Kırklareli'de su kaynakları konferansı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naime Arslan, su kaynakları ve bu kaynakların doğru kullanımı konusunda konferans verdi.
ABONE OLArslan, Kırklareli Belediyesi ve Kent Konseyi tarafından Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen "Türkiye Sucul Canlılar Biyolojik Çeşitliliği, Sucul Ekosistemlerdeki Kirlilik ve Fuanata Etkileri" konferansında konuşma yaptı.
Suyun tüm canlılar için önemli olduğunu belirten Arslan, suların ve su kaynaklarının doğru kullanılması gerektiğini vurguladı.
Yeryüzünde hiçbir elementin suyun sahip olduğu özelliklere sahip olmadığına değinen Arslan, "Su dışındaki hiçbir sıvı yüzey gerilimine sahip değildir. Böcekler bu yüzden su yüzeyinde koşar gibi yürüyebilirler batmadan hareket edebilirler. Buda su molekülleri arasındaki hidrojen bağlar suyun kendi arasındaki kovalent bağlarla alakalıdır." diye konuştu.
Suların kullanım alanlarının farklı olduğunu aktaran Arslan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Yeryüzünün 97.5'e yakını tuzlu sudur. İnsanların hizmetine uygun değil. Yüzde 2.5'lik bir miktar kullanıma uygundur. Ama bunların hepsi içme suyu mu değil. Tatlı sular 0,035 milyar metre küpe denk geliyor. Bunun dağılımı ise büyük bir kısmı buz dağlarıdır. Yüzde 32'si yer altı suyudur. Ne kaldı elimizde 10 binde 4 tatlı su kaldı. Onunda hepsi içme suyu değil. 10 binde 4'ünün yüzde 87'si göllerde çok kirli. Yüzde 11'i bataklıkta nehirlerde olan kısmı ise yüzde 2'sidir."
Arslan, konuşmasının ardından soruları yanıtladı.