BDDK'nın kararı konut kredilerini vuracak!

BDDK'nın karşılıklar düzenlemesi konut kredilerini de etkileyecek. Konutta yüzde 25 şartını tüketici kredisi kullandırarak delen bankanın karşılığı artacak.

ABONE OL
GİRİŞ 21.06.2011 09:14 GÜNCELLEME 21.06.2011 09:14 Krediler
BDDK'nın kararı konut kredilerini vuracak!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) hafta sonu aldığı karşılıkların artırılması kararı dolaylı olarak konut kredilerine yansıyacak.

BDDK'nın konut kredisine getirdiği yüzde 25'lik peşinat şartını müşteriye tüketici kredisi kullandırarak delen bankalar bundan böyle kullandıracağı tüketici kredilerine daha fazla karşılık ayırmak durumunda kalacak. Bu da maliyetleri artıracağı için kredi faizlerine zam olarak yansıyacak.

FAİZLER ARTACAK

BDDK'nın kararının ardından tüketici kredisi faizleri artacak. İlk etapta şu anda ortalama yüzde 1.35'ler düzeyinde olan kredi faizlerinin yüzde 1.45- 1.50'ye kadar çıkabileceği belirtiliyor.


BDDK yetkilileri de kararın tüketici kredisi faizlerine yıllık 2-3 puanlık artış olarak yansıyacağını ileri sürdüler. BDDK'nın hesaplamasına göre tüketici kredilerinde karşılık oranının artırılması ile şu anda yıllık yüzde 11-12 civarında olan tüketici kredisi faiz oranlarının yüzde 14-15'e çıkması bekleniyor. BDDK yetkilileri son dönemde evini yenileyen, düğün yapanların lüks ihtiyaçları için tüketici kredisine yöneldiğini belirtti.

A Bank: ÖTV gelsin

Cari açık önlemleri tartışılırken bir öneri de A Bank Genel Müdürü Hamit Aydoğan'dan geldi. Aydoğan, "Aşırı ısınan Türkiye piyasasında, tüketici kredilerini düşürmek için kısmen Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, kısmen ÖTV ve benzeri vergi kalkanını da kullanmak gerekiyor" dedi.

BDDK: TEMKİNLİ OLUN

BDDK dün yaptığı açıklamada tüketici kredisi kullananların temkinli olmaları çağrısı yaparken, karşılık oranlarında yapılan artışın nedenlerine açıklık getirdi:


"Hane halkı toplam yükümlülüklerinin toplam varlıklarına oranında hızlı bir artış gözleniyor. Aralık 2009 itibarıyla yüzde 29.6 seviyesinde bulunan söz konusu oran mart ayı itibarıyla yüzde 35.1 seviyesine ulaştı. Bireysel kredilerin toplam tasarruf mevduatına oranı da hızla artıyor. Kriz öncesi dönemde yüzde 48 düzeyindeyken, Nisan 2011 itibarıyla yüzde 54 seviyesine yükseldi."

Sabah