Bakan Şimşek ile ilgili Guardian'ın şok iddiası

İngiliz The Guardian gazetesinin iddiaları gündeme bomba gibi düştü. İngiliz Guardian'a göre 2009 Eylül ayındaki G-20 Maliye Bakanları toplantısında Maliye Bakanı Şimşek ve yanındaki 15 kişilik heyet dinlenmiş.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2013 10:05 GÜNCELLEME 18.06.2013 10:05 Kulis
Bakan Şimşek ile ilgili Guardian'ın şok iddiası

İngiliz Guardian'dan bomba belgeler… Habere göre 2009 Eylül ayındaki G-20 Maliye Bakanları toplantısında Maliye Bakanı Şimşek ve yanındaki 15 kişilik heyet dinlenmiş. Dinlemenin başındaki isim olan eski Dışişleri Bakanı David Miliband 28-30 Haziran'da Türkiye'deki World Political Forum'a katılacak

Büyük skandal... İngiliz The Guardian gazetesinin iddiaları düne bomba gibi düştü... Habere göre Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2009 yılındaki G20 Maliye Bakanları toplantısı sırasında yanındaki 15 kişilik heyetle birlikte İngiliz hükümeti tarafından dinlenildi. Gazetenin 'Türkiye neden hedef alındı' başlıklı haberinin devamında şu ifadelere yer veriliyor: "İngiliz hükümetinin neden dinlediğini biliyoruz çünkü teknik olarak bunu yapabiliyorlar ve İngiliz kanununa göre bunu yapmaları yasal. 1994 yılında İngiltere'de geçen bir kanuna göre ülkenin çıkarları söz konusu olduğu zaman dinleme yasal bir hale dönüşüyor.

PETROL KRİZİNE HAZIRLIK

1994 yılında İngiltere'de Muhafazakar Parti işbaşındaydı. Hükümet o dönemde 'İstihbarat Servisleri Yasası'na bir madde ekledi. Buna göre İngiltere, Birleşik Krallık'ın çıkarları doğrultusunda üçüncü kişileri dinleyebiliyordu. Bu maddenin yasaya konulması siyasetten ziyade ekonomik amaçlıydı. Mesela, İngiltere bu dinlemeleri yaptığı takdirde petrol fiyatlarındaki olası şoklara karşı önceden bilgi sahibi olacak ve önceden buna göre pozisyon alabilecekti.

'Beş Göz' ile de paylaşıyor

Haberde şöyle devam ediliyor: İngiliz hükümetinin dinleme yapan kurumu GCHQ bir dinleme yapacağı zaman sonuçlarını Amerika, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri ile de paylaşmak zorunda bulunuyor. Bu ülkelere de kendi aralarında 'Beş Göz' yakıştırması yapılıyor.

Türkiye 'olası hedef'

Guardian, kendilerine sızdırılan GCHQ raporunda, Şimşek'in dinlenme nedeninin savunma ve güvenlik amaçlı değil, "Ankara'nın mali denetim ve reformlara bakışının keşfedilmesi" olduğunu yazdı. Gazetenin haberine göre 2 Eylül 2009 tarihinde G20 toplantılarına katılmak için Londra'ya gelen Şimşek ve beraberindeki 15 kişilik heyet, "Türkiye'nin diğer G20 ülkeleriyle işbirliği yapıp yapmayacağının anlaşılması" için dinlenmiş. Belgelerde Türk heyeti, "Olası hedef" olarak tanımlanıyor. Gazetede, "Dinlenmenin belirgin nedeninin Türklerin finansal reformlar hakkında ne düşündüklerini söylemeden müzakere masasına oturan İngilizlerin bunu bilmek istediği olduğu anlaşılıyor" ifadesi öne çıkıyor.

NASIL DİNLİYORLAR?

Zirvenin yapılacağı bölgenin yakınında internet kafeler kuruluyor. Buradaki bilgisayarlara e-mail algılama programları ve özel yazılımlar kurululoyr. Bu yazılımlarla delegasyondaki isimlerin bilgisayarlarına erişim sağlanabiliyor.

Delegelerin BlackBerry'lerine ulaşıp, onların e-maillerine ve tüm telefon kayıtlarına ulaşılıyor.

Özel yazılımlarla ele geçirilen bilgiler eş zamanlı olarak 45 analistin bilgisayarına düşüyor.

'Oy hakkı' yüzünden mi?

4-5 Eylül 2009 tarihleri arasında Londra'da gerçekleştirilen G-20 zirvesi öncesinde gündemde önemli iki tane madde bulunuyordu. Bunlardan bir tanesi bankacılık alanında kuralları belirleyen Basel II düzenlemelerinin değiştirilmesiydi. Bir diğeri ise Türkiye'nin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkelerin IMF'deki oy haklarının geliştirilmesi konusu. Bu Türkiye ve birçok IMF üyesi için de hayati öneme sahip olan konuyla ilgili olarak İngilizler Bakan'ı dinlemek istemiş olabilir.

6 AY SONRA DİNLENECEĞİNİ BİLMİYORDU!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2009 yılı süresince birçok kez İngiltere'nin başkenti Londra'ya gitti. G-20 toplantılarının ö dönemdeki ev sahibi olan İngiltere'de önce mart ayında buluşan maliye bakanları, burada toplu fotoğraf çekiminde bir araya gelmişti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, buradaki rahat tavırlarıyla dikkat çekmişti.

'Yasal' dinleme yetkisi

GAZETE "olası kazanımların bu kadar ufak olduğu göz önünde bulundurulduğunda GCHQ'nun neden Şimşek'i dinlemeye gerek duyduğu" sorusunun cevabının 'çünkü hem teknik, hem de yasal bakımdan yapabiliyor' ifadelerini kullandı.

Türk delegasyonunun yanısıra Güney Afrika delegeleri de dinleme skandalının kurbanı olmuş. Güney Afrikalı heyet bilgisayarları hacklenerek takip edilmiş.

 

KAYNAK : AA