Yazılan evlilik kitapları eve uymuyor

Evliliği, kadın-erkek ilişkilerini kitabına uydurmaya çalışıyoruz. Kitapçıların ‘en çok satanlar’ reyonlarında pembe-lila ve mor kapaklı kitapları daha çok görür olduk.

ABONE OL
GİRİŞ 14.10.2006 13:40 GÜNCELLEME 14.10.2006 13:40 KADIN
Yazılan evlilik kitapları eve uymuyor

Gülizar Baki'nin haberi 


Evliliği, kadın-erkek ilişkilerini kitabına uydurmaya çalışıyoruz. Kitapçıların ‘en çok satanlar’ reyonlarında pembe-lila ve mor kapaklı kitapları daha çok görür olduk. Üzerinde düşünceli kadın portrelerinin, el ele tutuşmuş çiftlerin ve kalplerin olduğu, aşktan-aileden-kadın ve erkekten söz eden bu kitaplar yok satıyor.


Bunu fark eden yayınevleri pedagoglara, aile danışmanlarına ve psikiyatrlara ardı ardına kitaplar yazdırıyor: Evliliği kurtarmanın yolları, erkekler neden evlenir, evlilik aşkı öldürür mü ve aşk evliliğin ellerinden tuttu... Hatta sadece evlilik, aşk, aile ve kadın-erkek ilişkilerine yönelik yayın yapan yayınevleri bile var. Bu alanda çok sayıda kitap neşredilmesine rağmen yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ‘metropollerde evliliklerden çok boşanma vakaları’ yaşandığı konuşuluyor. O zaman bu kadar kitap niye yayınlanıyor, bunları kim satın alıyor? Bu kitapların çok satmasına rağmen boşanmaların artmasının nedeni ne?

Bu kitapları yazanların ve yayınlayanların ortak bir söylemi var. Aile-evlilik ve kadın-erkek ilişkilerinde çok büyük sorunlar var ve insanlar sorunlarına çözüm bulmak için kitaplara rağbet ediyor. Özellikle de kadınlar. Aile danışmanı ve pedagog İlkim Öz kadınların bu kitapları daha çok okuduğunu söylüyor. Öz, “Mutsuz ve arayışta olan kadınlar. Erkekler çok okumuyor.” diyor. Evlilik kitaplarının daha çok olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan evliliklerin fırtınalı olduğunu düşünüyor. Gençlerin evliliği bilmediğini, bunun için evlilik hakkında dersler almaları gerektiğini düşünen Tarhan, kadınlar gibi erkeklerin de bu kitapları okuduğunu ama bunu çaktırmadan yaptıklarını anlatıyor.

Ünlü boşanma avukatlarından Şükran Eroğlu ise evliliklerinde ve eşleriyle ilişkilerinde sorunlar yaşayan çaresiz eşlerin çözümü kitaplarda aradığını söylüyor. Özellikle kadınların önce sorunu çözmeye çalıştıklarını, boşanmayı en son ihtimal olarak düşündüklerini belirten Şükran Eroğlu, “Çözümü kitaplarda arıyorlar.” diyor. Şükran Eroğlu’nun ısrarla vurguladığı eşlerin diyalog eksikliği yaşadığı ve bu sebeple çiftlerin oturup karşılıklı konuşmaları gerektiği oluyor. Şükran Eroğlu sorunlu çiftlerin uzmandan yardım almaları gerektiğini vurguluyor.

Sadece evlilik-aile-kadın-erkek ilişkileri üzerine kitapları yayınlayan Gül Yurdu Yayınları’nın yayın editörü Ali Belbağ, bu alanda bir boşluğun ve ihtiyacın olduğunu söylüyor. Evlilik kitapları ile ilgili piyasada bir kirliliğin yaşandığını, birçok kişinin kitap yazdığını belirten Belbağ, sorunlara ve ihtiyaçlara göre sadece uzmanların yazdıkları kitapların dikkate alınmasını istiyor. Evlilik kitaplarına çok önem verdiğini vurgulayan TİMAŞ Yayınları Genel Yayın Müdürü Emine Eroğlu özellikle yerli yazarların ve muhafazakar aile yapısının sorunlarını irdeleyen kitapların satışlarının arttığını söylüyor. 100 binler satan bu kitaplara duyulan yoğun talep sebebiyle yeni kitaplar hazırladıklarını anlatan Eroğlu, sorunların, dolayısıyla da bu tarz kitaplara duyulan ihtiyacın çok fazla olduğunu vurguluyor. Eroğlu, “İnsanlar bu kitapları artık bir reçete olarak algılıyor.” diyor.

Kitaplarla ilgili seçici lmalıyız

Psikolog İlkim Öz: Bu tür kitapları Türkiye’de ilk ben yazdım. Benden önce çeviriler vardı. Fakat bu çeviriler Türk toplumunun evlilik yapısına ve kadın-erkek ilişkilerine uymuyordu. Biz özel bir toplumuz. Bana gelen hastalarımın öykülerinden yola çıkarak yazdım kitaplarımı. Terapilerde gördüm ki, kadınlar ve erkekler birbirini tanımıyor, birbirini anlamak için kitaplar okuyor. Kadınlar daha çok okuyor ve uyguluyor. Mutsuz ve arayışta olan kadınlar zaten. Erkekler çok okumuyor. Benim önerim böyle kitaplarda seçici olunmalı. Yazarın künyesine, uzmanlık alanına bakılmalı.

Gençlere evlilik dersleri verilmeli

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Bu kitapların çıkması ihtiyaçla ilgili. Tercüme kitaplar bu ihtiyacı karşılamak için yeterli değildi. Çünkü kültürel standartlarımıza uymuyor. Amerika’da boşanmaların nedeni aile danışmanlarıdır. Ayrılın, kurtulun diyorlar. Bizim kültürümüzde aile bütünlüğüne önem verilir. Bu tarz yerli kitaplar ne kadar çok olursa o kadar iyi. Çok ihtiyaç var çünkü. Ailelerde yangın var. Yapılan bir istatistikte yılda yaşanan boşanmalar evlenmelerden fazla. Bütün bunları görünce ailelerin sorunu büyümeden, koruyucu ruh sağlığı amaçlı yazılmış aile dinamiğini bilen, etik sorumluluk taşıyan kitaplar olmalı. Çünkü yeni nesil evliliği beceremiyor. Evlilik bir beceridir. Araba kullanmak, bir müzik aletini çalmak için bile ders alınması lazım. Evlilik için de ders alınmalı; çünkü gençler kulaktan dolma bilgilerle evliliği beceremiyor. Çaresiz eşler çözümü kitaplarda arıyor Avukat Şükran Eroğlu: Evlilikteki kadının rolü değişti, kadın artık evde oturmuyor, ekonomik hayatın içinde yer alıyor. Fakat erkek rolünü geliştirmedi ve henüz kadınların rol değişikliğini kabullenemedi. Boşanmaların sebebi ağırlıklı olarak erkeklerin egemen olmaya çalışması. Fakat eşler arasında diyalog eksikliği var. İnsanlar acaba çözüm bulabilir miyim diye çaresiz kaldığında genelde okuyorlar. Kadınlar daha çok okuyor; çünkü kadınlar hemen boşanmak istemiyorlar. Kadınlar için en son aşama boşanma. Bence taraflar oturup sorunlarını sorgulamalı. Fakat bence her bireyin hikâyesi ayrı. Bu sorunlar profesyonel bir yardımla aşabilir. Tabii ki kitaplar okunmalı. Fakat profesyonel yardım şart.










(Zaman Cumartesi)