Kırklareli'nin "saklı cenneti" keşfedilmeyi bekliyor
ÖZGÜN TİRAN - Türkiye'nin ve Avrupa'nın kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşan ve "dünyanın en büyük longozu" arasında yer alan İğneada Longoz Ormanları, keşfedilmeyi bekliyor.
ABONE OLAvrupa'nın en eski çiftçi yerleşiminin de olduğu Demirköy ilçesine 15, Kırklareli'ne 100, Edirne'ye 165, İstanbul'a 250 kilometre uzaklıktaki longoz ormanları, yeşil ve mavinin buluştuğu eşsiz bir doğa harikası olarak nitelendiriliyor.
İçerisinde 4 gölün de yer aldığı ormanlar, doğal güzellikleri, yürüyüş parkurları ve barındırdığı hayvan popülasyonuyla doğa severler ile yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor.
Dünyanın sayılı nadir yerleri arasında yer alan longoz, 544 tür bitki, 46 tür canlı, 25 tür sürüngen, 50 tür memeli, 30 tür tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı, 219 tür kuş barındırıyor.
Longozlar, doğal güzelliklerinin yanı sıra ziyaretçilerine kış aylarında Erikli Gölü ile denizin birleşmesini gözleme şansı da sunuyor.
- "Longoz Ormanları görülmeye değer"
Demirköy Doğayı ve Kültürel Değerleri Koruma Derneği (DEKAT) Başkanı Sırrı Tayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, longoz ormanlarının yerli ve yabancı turistleri beklediğini söyledi.
Tayan, dünya harikası ormanların ziyaretçilerini kendisine hayran bıraktığını belirterek, "Türkiye ve Avrupa'nın en büyük longoz ormanları keşfedilmeyi bekliyor. 2 bin 511 dönüm büyüklüğündeki, Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük İğneada Longoz Ormanları, dünyadaki sayılı gezilebilecek yerler arasında. Her mevsimde ayrı bir güzelliğe bürünen ormanlarımızda, 544 tür bitki, 46 tür canlı, 25 tür sürüngen, 50 tür memeli, 30 tür tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı, 219 tür kuş barınmakta." dedi.
Longoz ormanlarını geçen yıl yaklaşık 40 bin kişinin ziyaret ettiğini söyleyen Tayan, bu rakamın en azından 100 bine ulaşması gerektiğini kaydetti.
Ormanlara özellikle Avrupa ülkelerinden gelen yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini aktaran Tayan, "Ormanlarımız dünyanın ve Türkiye'nin en güzel milli parkları arasında. Orman içinde Mert, Saka, Hamam ve Pedina gölleri yer alıyor. Burası dört mevsim ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Kar yağdığında bir tarafta güneş ışınlarıyla çiçekler açıyor. Anlatılmakla tanıtılamaz. Burasını gelip gezen gören bilir."
- Ak kuyruklu kartal heyecanı
Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırklareli Şube Müdür Vekili Zafer Kamay da longozda kuş sayımı yapan Doğa Derneği üyelerinin, nesli tükenmekte olan bir çift ak kuyruklu kartal gözlemlediklerini bildirdi.
Ak kuyruklu kartalların Türkiye'de sadece 3 bölgede bulunduğunu ve sayılarının 10 civarında olduğunu hatırlatan Kamay, bu kartalın çift olarak longozun Bulanık Dere mevkisinde yaşadığını kaydetti.
Longoz ormanlarının kuşların önemli konaklama merkezleri arasında olduğunu aktaran Kamay, "Ormanda ak kuyruklu kartal görülmesi bizi heyecanlandırdı. Ak kuyruklu kartalların kanatları geniş ve paralel kenarlı, kafa ve boyun tüyleri gri kahve, uç kısımları ise açık renkli." diye konuştu.