Şeb-i Arus için marka tescili hatırlatması

Konya Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, yurt içi ve dışında Şeb-i Arus adı altında yapılacak etkinliklerin, marka tescilinden doğan haklar nedeniyle Konya Kültür ve Turizm Müdürlüğünden izin alınarak yapılabileceğini bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.12.2018 14:52 GÜNCELLEME 05.12.2018 14:52 KÜLTÜR
Şeb-i Arus için marka tescili hatırlatması

İl Kültür ve Turizm Müdürü Yarar, yazılı açıklamasında, 1950'li yıllardan itibaren Mevlana'yı anma törenlerinin, zaman içerisinde kurumsallaştığı belirtildi.

Şeb-i Arus'un, Cumhuriyet tarihinin en köklü kültür sanat etkinliği olan Mevlana'yı Anma Törenleri'nin ilk başladığı günden önce de Mevleviler arasında Hz. Mevlana'nın vefat gününü anlattığının bilindiğini ifade eden Yarar, şunları kaydetti:

"Hatta 'Şeb-i Arus' ibaresi, manevi dünyamızın diğer uluları için de kullanılan bir tabir olmasına rağmen, tıpkı Mesnevi deyince Mevlana'nın Mesnevisi'nin, Mevlana deyince sadece Hazreti Mevlana Muhammed Celaleddin'in hatırlandığı gibi artık sadece Hazret-i Mevlana'nın vefat gününü anlatmak üzere kullanılır olmuştur. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak birkaç yıldır devam eden çalışmalarla 'Şeb-i Arus' ibaresinin sadece 17 Aralık'ı ve Hazret-i Mevlana ile ilgili anma törenlerini ifade etmesine yönelik marka tescil başvurusunda bulunulmuştur."

- "Konya dışında yapılan etkinliklerle ilgili sorumluluğumuz bulunmuyor"

Yarar, başvuruya ilişkin hukuki sürecin tamamlandığını vurgulayarak, açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Şeb-i Arus Hz. Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adına marka tescili yapılmıştır. Ülkemizde veya ülke dışında Şeb-i Arus adı altında yapılacak etkinlikler, marka tescilinden doğan haklarımıza binaen tarafımızdan izin alınmak suretiyle yapılabilir. Aralık ayında Konya dışında zaman zaman Şeb-i Arus adıyla düzenlenen etkinlikler, bizim iznimiz ve bilgimiz dahilinde değildir. 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya'da düzenlemiş olduğumuz Şeb-i Arus etkinlikleri haricinde Konya dışında yapılan etkinliklerle ilgili sorumluluğumuz olmadığını ve marka tescilinden doğan haklarımızı saklı tuttuğumuzu Türk kamuoyu ile paylaşmayı görev bilir ve saygılar sunarız."

KAYNAK : AA