'AB, Kıbrıs konusunda sorumluluk almalı'

İngiltere Parlamentosu'nun üst kanadı Lordlar Kamarası'ndaki ilk Kıbrıslı Türk olan Barones Meral Hüseyin Ece, Kıbrıs sorununun çözümünde Birleşmiş Milletler yerine Avrupa Birliği'nin devreye girmesi, sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.12.2012 12:15 GÜNCELLEME 04.12.2012 12:15 Kıbrıs
'AB, Kıbrıs konusunda sorumluluk almalı'

1950'li yıllarda Kıbrıs'tan İngiltere'ye gelen çiftin çocuğu olarak Londra'da doğan Barones Ece, Lordlar Kamarası'nda AA'nın sorularını yanıtladı.

Lordlar Kamarası'nda iki buçuk yıl önce görevlendirilmeyi beklemediğini anlatan Ece, "Bu çok büyük ayrıcalık ve onur. Üyesi olduğum Liberal Demokrat Parti'de ve belediye meclisi üyesi olarak yerel siyasette 20 yıldan fazla zaman geçirdiğim dikkate alındığında, burada bulunmak benim için büyük onur" dedi.

AB dönem başkanlığının gelecek ay Güney Kıbrıs'tan İrlanda'ya geçeceğinin anımsatılması üzerine Ece, "Umarım, İrlanda'nın dönem başkanlığında Türkiye'nin AB süreci hızlanır. İngiltere'de, iktidarda hangi siyasi parti olursa olsun Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemiştir. Ancak bazı ülkeler Türkiye'nin üyeliğini istemiyor. Türkiye'yi AB'den izole etmek saçma" diye konuştu.

Türkiye'nin AB üyeliği çerçevesindeki reformları sürdürmesinin önemini vurgulayan Ece, AB'deki ekonomik krizin zaman içinde düzeleceğine inandığını kaydetti. Barones Hüseyin Ece, Avrupa'nın, genç nüfusu olan Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye, Batı ile Doğu'ya köprü olan bir ülke. Türkiye, Ortadoğu'yu, bir Avrupalıdan her zaman daha iyi anlayacaktır. Aynı zamanda Türkiye, Avrupa'yı Ortadoğu'daki herhangi bir ülkeden daha iyi anlayan bir ülkedir. Türkiye AB üyesi olursa, her iki tarafa da sağlayacağı faydalar var" dedi.

-"Küçük bir adada bu kadar askere ihtiyaç yok"-

Kıbrıs'ın, Türkiye'nin AB üyeliği önüne bir engel olarak getirilmemesi gerektiğini söyleyen Ece, şunları kaydetti:

"Kıbrıs konusunda garantör ülke olan İngiltere, bu konuyu çok fazla Birleşmiş Milletler'e bırakıyor. BM, birçok kez Kıbrıs sorununu çözmeye çalıştı, ama olmadı. BM'nin uyguladığı formül işe yaramadı. AB'nin sorumluluk alma zamanıdır. AB, çözüm olmamasına karşın Güney Kıbrıs'ın birliğe katılmasına izin verdi. Bu konuyu kalıtsal hale getiren AB, dolayısıyla sorumluluk almalıdır."

Annan planına 2004 yılında adada her iki taraf da "evet" deseydi, Kıbrıs'taki Türk askerlerinin bugün adada bulunmayacağını söyleyen Ece, "Küçük bir adada bu kadar askerin olmasına ihtiyaç yok, ancak bir barış anlaşması olmadıkça askerlerin ayrılmasının, Türkiye'nin askerlerini çekmesinin mümkün olmayacağını düşünüyorum" dedi.

-"Kuzey Kıbrıslıların geleceği ne olacak?"-

Çok sayıda Kıbrıslı Türk'ün adayı terk ettiğini, çünkü adada kendileri için bir gelecek göremediklerini ifade eden Barones Ece, geçen yıllar boyunca Anadolu'dan çok sayıda kişinin Kuzey Kıbrıs'a geldiğini kaydetti. Meral Hüseyin Ece sözlerini şöyle sürdürdü:

"Demografinin değişmiş olması çok endişe verici. 2004 yılından bu yana, Anadolu'dan gelen insan sayısında bir limit olmalıydı, ancak barış planının yokluğunda daha fazla insan geldi. Dolayısıyla Güney Kıbrıs'ın istemediği her şey oluyor. Adada Kuzey Kıbrıslı kalacak mı, Kuzey Kıbrıslıların geleceği ne olacak, bu endişe nedeni. Özellikle genç nesil, Avrupa ülkelerine ya da Avustralya'ya gidiyor, adadan ayrılıyor."

-"Kıbrıslı Türkler, İngiltere'ye daha fazla entegre"-

İngiliz siyasetinde daha fazla Türk ve Kıbrıslı Türk'ün aktif olarak yer alması gerektiğini belirten Ece, böylece Türk toplumunun eğitim, sağlık gibi çeşitli sorunlarını daha fazla duyurma fırsatı bulacağını kaydetti.

Ece, "Ne yazık ki bizim toplumlarımız oldukça yavaş. Özellikle Kıbrıslı Türklerin buradaki tarihine baktığınızda 60 yıldan önceye uzanıyor. Bu ülkeye dahil olmaları çok çok yavaş. Diğer toplumlara baktığınızda günlük hayata daha fazla katıldıklarını görüyorsunuz. Bunun nedenlerinden biri hep bir gün ülkemize döneceğimizi düşünüyor olmamız, bu hata. Bu ülkenin parçası olarak hissetmeli ve kurumlarına entegre olmalıyız. Yeteri kadar entegre olmadıkça, sesimiz de yeteri kadar duyulmayacaktır" diye konuştu.

Barones Ece, eski İngiliz kolonisi olmasından dolayı İngiltere'ye Kıbrıslı Türklerin, Türklerden daha fazla entegre olabildiğini de ifade etti.

-Barones Ece'ye fahri doktora-

İngiltere'de tartışılan Lordlar Kamarası reformuna ilişkin ise Meral Ece, "bu reformun mevcut parlamento dönemi için rafa kaldırıldığını" kaydetti. Hükümetin koalisyon anlaşmasında yer alan Lordlar Kamarası reformunun, Avam Kamarası'nda reddedildiğini ifade eden Barones Ece, üyesi olduğu Liberal Demokrat Parti'nin Lordlar Kamarası'nın küçültülmesini ve büyük oranda seçilmiş üyelerden oluşmasını istediğini anımsattı.

Mayıs 2010'dan bu yana Lordlar Kamarası'nda bulunan 57 yaşındaki Barones Ece'ye geçen ay, İngiltere'deki etnik azınlıkların eşit ve adil temsiliyeti konusunda yürüttüğü çalışmalar ve Kıbrıs barış sürecine sağladığı katkılardan dolayı, Coventry Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

KAYNAK : AA