Kosova "tam bağımsızlık" istiyor
Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Kosova'nın BM'ye tam üye olmak istediğini söyledi.
ABONE OLKosova Dışişleri Bakanı Hoxhaj, Kosova'nın BM'ye tam üye olmak istediğini bildirdirerek, ''artık bağımsızlığın zamanı geldi'' dedi. Hoxhaj ayrıca Kosova'nın bu yıl Avrupa Birliği ile istikrar ve ortaklık anlaşması imzalama müzakerelerine başlayacağını bildirdi.
Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj ise, BMGK'daki konuşmasında, ülkesinin büyük adımlarla ileriye gittiğini ifade ederek, Kosova'daki NATO gücü KFOR'un övdü. Bakan Hoxaj, UNMIK'in pahalı bir operasyon haline geldiğini, Kosova'daki misyonunu bitirip, varlığını BM'nin Priştine ofisine dönüştürmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'u öven Hoxhaj, Kosova konusunda her üç ayda bir rapor çıkardığını ve ''daha gerçekçi'' olduğunu ifade etti.
Hoxhaj BMGK'daki toplantının ardından Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamda, ülkesinin devlet olarak bağımsızlığının yeni aşamasına girme zamanının geldiğini söyledi. Aradan 5 yıl geçtikten sonra yüzden fazla ülkenin halihazırda bizi tandılar ve 60 ülke diplomatik ilişki başlattı. Bu nedenle BM'ye tam üyeliğin zamanı geldi.
Uluslararası Yönetim Grubu (ISG) resmi olarak denetimi sonlardırdığını duyurmasının ardından bir açıklama yapan Hoxhaj Kosovo'nın bir yıl önce bağımsızlık yolunda önemli bir adım attığını bildirdi.
Yerel seçimler
BMGK toplantısına katılan BM Kosova Geçici Yönetim Misyonu (UNMIK) Başkanı Farid Zahid de Priştine'den televizyon bağlantısıyla katılarak yaptığı konuşmasında, müzakerlerin devamı konusunda güçlüklere rağmen, iki taraftan da liderlerin yaptığı anlaşmanın uygulanmasına bağlılık gösterdiklerini dile getirdi.
''Şimdi görünen o ki, mevcut en büyük zorluğun bu yıl kasım ayında yapılması planlanan yerel seçimlerdir'' diyen Zarid, Kosova'daki yerel seçimlerin başarısının esas olduğunu ifade etti. Zahid, "Kosova'nın kuzey belediyelerinde yapılacak seçimlerin özel bir tehlike arzettiğini ve her iki tarafın yapıcı bir yaklaşım göstermesi gerektiğini" ifade etti.
UNMIK Başkanı Zahid aynı zamanda, Kosova'daki Sırpların kültürel ve dini mirasının korunmasına devam etmenin önemine değinirken, kayıp kişilerin akıbetinin ve suçluların belirlenmesi konusunu da dile getirdi.
Mrkic: ''Brüksel sözleşmesi günlük bazda uygulanmalı''-
15 Üyeli BMGK'ya hitap eden Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivan Mrkic ise Belgrad'ın Priştine'nin siyasi iradesini tanıdığını ifade ederek, Brüksel Sözleşmesi'nin günlük bazda uygulaması gerektiğini söyledi.
Mrkic Brüksel anlaşmasının başlangıç olmasının ve ilişkilerin normalleşmesinin önemine değinirken, Belgrad'ın çabalarına rağmen Kosova'daki tansiyonun yükselmeye devam ettiğini söyledi.
Mrkic, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, Kosova'dan 210 bin 148 kişinin yerinden olduğunu, bunların yüzde 70'nin Sırp, yüzde 17'sinin Roman, geri kalanının da Goralı, Bosnalı, Karadağlı ve diğerlerinden oluştuğunu belirtti.
Sırbistan Dışişleri Bakanı Mrkic, UNMIK misyonunun hedefinin tarafsız kalmak olduğunu belirterek, ''UNMIK'in misyonu, Kosova'nın bağımsızlığı teşvik etmek değildir'' dedi.
17 Şubat 2008'de Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle, Kosova'nın kararını ilk tanıyan ülkelerden biri olan Türkiye dışında, 23 AB ülkesi ve ABD de tanıyan ülkeler arasında yer almıştı.
ABD Başkanı Barack Obama, 10 Eylül 2012'de yaptığı bir konuşmada ise Kosovo'nın bağımsızlık yolunda, modern, demokratik, çok ırklı ve kapsayıcı devlet kurma konusunda çok önemli bir aşama sağladığını ifade etmişti.