İzmir'deki "usulsüz dinleme" davası
İzmir'de, "gerçeğe aykırı belgeler düzenleyerek başka isim ve IMEI numaraları üzerinden alınan mahkeme kararlarıyla usulsüz dinleme yaptıkları" iddia edilen 26 emniyet personeli hakkındaki davada, duruşmalara katılmayan 3 tutuksuz sanık dışındakilerin savunmalarının alınması tamamlandı.
ABONE OL9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, başka bir soruşturmadan tutuklu bulunan eski İzmir İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın'ın savunmasının alınmasına devam edildi.
Aydın, önleme dinlemesi yapmaya yetkili olduklarını belirterek, şunları ifade etti:
"Yıllarca binlerce telefon dinlemişken kimse hesap sormamışken niye dinlemek için sahte evrak düzenleyelim. Şubede olan biteni bilmemden dolayı örgütten yargılanıyorum. Devletin verdiği silahı taşımaktan dolayı silahlı terör örgütü kapsamına sokmaya çalışıyorlar. Mahkeme kararıyla, TİB'in onayladığı dinleme kararlarını uygulamaktan suçlanıyoruz. İddianamede bahsedilen 92 usulsüz dinleme iddiasının hepsi de usulüne uygun yapılmıştır."
"Çakma telefon hatları"nı kimin kullandığını tespitte, emniyet istihbaratının en başarılı kurum olduğunu ileri süren Aydın, dinleme kararı alınan kişi dışında hattı birinin kullandığının tespit edilmesi durumunda, dinlemenin sona erdirildiğini savundu.
Aydın, görevini yerine getirmekten dolayı yargılandığını iddia ederek, çalışma arkadaşlarıyla beraatini beklediğini söyledi.
Tutuksuz 6 sanık ve avukatlarının da katıldığı duruşmada, mahkeme heyeti, duruşmalara katılmayan 3 tutuksuz sanık dışındakilerin savunmalarının tamamlandığını belirtti.
Heyet, bu sanıklardan eski Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı ile Talha Ülkümen'in adreslerinin tespit edilip, bulundukları ilde bir an önce savunmalarının alınması için talimat yazılmasına, İzmir'deyseler adliyeye zorla getirilmelerine, Muhammed Kılıç'ın ise görev yaptığı ilde savunmasının talimatla alınmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
- Olay
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca "Yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, 26 emniyet personeli hakkında gözaltı talimatı verilmiş, 27 Ocak 2015'te İzmir merkezli 13 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. Operasyonda 24 kişi gözaltına alınmış, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ile eski Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı hakkında da yakalama kararı çıkartılmıştı.
Emniyetteki işlemlerinin ardından, adliyeye sevk edilen 24 kişiden 10'u savcılıkta, 12'si mahkeme tarafından serbest bırakılırken, emniyet müdürü Memduh Tosun ile eski istihbarat şube müdür yardımcısı Taner Aydın tutuklanmıştı. Tosun ile Aydın, avukatların üst mahkemeye yaptıkları itiraz sonrası serbest bırakılmış, Okan ile Karakayalı hakkındaki yakalama kararı da kaldırılmıştı.
Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'nun hazırladığı iddianamede, müfettişlerce İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde yapılan denetimlerde, 2009 ile 2013 yıllarında gerçeğe aykırı belgeler düzenlenerek başka isim ve IMEI numaraları üzerinden alınan mahkeme kararları ile çoğunluğu Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, üniversite rektörleri, akademisyen, eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı, üst düzey emniyet mensupları ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 92 kişinin dinlendiği yer almıştı.
İddianamede sanıkların, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak", "suç örgütü faaliyetleri kapsamında kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği", "iftira", "suç uydurmak", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçlarını işledikleri belirtiliyor.