Kafkasya'yı savaşın eşiğine getiren asıl sebep
Uzmanlara göre, 20 yıllık ateşkesi kronik Karabağ sorunu tehdit etmedi. Sorun, son zamanlarda hız kazanan TANAP projesi.
ABONE OLKafkaslar ve Hazar'daki zengin rezervin AB'ye taşınmasına yönelik TANAP projesine göre Hazar’dan Türkiye’ye 2018’e kadar ekstra yılda 16 milyar metreküp, 2026'ya kadar ise 31 milyar metreküp doğalgaz akacak.
Bunun 6 milyarı Türkiye’ye, diğeri AB’ye gidecek. Türkiye’nin Ortadoğu’daki üç önemli doğalgaz koridoru projesi DAEŞ ve PYD terörü nedeniyle ertelenirken, Kafkaslar’daki TANAP projesi öncesi de içte terör, Azerbaycan’da Karabağ sorunu hortladı.
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ''Sorun Dağlık Karabağ'dan çok, 5 yıl sonra AB’ye akan gazın hangi rotadan geçeceğiyle ilgili'' ifadelerini kullandı.
SORUN ENERJİ
Prof. Kumbaroğlu, TANAP ile Türkiye üzerinden AB’ye akacak Azeri gazının bir anda yüzde 450 artacak olması ile Dağlık Karabağ sorunun alevlenmesi arasındaki bağlantıya dikkat çekti ve ''Güney Kafkasya boru hatları Azerbaycan ve Gürcistan gelirlerini artırırken, Ermenistan devre dışı kalıyor. Bu, Kafkasya'daki gerginlikte Ermenistan için tek başına bir neden. Azerbaycan-Türkiye arasında 7 milyar metreküp doğalgaz boru hattı kapasitesi ise TANAP ile 2026'da 31 milyar metreküpe çıkıyor. Bu, AB için Rusya’ya enerji bağımlılığın da azalması, dolayısıyla fiyatların da düşmesi demek. Çatışma TANAP’ın geçtiği güzergaha sıçrarsa, o zaman soruna Rusya ve Türkiye’de taraf olmaya başlar'' dedi.
Berlin’de yaşayan Azerbaycanlılar ve Türkler, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile Almanya Başbakanı Merkel’in Başbakanlık binasındaki görüşmesi öncesinde Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’daki işgalini protesto ettiler.
RUSYA'NIN KORKUSU 'TÜRK DÜNYASI KORİDORU'
Karabağ sorununun perde arkasındaki Rusya, 'Ermenistan ve Azerbaycan liderleri ile görüşerek ateşkesi sağladı' şeklinde öne çıktı.
Bu durumu 'Azerbaycan'ın büyük bir askeri çıkış yapmasına' bağlayan Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ebubekir Sofuoğlu, şunları söyledi:
''Ateşkes ilan edilmeseydi, Azeri ordusu Ermenilerin işgal ettiği bölgelerde ilerleyecek ve Türkiye ile Azerbaycan arasında Kazakistan'a kadar uzanan bir Türk dünyası koridoru açılacaktı. Hem bu koridorun açılmaması hem de Ermenistan'ın toprak kaybetmemesi için acilen ateşkes ilan ettiler'' dedi.