Emzik nasıl bıraktırılır? Emzik bırakan bebek nasıl uyutulur?

Bebeklerin emzik bırakma süreci hem ebeveynler hem de bebek açısından oldukça zorlu bir dönemdir. Bebeğin ağız ve çene gelişimini olumsuz etkilediğinden uzun yıllar emzik kullanmaları uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bebekler emzik bırakma sürecine zor alıştığından anne babaların sabırlı ve özverili davranmaları gerekir. Peki emzik nasıl bırakılır? İşte pedagogların tavsiyesiyle emzik bıraktırma süreci...

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2020 15:51 GÜNCELLEME 18.09.2020 15:57 KADIN
Emzik nasıl bıraktırılır? Emzik bırakan bebek nasıl uyutulur?

Bebeklerin 3-5 aylık olmasıyla birlikte parmak emme alışkanlıkları başlar. Anne babalar, bebeklerin parmak emme alışkanlıklarını bırakmaları için emziğe yönlendirirler. Bebeklerin 2 yaşına kadar emzik kullanmaları kısmen normal görülse de uzmanlar emzik kullanımını bebeğin ağız ve çene gelişimini olumsuz etkileyebileceği için çok tasvip etmezler. Bebeklerin gece uykusuna daha rahat girebilmesi ve huysuzlandığında ağlamaması için emzik verilmesi, bebeğin emziğe karşı bir sevgi beslemesi ve duygusal bağ kurmasına neden olur. Böylece bebeğin 3-5 yaşına kadar emziği bırakması zorlaşır ve bu durum da ağız gelişimini olumsuz etkilemektedir. 

 

EMZİK NASIL BIRAKTIRILIR?

Bebekler, emzikleriyle duygusal bir bağ kurdukları için emzik bıraktırırken onlar üzerinde travmatik bir iz bırakmaması için hassas davranılması gerekmektedir. Henüz emziği hiç bırakma niyetinde olmayan bir bebek, ebeveynleri tarafından ani bir emzik yasağının gelmesine karşı daha çok huysuzlaşmasına ve travmatik izlerin bırakılmasına neden olabilir. Özellikle bebeğin ağzından emziğin alınarak ‘sen artık büyüdün abi/abla oldun’ gibi cümlelerle getirilen emzik yasakları bebeklerin ruhsal gelişimini olumsuz etkileyebileceği konusunda pedagogların uyarıları bulunmaktadır. 

 

Emziklerine çok fazla bağımlı olan bebeklerin emzik bırakmasını kolaylaştırmak için evdeki emzik sayılarını (birden fazlaysa) azaltarak başlanması önerilir. Örneğin evde 3 emzik varsa zaman içinde 2 ve 1’e indirilebilir. Bu durumu bebeğe konuşarak anlatmak, dışarı çıkarken ‘emziği evde unutmuşuz, bugün böyle idare edelim’ gibi açıklayıcı ve rahatlatıcı cümlelerle bebeğin emziğinden vazgeçirmeye çalışılmalıdır. 

Bebeklerde emzik bıraktırmaya ancak bebeğin psikolojik olarak iyi olduğu, hasta olmadığı, herhangi bir sıkıntı ve derdinin olmadığı zamanlarda başlanmalıdır. Bebeğin hasta olmadığı ya da annesinden uzak olmadığı bir dönemde saklambaç oynarken emziği kaybetme numaraları yaparak ya da bir yerde unutmuş gibi yaparak bebeğe açıklanabilir. Emziği bir şekilde ortadan kaldırdıktan sonraki süreç çok önemlidir. Bebeğin ağlama ya da huysuzlanma ihtimali göz önünde bulundurularak sabırlı olmaya çalışmak gerekir. 

Emziğin bırakıldığı ilk hafta bebekler genellikle ağlayarak olay çıkarırlar ancak sonrasında durumu kabullenerek emzikten vazgeçmeye başlarlar.

Emziği bırakan bebekler başka başka icatlar çıkararak anne babaları huzursuz etmeye başlayabilir. ‘Korkuyorum, uyuyamıyorum, anne-babayla yatacağım’ gibi talepleri olsa da anne babalar bu talepleri uygun bir dille izah ederek reddetmeleri gerekir. Yok bebekler çocukluk hatta ergenlik süreçlerine kadar anne-babayla yatma alışkanlıklarından vazgeçmeyebilir. 

EMZİKSİZ UYKUYA DALMA

Emziği bırakan bebekler, ilk 3-5 gün uyumakta zorlanabilir. Bebeklerin daha kolay ve rahat uyumaları için anne babalar, ninniler söyleyerek ve kitap okuyarak bebeklerini sakinleştirebilirler. Anne sesiyle huzur bulan ve sakinleşen bebeklere annelerinin ninni söylemesi ya da şşşşş-şşşş-şşş demeler, saçlarını sakince okşamaları ve şakaklarına masaj yapmaları daha kolay ve sakin uyumalarını sağlayabilir.