Eğitim hemşireliğine yoğun talep
Selçuk Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce (SELÇUKSEM) düzenlenen, hasta ve sağlık personeli arasında halkla ilişkiler köprüsü kurma, hemşirelerin sektörle uyumunu sağlama, kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak ve haklarını koruma görevlerini yerine getirecek "eğitim hemşireliği" kursu için bini aşkın hemşire kayıt yaptırdı.
ABONE OLMesleklerine eğitim hemşiresi olarak devam etmek isteyen hemşireler için SELÇUKSEM tarafından uzaktan eğitim yoluyla "Eğitim Hemşireliği Sertifika Programı" düzenleniyor. Yaklaşık 10 yıldır üniversite bünyesinde faaliyet gösteren SELÇUKSEM, bu programla Türkiye'nin dört bir yanından hemşirelerin mesleki yaşamlarına yön vermeyi hedefliyor.
SELÇUKSEM'in açtığı, yakın zamanda eğitimlerin başlayacağı programa, bini aşkın hemşire kayıt yaptırdı.
SELÇUKSEM Müdürü Prof. Dr. Birol Gülnar, yaptığı açıklamada, ülkedeki ihtiyaçtan yola çıkarak "Eğitim Hemşireliği Sertifika Programı" düzenlediklerini söyledi.
Programa yoğun talep olduğunu ifade eden Gülnar, "120 saatlik bu programımız yine uzaktan eğitim marifetiyle gerçekleşecek. Eğitim vermeye yakın bir sürede başlayacağız. Tüm Türkiye'den hemşirelere bu eğitimi vereceğiz." ifadelerini kullandı.
- "Sağlıkta şiddetin önüne geçileceğini öngörüyoruz"
Sağlık çalışanlarına şiddet konusunun sık sık gündeme geldiğini, eğitim hemşirelerinin bu noktada önemli engelleyiciler olacağını dile getiren Gülnar, şunları kaydetti:
"Biz olayın önemli oranda bir iletişim sorunundan kaynaklandığını, bu sorunun sosyal bir boyutunun olduğunu düşünüyoruz. Sertifika programına katılan eğitim hemşireleri, hastayla hastane arasında, hastayla doktor arasında, hastayla hemşireler ve teknik personel arasında iletişimi sağlama noktasında önemli bir vazife yüklenmiş olacak. Dolayısıyla her ne kadar işin içinde sağlık olsa da önemli oranda bu projenin bir iletişim projesi olduğunu düşünüyor, konuya sosyal açıdan yaklaşıyoruz. Eğitim hemşireliğiyle sağlıkta şiddetin önüne geçileceğini öngörüyoruz."
- "Hastanelerde eğitim hemşiresi adıyla kadrolar ihdas edilecek"
Gülnar, sertifika programına katılan eğitim hemşirelerinin bu sertifikayla hastanelere başvurabileceğini vurgulayarak, sertifika programı dahilinde kursiyerlere, sektöre ilişkin son gelişmeler, zor insanlarla başa çıkma, öfke yönetimi, stres yönetimi gibi daha çok uygulamaya yönelik dersler verileceğini bildirdi.
Eğitim hemşireliğinin, Sağlık Bakanlığınca geliştirilen önemli bir proje olduğunu vurgulayan Gülnar, "İlgili bakanlıkların bu tip sıra dışı ama işe yarayacağına şüphemiz olmayan projelerinin eğitim tarafını üstleniyoruz. Projeye göre, hastanelerde eğitim hemşiresi adıyla kadrolar ihdas edilecek. Çok büyük hastanede bir eğitim hemşiresi yeterli olmayabilir. Bu nedenle sayıları bakanlık ve hastaneler tarafından ihtiyaca göre düzenlenecek. Biz çok ilgi gördük. Eğitim hemşireliği noktasında inşallah hem ülkemize faydalı olacağımıza hem de bu alanda ciddi bir açığı dolduracağımıza inanıyoruz." ifadelerini kullandı.