Sırp Başbakan Kıbrıs Rum kesiminde

Güney Kıbrıs Rum kesimini ziyaret eden Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la bir araya geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.12.2012 19:18 GÜNCELLEME 07.12.2012 19:18 Kıbrıs
Sırp Başbakan Kıbrıs Rum kesiminde

Sırbistan Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede iki ülke arasındaki dostluk ilişkisine vurgu yapıldığı belirtildi. Açıklamaya göre, düzenlenen basın toplantısında konuşan Daçiç, "Sırbistan ve Güney Kıbrıs Rum kesiminin birçok ortak noktası bulunduğunu, iki ülkenin hem kardeşlik ilişkisi hem de ortak problemleri olduğunu" söyledi.

"İki ülkenin de toprak bütünlüğü sorunu olduğunu" savunan Daçiç, "Kosova sorunu konusunda Kıbrıs Rum kesiminden aldıkları destek dolayısıyla teşekkür etti, ülkesinin de Kıbrıs sorununda Rum kesimine her zaman destek vereceğini" belirtti.

Sırbistan ve Güney Kıbrıs Rum kesimi arasındaki ilişkilerin gelişmesinin önemli olduğunu söyleyen Daçiç, yaptıkları görüşmede iki ülke arasında ekonomik işbirliğinin gelişmesi gerektiğine vurgu yapıldığını kaydetti.

Rum kesimine ülkesinin AB üyeliği konusunda verdiği destek için de teşekkür eden Daçiç, "Sırbistan'ın AB üyeliğine yakın olduğunu, Mart ayında müzakerelerin başlamasını beklediklerini" söyledi.

Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas da Sırbistan'ın Avrupa Birliği perspektifini her zaman destekleyeceklerini ifade etti.

Belgrad ile Priştine arasındaki müzakereleri de memnuniyetle karşıladıklarını belirten Hristofyas, Kosova'nın tek taraflı bağımsızlığını tanımayacaklarını, "bunun uluslararası hukuk açısında prensipli bir tavır" olduğunu söyledi.

Hristofyas, "Bu konudaki çözüm iki ülke arasındaki müzakereler sonucunda bir anlaşma ile çözülmeli. Bu karar Sırbistan'ın toprak bütünlüğüne saygı duyulması ve BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanması lazım" diye konuştu.

KAYNAK : AA