Saçları kepeklerden arındırmak için bilmediğiniz 5 yöntem

Kadın erkek farketmeden neredeyse tüm kişilerin ortak problemi saçlarda bulunan kepektir. Saça uygulanan yanlış ürün, cilt kuruluğu, saç yıkama sıklığı, mevsim geçişleri, düzensiz beslenme, stres gibi birçok farklı sebeple saçlarda kepek oluşabilir.

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2020 14:09 GÜNCELLEME 08.12.2020 14:09 KADIN
Saçları kepeklerden arındırmak için bilmediğiniz 5 yöntem

Saçlarda kepek oluşumu insanın fizyolojik ve psikolojik durumlarına göre değişir. İçinde bulunduğumuz mevsimden, saç yıkanma sıklığına, strese kadar birçok sebep saçlardaki kepeği arttırır. Kadın erkek herkesin korkulu rüyası haline gelen bu sorunu çözmenin bilinen birçok yolu vardır. Peki ya saçları kepeklerden arındırmanın bilinmeyen yolları nelerdir?

Saçları kepeklerden arındırmanın yolları

1.Hindistancevizi yağı: Sağlık açısından sahip olduğu faydalarla bilinen hindistancevizi yağı, kepek tedavisinde doğal bir ilaç olarak da kullanılıyor. Hindistancevizi yağı, cildin nemlenmesinde ve kepeği şiddetlendiren kurumanın önlenmesinde oldukça etkili. Yapılan araştırmalar, hindistancevizi yağının, cilt nemini düzenlemede en az mineral yağlar kadar etkili olduğunu gösteriyor. Hindistancevizi yağını 8 hafta boyunca düzenli bir şekilde kullanmak, kepek semptomlarını yaklaşık %68 oranında azaltıyor.



2.Elma sirkesi: Elma sirkesi de kepekten kurtulmak için doğal bir yöntem olarak kullanılmakta. Sirkenin yapısındaki asiditenin, kafatası üzerindeki ölü hücrelerin dökülmesine yardımcı olduğuna inanılıyor. Ayrıca elma sirkesinin cildin pH dengesini düzenleyerek mantar gelişimini önlediği ve dolayısıyla kepek oluşumunu engellediği söyleniyor. Ancak bu iddiaları destekleyen herhangi bir bilimsel kanıtın olmadığını bilmek gerek; elma sirkesinin kepek üzerindeki etkileri, sistematik olmayan verilere dayandırılıyor. Denemekten zarar çıkmaz diyenlerdenseniz eğer, şampuanınıza birkaç yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ya da başka doğal yağlarla birleştirerek doğrudan sprey olarak kullanın.



3.Omega-3 tüketimi artmalı: Omega-3 yağ asitlerinin vücuttaki önemi büyüktür. Cilt sağlığı açısından da elzem olan omega-3 yağ asitleri, yağ üretiminin ve hidrasyonun idare edilmesine, yaraların iyileşmesine ve erken yaşlanmanın engellenmesine yardımcı olur. Omega-3 yağ asitlerinin yetersizliği, saçlarda ve ciltte kuruma ve hatta kepek de dahil olmak üzere birçok farklı semptomu beraberinde getirir. Omega-3 yağ asitleri, inflamasyonu azaltarak tahrişin ve kepeğin hafiflemesine yardımcı olur. Somon, alabalık ya da uskumru gibi yağlı balıklar, mükemmel omega-3 yağ asidi kaynaklarıdırlar. Bunların dışında harici olarak balık yağı takviyesi alabilir ya da keten tohumu, chia tohumu ve ceviz tüketiminizi artırabilirsiniz.



4.Kabartma tozu: Her evin mutfağında mutlaka bulunan kabartma tozu, kepek tedavisinin en basit, hızlı ve uygun yollarından birisi. Kabartma tozunun hassas bir pullanmayı önleyici olarak görev yaptığına, kabuklaşmanın ve kaşıntının hafifletilmesine yardımcı olduğuna inanılıyor. Yapısındaki anti-fungal özellikler de kepek tedavisinde etkili olmasının sebeplerinden bir diğeri. En iyi sonuçlar için kabartma tozunu doğrudan ıslak saçınıza uygulamayı ve kafatasınıza nazikçe masaj yapmayı deneyin. Bir-iki dakika bu şekilde bekleyin ve saçınızı şampuanlayarak yıkamaya devam edin.



5.Aloevera: Aloevera, cilt merhemlerinde, kozmetikte ve losyonlarda sıklıkla kullanılan bir sukulent türü. Cilde sürülen aloeveranın, yanıkların, sedef hastalığının ve uçuğun tedavisinde etkili olduğuna inanılıyor. Bilimsel araştırmalar ise aloeveranın anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklerinin kepeği önlemede de yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ancak umut vadeden sonuçlara rağmen, aloeveranın kepeğe nasıl doğrudan etki edebileceğini anlamak adına daha fazla çalışmanın yapılması gerekiyor.



Saçlarda neden kepek oluşur?

 

-Saçların az sıklıkla taranması 



-Soğuk hava



-Kuru ciltler


-Sedef hastalığı ve egzama 



-Parkinson hastalığı ve diğer bazı nörolojik hastalıklar



-Çinko, B vitamini ve bazı yağ türlerinin eksikliği



-Yaş ve cinsiyet faktörleri



-Stres


-Saç derinizde mantar oluşumu



-Saçlarınızı az veya çok yıkamak



-Yoğun miktarda katkı içeren jöle, saç spreyi, köpük ve saç şekillendiriciyi çok sık kullanmak