Kira geliri beyanı 1 Mart'ta başlıyor!
Ev sahiplerini ilgilendiren beyan dönemi yaklaşıyor. Haber7 Yazarı Hatice Kolçak beyanlarla ilgili neler yapmanız gerektiğini anlattı...
ABONE OL1 Mart’ta başlayacak kira geliri beyanı 25 Mart’ta sona erecek. Beyan dönemi gelmeden konuya dikkat çekmek isteyen Maliye geçen yıl eksik beyanda bulunan ya da hiç beyan vermeyen 367 bin 247 ev sahibini tespit ettiklerini duyurdu.
Maliye Bakanlığı Gayrimenkullerden elde edilen geliri yakından takip ediyor. Bunu da tek tuşla kolayca yapabiliyor. E-devlet ile yapılan çapraz sorgulama sonrasında banka, Ptt, elektrik, su,doğalgaz abonelikleri, gibi çeşitli yerdeki bilgilere kolayca ulaşabiliyor.
Hatadan dönebilirsiniz
Geçmiş dönemde eksik ya da hiç beyan vermeyenler pişmanlık dilekçesi ile beyanlarını verebilirler. Maliye sizi bulmadan pişmanlık ile beyanname verirseniz hem istisna oranından faydalanırsınız hemde ceza yememiş olursunuz.
Alo 189’dan yardıma hazır
Kira geliri beyan edenlerin sayısı her geçen yıl artıyor. Bu noktada Maliye’nin yaptığı çalışmalarda ciddi anlamda etkili.
İnternet üzerinden beyanname veriliyor olması, kamu spotu çalışmaları, reklamlar, tanıtıcı ve caydırıcı ilanlar tüm bunlar beyan verenlerin sayısını son iki yılda 800 binlerden 1 milyon 600 binlere taşıdı. Ayrıca 60 yaşın üzerinde yaşlılar, hasta ve engelliler,okuma yazması olmayanlar içinde Maliye istenirse eve kadar birinini gönderiyor kişinin beyanı doldurmasına yardımcı oluyor.
Bunun için 444 0 189’u arayarak yardım istemek yeterli.
Başvurular internetten
İnternet üzerinde Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinde Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine kimlik bilgilerinizle giriş yaparak kira beyannamenizi oluşturabilirsiniz. Maliye’nin sizin adınıza oluşturduğu hazır bir beyanname var ise kabul edebilir ya da sizin bilgilerinizle uyuşmuyorsa doğru bilgilerle kendi kira geliri beyannamenizi siz yeniden düzenleyebiliyorsunuz.
Kira geliri beyanı vermek ayrı, vergi ödemek ayrı.. Beyanname vermek zorunda olmanız vergi ödeyeceksiniz anlamına gelmez. Yani her kira geliri beyanı veren vergi ödeyecek diye birşey yok. Gelirinize ve giderinize göre oluşacak beyan sonrasında ödemeniz gereken bir vergi olursa onu ödersiniz.
Hangi yöntemi seçmeli
Hangi yöntemi seçmek sizin için avantajlı, gerçek gideri seçtiğinizde hangi giderleri indirebilirsiniz, sizde kiracımısınız gibi bir çok sorunun cevabı hangi yöntemi seçmeniz gerektiğine yanıt veriyor. Bunu iyi analiz edin. Hatta internette Önceden Hazırlanmış Kira beyan siteminde bilgilendirme amacı ile verginizi hesaplayın diye bir bölüm var. Önce burada her iki yöntemide kullanarak bir deneyin ve sonucuna bakın. Hangi yöntem işinize geliyorsa beyanıda ona göre verirsiniz.
Götürü gider yöntemini seçenler iki yıl geçmeden bu yöntemden dönemiyorlar. Gelirinizden istisna haddini ve gider olarak yüzde 25 düştükten sonra kalan tutar üzerinden vergi veriyorsunuz. Bu yöntemde elinizde giderlerinizle ilgili belge olmasına gerek yok. Gerçek gider yönteminde ise istisna haddi indirildikten sonra gayrimenkule ait giderler düşürülür. Gerçek giderde giderlerinizi gösteren belgeleriniz olmalı ve bunları 5 yıl boyunca saklamalısınız.