekleri vereceğiz. Aynı zamanda bizim gelecekteki teknolojilerimize imza atacak ortaokul ve lise dönemindeki gençlere hizmet etmek maksadıyla çalışmalar yapacağız. Mesela, ortaokulda 2 yıl boyunca bilim, matematik ve fen alanında eğitim programları planladık. Yine liseler için 2 yıllık müfredatlar planladık. Hedefimiz, ortaokul ve lise öğrencilerine, bu yıl içerisinde kurmayı planladığımız 5 dene-yap atölyesinde bu eğitimi sunmak."
- "İş birliği üniversite-sanayi iş birliğinin en önemli örneklerinden biri"
YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin ise Türkiye'nin sürdürülebilir refah seviyesine ulaşması için üniversitelerin elini taşın altına koymaya başladığını ifade etti.
Üniversitelerin "milli duruş" benimseyerek yerli teknolojiyi daha hızlı geliştirmeye çabalaması gerektiğini belirten Şahin, üniversite bünyesinde, yarışmalarda başarı elde etmiş bir insansız hava aracı takımı bulunduğunu bildirdi.
Şahin, "Robotik takımlarımız var… Formula araçlarında üniversitemiz oldukça başarılı işler yapıyor. 200 üniversite aracının katıldığı yarışmada geçen yıl 11'inci oldular. Dolayısıyla biz üniversitedeki tüm potansiyeli sahaya yansıtmak istiyoruz. Bu protokol de bunun örneklerinden bir tanesi... Yaptığımız iş birliği, üniversite-sanayi iş birliğinin en önemli örneklerinden biri." diye konuştu.
Etkinlikte, Selçuk Bayraktar ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı yöneticileri, gençlerle sohbet ederek, tecrübelerini de paylaştı.