1. Yerel Tohum Buluşması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye'de ne kadar yerel tohumumuz varsa tümünü alacağız, toplayacağız bunları kimliklendireceğiz ve ticarete konu olmasını sağlayacağız." dedi.
ABONE OLÇelik, Kemalpaşa ilçesi Park Orman'da düzenlenen 1. Yerel Tohum Buluşması'nda, tarımın, insanları doyurmanın ötesinde aktif dış politika enstrümanı olarak stratejik öneme sahip sektör olduğunu söyledi.
Dünyada 800 milyon aç insanın bulunduğunu, 39 ülkede gıdaya ve 80 ülkede ise suya erişim sorununun olduğunu aktaran Çelik, diğer taraftan ise 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğine dikkati çekti. Çelik, dünyanın en zengin yüzde 20'lik kesiminin üretilen gıdaların yüzde 76'sını tükettiğini vurguladı.
Bir tarafta sefaletin diğer tarafta sefahatin olduğu çelişkili bir dünyada yaşadıklarını dile getiren Çelik, şöyle konuştu:
"Kuraklık nedeniyle 2030 yılında 700 milyon insanın, yaşadığı yeri terk edeceği ifade ediliyor. Bugün 3 milyon mülteci Türkiye'de, bir o kadarı da civar devletlerde. 3 milyon mülteciyi sorun haline getirenler acaba bu 20 yıl içerisinde 700 milyon yerlerini terk edecek insanlara nasıl bir çözüm ve ne gibi bir çıkış yolu bulabilecekler. Şu anda Somali'de 5 milyon kişi önüne koyacak ekmek bulamıyor. Afrika coğrafyasında 14 milyon aç insan var. Bu acı tablonun sorumlusu olmalı. Gerek Afrika'yı gerek insanlığı kemirenler, sömürenler ve sonunda da semirenler bunun sorumlusudur."
Bereket dolu coğrafyanın insanları doyurmak için yeterli olduğunu ifade eden Çelik, alın terini sömürenleri doyurmanın mümkün olmadığını belirtti.
Sözde çağdaş dünyaya seslenmek istediğini belirten Çelik, "Teröristlere ve darbecilere kucak açıyorsunuz. Hiç olmazsa aç olan ve bombaların altında inleyen insanlara da kucak açın." dedi.
Faruk Çelik, dünya nüfusunun 2050'de 10 milyara ulaşacağını bu nedenle tarımdaki hasılanın yüzde 60 daha artırılması gerektiğini aksi takdirde yoksul sayısının 4 milyarı bulacağını belirtti.
- "Toprağın niteliği önemli"
Milli Tarım Projesi hakkında bilgi veren Çelik, şöyle konuştu:
"Toprakta 2 sorun var. Toprak betonlaşıyor ve bunun önüne geçmeye çalışıyoruz, 141 ovamızı tarımsal sit alanı ilan ettik, oraya bir çivi bile çakmak mümkün değil. Şimdi 141'de kalmayacağız ilk etapta 300 ovayı tarımsal sit alanı ilan edeceğiz, oraya tek çivi çaktırmayacağız. Nerede tarım alanı görsek oraya sahip çıkacağız ve orayı tarımsal sit alanı ilan edeceğimizi söyledik, bunları da gerçekleştirmeye başladık. Topraklarımız kimyasallarla zehirleniyor, onlardan da arındırmak için gübreyle ilgiliyle de yoğun çalışmamız var. Çünkü toprağın niteliği önemli. Toprak kaliteli olursa ürün kaliteli, ürün kaliteli olursa soframız bereketli, sağlığımız güçlü olur."
Babadan, atadan kalma yöntemlerle tarımcılık yönteminin bittiğini söyleyen Çelik, bilim ve teknolojinin mutlaka kullanılması gerektiğini anlattı.
Çelik, Türkiye'deki 4 bin endemik bitki türünün korunması için gen bankalarının devreye girdiğini ifade etti.
Türkiye'nin hububat tohumu üretiminde önemli bir düzeyde olduğunu, meyve ve sebzede ise bazı sıkıntıların bulunduğunu aktaran Çelik, TİGEM'in bu açığın kapatılması noktasında devreye girdiğini aktardı.
- "Toprağı ele, sele ve yele vermeyeceğiz"
Sertifikalı tohum kullanımı noktasındaki desteğin yanlış anlaşıldığını anlatan Çelik, şunları kaydetti:
"Sertifikalı tohuma sahip çıkılıyor da yerel tohum çeşitleri dikkate alınmıyor deniliyor. İşte onun için birincisini Kemalpaşa'dan başlatıyoruz. Yerel Tohumlar Buluşması devam edecek. Türkiye'de ne kadar yerel tohumumuz varsa bunların tümünü alacağız, toplayacağız bunları kimliklendireceğiz ve ticarete konu olmasını sağlayacağız. Toplandı, TİGEM'in bünyesine aldık bunları gözden geçirildi kimliklendirildi, yerel tohum olarak talep eden vatandaşlara güven içerisinde verilecek. O güzel lezzette, tatta, kokudaki salatalıklar, domatesler, meyveler, sebzeler tekrar gün yüzüne gelecek. İşimiz çok ama bunun üstesinden hep beraber geleceğiz. Toprağımıza sahip çıkacağız, çiftçimize, üretimimize sahip çıkacağız. İşin özü toprak... Toprağı yele vermeyeceğiz, sele vermeyeceğiz doğru sulayacağız. Türkiye'ye göz dikenlere karşı da toprağı ele vermeyeceğiz, bunu herkesin bilmesini istiyorum."
Programa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ve diğer ilgililer katıldı.