Eroğlu: Ucu açık müzarekeleri kabul etmeyeceğiz

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yeni dönemde Kıbrıs meselesine dair görüşmelerin zaman sınırlaması getirilerek başlaması gerektiğini belirterek, ucu açık müzakereleri kabul etmeyeceğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.11.2012 16:58 GÜNCELLEME 13.11.2012 16:58 Kıbrıs
Eroğlu: Ucu açık müzarekeleri kabul etmeyeceğiz

Eroğlu, “Kıbrıs meselesinin görüşülmeyen tarafı kalmadı. Artık bir antlaşma olacaksa olmalı, olmuyorsa daha fazla mağdur edilmemeliyiz” dedi.

EROĞLU: “RUM TARAFI MÜZAKERE TEKLİFİMİZİ REDDETİ”

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu hafta sonu Girne yakınlarındaki Alsancak köyünde vatandaşlarla bir araya gelerek, Kıbrıs meselesi hakkında bilgi verdi. Ulusal Birlik Partisi, Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Demokrat Parti Alsancak örgüt binalarını ziyaret eden Eroğlu, Alsancak köyünü de dolaştı.
Ziyaret sırasında sohbet ettiği vatandaşların Kıbrıs konusundaki sorularını da cevaplandran Eroğlu, “Rum lider Hristofyas'a, meseleye süratle çözüm bulmak için Kıbrıs Türk tarafı, Rum tarafı, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin katılacağı çok taraflı bir toplantı teklif ettiğini, ancak bunun reddedildiğini” hatırlattı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, yeni süreçte de bir çözüm olmaması halinde BM Genel Sekreteri'nin Güvenlik Konseyi'ne yazacağı raporla, bunu belirtmesi gerektiğini söyledi.

RUSYA'NIN DESTEĞİ RUMLARI ŞIMARTIYOR

Eroğlu, Rusya'nın Birleşmiş Milletler'de kendilerine koşulsuz destek çıkacağını bilen Rumların tutum değiştirmemekte ısrar ettiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Bilindiği üzere Genel Sekreter'in Kıbrıs Türk Halkı'na uygulanan haksız ambargoların kaldırılmasıyla ilgili raporu da Rusya tarafından veto edilmişti. Güvenlik Konseyi'nde böyle bir sıkıntı var. Bu nedenle yeni dönemde görüşmelerin ucu açık olmasını kabul etmeyeceğiz. Rusya'nın tutumu ortada… Halbuki Kıbrıs sorununun görüşülmeyen tarafı kalmadı. Artık bir antlaşma olacaksa olmalı, olmuyorsa daha fazla mağdur edilmemeliyiz.”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, görüşmelerin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası zaman sınırlaması getirilerek başlaması gerektiğini belirtti. Eroğlu, “Bu süreçte de bir çözüm olmazsa Genel Sekreter'in, Güvenlik Konseyi'ne yazacağı raporla bunu belirtmesi gerektiğini” vurguladı.

Eroğlu, varılacak bir antlaşmanın Kıbrıs Türk halkını 1974 öncesine götürmemesi gerektiğinin altını çizdi.

KAYNAK : İHA