Sen nasıl 'Kıbrıs Rum tarafı' dersin?

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Downer, görüşmelerle ilgili bilgi vermek için basının karşısına çıktı. Downer’in açıklama yaparken, "Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı" cümleleri kullanması krize neden oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 25.01.2012 09:52 GÜNCELLEME 25.01.2012 09:52 Kıbrıs
Sen nasıl 'Kıbrıs Rum tarafı' dersin?

Sefa Karahasan'ın haberi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un daveti üzerine ikinci kez New York’ta Greentree çiftliğine kapanan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas arasında devam eden görüşmelerin ilk gününe; BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer’in açıklamaları damga vurdu

Downer, görüşmelerde tarafların pozisyonlarını anlatmak amacıyla basının karşısına çıktı. Downer’in açıklama yaparken, “Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı” cümleleri kullanması krize neden oldu. Basın toplantısı bitince, Rum bir gazeteci, Downer’in yanına giderek, “Neden Kıbrıs Cumhuriyeti demediniz de Kıbrıs Rum tarafı” dediniz diye çıkıştı.

Birleşik Kıbrıs vizyonu

Downer ise gülümseyerek görüşmelerin yapıldığı odaya gitti. Basın toplantısının ardından Rum gazetecileri etrafında toplayan Rum Yönetim hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu da, Downer’e tepki gösterdi. Stefanu, Rum gazetecilere öfkesini, ‘bizden söz ederken Kıbrıs Rum tarafı dedi, Kıbrıs Cumhuriyeti değil’ şeklinde aktardı. Rum Yönetimi’nin de Downer’in tavrını protesto edebileceği belirtildi.

Görüşmelerde ise liderlere yoğun baskı yapan BM, “Sorunun çözülmesi konusunda ortaya irade konulması” telkininde bulunuyor. Kıbrıs Türk tarafı ‘uluslararası konferansa hazırım’ derken, Rumlar ‘bunun için ortam yok’ diyor. Downer, “Genel Sekreter, iki liderin kararlı hareket etmeleri yönündeki beklentilerini aktardı ve iki lidere ’birleşmiş bir Kıbrıs’ vizyonunu akıllarında tutmaları gerektiğini hatırlattı” dedi. Downer, müzakere sürecinin başarısı ya da başarısızlığından Kıbrıslı liderlerin sorumlu olacağını söyledi. Milliyet’in edindiği bilgye göre, Rum tarafı masaya hiçbir çözüm önerisi getirmedi. Görüşmelerin sonucu ile ilgili olarak Ban, bugün açıklama yapacak.

MİLLİYET