Kıbrıs Rum kesiminden Downer'a tepki

Kıbrıs Rum kesiminde milletvekilleri, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer'ı, ''taraflı ve zarar verici açıklamaları ile eylemlerinden'' ötürü eleştiren önergeyi parlamentoda onayladı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.02.2012 00:19 GÜNCELLEME 03.02.2012 00:19 Kıbrıs
Kıbrıs Rum kesiminden Downer'a tepki

Özel gündemle toplanan Rum milletvekillerinin oybirliğiyle kabul ettiği önergede, Downer'ın adayla ilgili son açıklamalarının, ''çok sayıda yetkisini aşan, tehlikeli biçimde müdahaleci ve taraflı eylemlerinin'' ilk sırasına yerleştiği ifade edildi.

Önergede, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, özel danışmanının güvenilirliğini ''acilen yeniden tesis etmesi'' istendi.

Alexander Downer'ın, New York Grentree'deki Kıbrıs görüşmelerinde, Kıbrıs Rum kesiminin Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığıyla ilgili olarak, ''Kıbrıs Cumhuriyeti'' ifadesi yerine, ''Kıbrıslı Rumların başkanlığı devralacağını'' söylemesine tepkili olan Rumların, Downer'ın özel danışmanlıktan alınmasını istedikleri biliniyordu.

Rum siyasiler, Alexander Downer'ın BM Genel Sekreterinin Kıbrıs özel danışmanlığından alınmasını ve İngiltere'nin tavrına tepki olarak da, bu ülkenin BM Barış Gücü'ndeki (UNFICYP) askeri kontenjanının, ''Rumlara dost ülkelerin'' kontenjanlarıyla değiştirilmesi ve İngilizlerin Barış Gücü'nden çekilmesini gündeme getirmişlerdi.

KAYNAK : AA