Anneler dikkat! Bu hastalığı ilk siz fark ediyorsunuz

Uzmanlar özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde fark edilmeden ilerleyen ve omurganın yana doğru eğilmesiyle ortaya çıkan skolyoz hastalığının, hem hayati hem de estetik sorunları beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 30.12.2025 17:00 GÜNCELLEME 30.12.2025 17:06 SAĞLIK
Anneler dikkat! Bu hastalığı ilk siz fark ediyorsunuz

Toplumda çoğu zaman "duruş bozukluğu" olarak değerlendirilen skolyozun, ilerleyen evrelerde omurga gelişimini olumsuz etkileyebildiği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

  • Uzmanlar, omurganın kendi dengeleme mekanizmaları nedeniyle hastalığın uzun süre fark edilmeyebileceğine dikkati çekerken, bu nedenle çocukluk çağında yapılacak kontrollerin önem taşıdığını vurguluyor.

  • Hastalığı ilk fark eden anneler olurken, omuzlarda seviye farkı, bel çukurlarında asimetri, kıyafetlerin vücuda düzgün oturmaması önemli belirtiler olarak görülüyor.

“ÇOCUĞUN YAŞI VE BÜYÜME POTANSİYELİNE BAĞLI OLARAK DÜZENLİ TAKİP YAPILMASI GEREKİYOR”

10 dereceye kadar olan eğrilikleri skolyoz değil, asimetri olarak kabul ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Mehmet Nuri Erdem, "10 ila 20 derece arasındaki eğriliklerde çoğu zaman herhangi bir tedaviye gerek duyulmuyor ancak çocuğun yaşı ve büyüme potansiyeline bağlı olarak düzenli takip yapılması gerekiyor. 20 ila 40 derece arasındaki eğrilikler ise egzersiz programları ve korse tedavileri ön plana çıkıyor. 40 derecenin üzerindeki eğrilikler, çocuğun yaşı da göz önünde bulundurularak cerrahi tedavileri değerlendirmeye alıyoruz. Günümüzde 40 ila 50 derece arası bir gri zon olarak kabul ediliyor. Ancak 50 derecenin üzerindeki eğriliklerin mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor." dedi.

“HASTALIĞI ÇOĞU ZAMAN ANNELER FARK EDER”

Prof. Dr. Erdem, Skolyozun sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu vurgularken, "Omurga kendi içerisinde eğriliği telafi etmeye çalıştığı için çocuklar tamamen yana eğilmiş gibi görünmez. Bu nedenle hastalığı çoğu zaman anneler fark eder. Omuzlarda seviye farkı, bel çukurlarında asimetri, kıyafetlerin vücuda düzgün oturmaması önemli uyarı işaretleridir." diye konuştu.

Sıcak su torbası faciası: Vücudunun yüzde 25'i yandı!

Literatüre geçen nadir vaka dünyada 3'üncü kez görüldü

HASTALIĞIN KESİN TANI YÖNTEMİ

Açıklamasında skolyozun tanı yöntemi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Erdem, bu hastalığın kesin tanı yönteminin ayakta çekilen bir röntgen ile olduğunu söyledi.

Bu yöntemin öncesinde daha basit hızlı ve etkili bir tarama yöntemi kullandıklarına da değinen Prof. Dr. Erdem, "Basit, hızlı ve etkili bir tarama yöntemi olan öne eğilme testini kullanıyoruz. Çocuk öne eğildiğinde kaburgalar veya bel bölgesindeki asimetri çok daha net şekilde görülür." ifadelerini kullandı.

SKOLYOZ İÇ ORGANLARI DA ETKİLEYEBİLİYOR

Yaptığı açıklamada skolyozun iç organları da etkileyebileceği konusu üzerinde de duran Prof. Dr. Mehmet Nuri Erdem, "Özellikle erken yaşta başlayan ve tedavi edilmeyen skolyoz vakalarında akciğer kapasitesinde ciddi kısıtlılıklar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle skolyoz yalnızca estetik bir problem olarak görülmemeli, mutlaka tıbbi bir hastalık olarak ele alınmalıdır." dedi.

TEDAVİDE 10 YAŞ DETAYI

Başlangıç yaşına göre skoloyozun farklı şekillerde değerlendirildiğinin bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, tedavi seçenekleri hakkında şu detaylar paylaşıldı:

"10 yaş altındaki skolyozları erken başlangıçlı olarak adlandırıyoruz. Bu yaş grubunda omurga büyümeye devam ettiği için büyüme dostu cerrahilerle omurgayı doğru yönde yönlendirmeyi amaçlıyoruz. 10 yaş sonrası ve büyümesini büyük ölçüde tamamlamış çocuklarda ise omurgayı sabitleyen füzyon ameliyatlarını tercih ediyoruz."

KAYNAK : İHA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR