Cizre'ye giden TÜSİAD yatırım kararı almadan geldi
Cizre'de toplanan TÜSİAD yönetimi, bölgede yatırım için kolları sıvadı. Türk sanayisinin en büyük patronları "Çözüme yatırım için buradayız, ne istiyorsanız gelin bizimle paylaşın" diye seslendi. Başkan vatandaşı Kürtçe selamladı. Çözüme destek verildi ama yatırım kararı çıkmadı.
ABONE OLPatronlar Kulübü olarak bilinen TÜSİAD üyeleri barışa yatırım için Cizre'de toplandı. TÜSİAD ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliği ile organize edilen toplantı "Doğu ve Güneydoğu Ekonomi ve Kalkınma Zirvesi: Cizre Buluşması" başlığıyla yapıldı.
TÜSİAD tarihinde bir ilk olan zirveye TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın yanı sıra Mustafa Koç, Güler Sabancı, Ümit Boyner, Hamdi Akın, Nihat Özdemir başta olmak üzere 30'a yakın işadamı katıldı. Patronların tamamı "Çözüme yatırım için buradayız" mesajı verdi. "Ne istiyorsanız, gelin bize anlatın ortak olalım" diye seslenen işadamları, "Fikir sizden, yatırım bizden" diye konuştu.
KÜRTÇE SELAM
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, konuşmasına Kürtçe "Selam Şırnaklılar, selam Cizira, Botan" diyerek başladı. Başkan Yılmaz, "Çözüm sürecinin toplumun geneli tarafından benimsendiğini de görüyoruz. Artık bu noktadan geriye dönülemez. Toplumsal enerjimizi kalkınma, refah ve huzuru derinleştirmeye odaklama zamanı. Çözüme yatırım için buradayız, çözümün iktisadi paydaşıyız. Üretim, yatırım, istihdam boyutlarının temsilcisiyiz. Biz çözümün güvencesiyiz" dedi.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ise "Son bir yıl içinde uygulanan teşvik sisteminde, en hızlı artış 6'ncı bölgede oldu. Bu barış sürecinin bölgeye getirdiği katkıların en net göstergelerinden biri olmuştur" diye konuştu.
BÖLGE BÜYÜYECEK
Toplantıda ayrıca TÜSİAD'ın, çözüm sürecinin bölge ekonomisine katkılarının ele alındığı bir çalışma paylaşıldı. Buna göre çözüm süreciyle beraber bölgedeki 14 ile hizmetler talebi olursa önümüzdeki 10 yılda bölge yıllık yüzde 11.5, Türkiye yüzde 6.2 büyüyecek.
Buna yatırım talebi de eklenirse bölge yüzde 15.1, Türkiye yüzde 6.8 büyüyecek. Yani çözüm süreci büyümeye 0. 7 ile 1.5 puan arasında katkı sağlayacak. TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Ali Yavan da, 11 ayda bölgede 7.1 milyar TL büyüklüğünde 2 bin 300 istihdam yaratacak 500 teşvik başvurusu olduğunu söyledi.
'İNSANLIĞIN YENİ BİR SAYFA AÇMASINA ŞAHİT OLUYORUZ'
TÜSİAD Bölgesel Kalkınma Politikaları ve İş Dünyası ile İlişkiler Komisyonu Başkanı Tarkan Kadooğlu, 14'üncü yüzyıldan kalma Kırmızı Medrese'nin bu topraklara yeni bir sayfa açmak için insanların bir araya gelişine şahitlik yaptığını anlattı.
Kendinize güvenin
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı: TÜSİAD'a doğru zamanda doğru yerde olmak yakışır. Bugün de öyle bir gündeyiz. Biz grup olarak Mardin'de bir kız yurdu yapıyoruz. Eylül ayında açacağız. Talep var. Demek ki kızlarımız okumak istiyor. Biz baraj da yapacağız ama bu bölge uçacaksa kızları okutacaksınız. Ve siz de bölgenize güvenip yatırım yapacaksınız.
Umudu görüyorum
TÜSİAD Eski Başkanı Ümit Boyner: Nihayet görmek istediğim umudu gözlerinizde görüyorum. En iyi teşvik Türkiye'de demokrasinin derinleşeceğine inanmanız olur. Bu bölgede bir sürü altyapı yatırımı gerekecek ama esasen ve önemli olan insana yatırım yapmaktır.
Potansiyel çok yüksek
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Grup olarak otomotiv, beyza eşya, banka ve rafineri olarak bölgede yer aldık. Bölgenin ciddi bir yatırım potansiyeli var. Fakat çözüm sürecinin kalıcı bir şekilde elbirliği ile bitirilmesi gerekiyor.
Bölgeden cebime 1 kuruş girmedi
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir: Doğu ve Güneydoğu'da 14 ilde Şırnak hariç yatırım yaptık. İnşallah Şırnak'a da yatırımız olur. Bölgeye yaptığımız yatırımlardan cebime bir kuruş girmedi ama ben memnunum.