TAYSAD 38. Olağan Genel Kurulu

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, "Biz hiçbir zaman 'vergiler azaltılsın, pazar büyüsün' demedik ama artık pazarın ciddi olarak büyümesi lazım. Bundan sonra biz Türkiye'de büyük yatırımlar istiyorsak, pazarın biraz büyümesi lazım. Pazarın büyümesi için de vergilerin azaltılması şart" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.03.2016 20:09 GÜNCELLEME 10.03.2016 20:09 EKONOMİ
TAYSAD 38. Olağan Genel Kurulu

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) Gebze'deki dernek binasında düzenlenen 38. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Önen, 2015'in çok güzel bir yıl olduğunu, bu dönemde otomotiv ana ve yan sanayi olarak Türkiye'nin rekorlarını kırdıklarını bildirdi.

Dünyada otomotiv sektörünün yüzde 3-4'lük büyümeyle yoluna devam ettiğini dile getiren Kudret Önen, "Önümüzde nurlu ufuklar var ama öbür tarafta üreticiler arasında çok ciddi rekabet var. Artık işin ana adı 'rekabette ne kadar güçlüsünüz'e döndü. Gizli gizli de 'yerli üret, kendin üret' teması da işleniyor ülkelerde. Dış ekonomi diplomasisi, serbest ticaret anlaşmaları sektörümüzün dünyaya açılmada bence çok önemli konularından biri haline geldi. Ar-Ge ve mühendisliğin önemi giderek artıyor" ifadelerini kullandı.

Önen, rekabetçiliği çok ciddi derecede yükseltmeleri gerektiğini de vurgulayarak, "Biz hiçbir zaman 'vergiler azaltılsın, pazar büyüsün' demedik ama artık pazarın ciddi olarak büyümesi lazım. Bundan sonra biz Türkiye'de büyük yatırımlar istiyorsak, pazarın biraz büyümesi lazım. Pazarın büyümesi için de vergilerin azaltılması şart. Örneğin, hafif ticari araçlarda kiralamanın önünün açılması, hurda teşvikleri gibi pazarı büyütebilecek birçok imkan var" şeklinde konuştu.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu ise otomotiv endüstrisi olarak 2015 yılını 21,7 milyar dolar ihracatla kapattıklarını ve üst üste 10'uncu defa "sektörel ihracat şampiyonu" olduklarını kaydetti.

Geçen yıl otomotiv ihracatını etkileyen en önemli unsurlardan birinin parite kayıplı ihracat olduğuna dikkati çeken Sabuncu, "Yaptığımız hesaplara göre 3 milyar dolarlık pariteden dolayı bir kaybımız var. Parite kaybı olmasaydı, 24 milyar dolarlık bir ihracat rakamına erişmiş olacaktık" ifadelerini kullandı.

- "2016 ihracat hedefi 23 milyar dolar"

Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisinin Türkiye ihracatındaki liderliğinin sürdürülmesinde baş aktör olarak otomotiv yan sanayisini gördüklerini vurgulayarak, "2015 yılında 8,6 milyar dolarlık ihracat rakamı ve yüzde 40 payla otomotiv yan sanayi bir kez daha ihracat potansiyelini göstermiştir. Biz 2016 yılında birçok faktörleri de göz önünde bulundurarak, ihracat hedefimizi 23 milyar dolar olarak belirledik. Ocak ayındaki ihracatımızda bir gerileme olsa bile, şubat ayındaki artışla bunu kapattık ve şu an mart ayının 9 gününe baktığımızda çok iyi bir artış var. Bu demektir ki biz yüzde 10'luk bir ihracat artışını endüstri olarak rahatlıkla yakalayabileceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan da iş konseyleri vasıtasıyla çalıştıklarını belirterek, bugün bünyelerindeki 130 iş konseyinin 103'ünün ülkeler bazında olduğunu söyledi.

Amaçlarının sadece ticareti artırmak olmadığını, aynı zamanda yatırımları da yönlendirmeye çalıştıklarını anlatan Vardan, "Bu çerçevede birçok arkadaşımızın yurt dışında yatırımlarını gördüğümüz zaman son derece mutlu oluyoruz, çünkü faaliyetlerimizden biri de 'soft power' dediğimiz aslında lobi çalışmaları. Bunu da en güzel iş dünyası yapıyor" diye konuştu.

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu, hazırladıkları "strateji yol haritası"nın Türkiye'nin "küresel tedarik merkezi" olmasına katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Planlı bir çalışmanın ardından tamamladıkları strateji haritası ile derneğin vizyonunu, "Türk otomotiv tedarik sanayisini küresel otomotiv pazarında tasarım ve tedarik gücüyle 2030 yılında ilk 10'a taşımak" olarak belirlediklerini dile getiren Dudaroğlu, şunları kaydetti:

"Türk otomotiv yan sanayisinin 'küresel tedarik merkezi' olması hedefi çerçevesinde TAYSAD'ın yönlendirici rol üstlendiği çalışmalara imza attık. 'Güçlü sanayi, güçlü marka' sloganıyla göreve geldiğimiz 2012 yılından bu yana tedarik sanayimizin marka algısını güçlendirmeye çalıştık. Üyelerimizin arasından küresel markalar çıkması için çaba sarfettik. 4 yıldır sürdürdüğüm başkanlık görevimi, yönetim kurulumuz ile beyan ettiğimiz hedefleri yerine getirmenin huzuru ve mutluluğu içinde arkadaşlarıma devrediyorum."

Konuşmaların ardından sektör temsilcilerine "TAYSAD Başarı Ödülleri" verildi.

Daha sonra derneğin 2016 bütçesi görüşülerek, yeni yönetim kurulunun belirlenmesi için oy kullanma işlemine geçildi.

KAYNAK : AA