Kahvehanelerde üç dilde kardeşliği anlatıyor

Kahvehane, çay ocağı gibi mekânlarda Türk, Kürt, Arap vatandaşlarla bir araya gelen Fatih Müftülüğü Aile İrşat Rehberlik Başkanı Vaiz Umran Kılıçer, üç dilde vaaz vererek insanlara İslam dinini anlatıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 13.05.2013 09:09 GÜNCELLEME 13.05.2013 15:46 Kişisel gelişim
Kahvehanelerde üç dilde kardeşliği anlatıyor

İnsanlara güzel ahlakı tavsiye etmek, İslam dinini anlatmak ve aile içi sorumluluklarıyla ilgili dertleşmek için kahvehaneleri dolaşıp Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak 3 dilde vaaz veren Umran Kılıçer, Mevlânâ'dan ilhamla 'Ne olursanız olun, biz size geleceğiz ve anlatacağız.' diyerek bu projeye başladığını söylüyor.

Kevser Kulaksız'ın haberine göre; Soru-cevaplı geçen sohbette vaiz Kılıçer, ayet ve hadislerin Arapçasını okuyup Türkçe ve Kürtçe mealini açıklıyor. Hanefi, Şafi fıkhına göre Türk, Kürt, Arap vatandaşların sorularını cevaplıyor. Katılımın her hafta arttığını aktaran Kılıçer, insanlardan üç dilde vaazın devam etmesi yönünde olumlu tepkiler aldığını belirtiyor.

İstanbul Fatih Müftülüğü tarafından kahvehanelerde erkeklerin eğitilmesi amacıyla başlatılan kahvehane sohbetleri her hafta cumartesi ve pazar günleri ilçedeki çeşitli kahvehanelerde yapılıyor. Yaklaşık 2 aydır devam eden sohbetler, hafta sonları öğleden önce, öğleden sonra olmak üzere her hafta 4 kahvehanede gerçekleştiriliyor. Bu program, kahvehanede sohbet dinleyen erkekleri, hem dini açıdan hem de aile içerisinde çocuklarına ve eşine karşı sorumlulukları açısından yetiştirmeyi amaçlıyor. Umran Kılıçer, insanların maddî ve manevî sıkıntılarına yardımcı olmak, dertleşmek ve sohbet etmek adına kahvehanelerin rolünün büyük olduğunu söylüyor. Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî'nin 'Ne olursan ol gel' sözünü hatırlatan Kılıçer, "Ne olursanız olun biz size geleceğiz, anlatacağız diyerek bu işe başladık." diyor. İnsanların dinî konuları dinlemeye çok istekli olduklarını belirten Kılıçer, kardeşliği tavsiye etmede mekânın önemli olmadığını söylüyor. Sohbetlere her hafta katılmak istediğini söyleyen Arap asıllı Mizbah Gergin, üç dilde vaaz verilmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu aktarıyor. Gergin, çok dilli vaazlarla birçok kişiye ulaşıldığını ifade ediyor. Kahvehanedeki sohbetlere katılan Sait Yıldırım da üç dilde yapılan vaazların insanlar arasındaki kutuplaşmaları kaldırdığını kaydediyor.

KAYNAK : ZAMAN