Necati Şaşmaz'a en iyi aktör ödülü

Kurtlar Vadisi dizisi ve Kurtlar Vadisi Irak filmi ile sanat hayatına sinemaya 'merhaba' diyen Necati Şaşmaz'a en iyi sinema oyuncusu ödülü verildi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.03.2006 22:31 GÜNCELLEME 15.03.2006 22:31 KÜLTÜR
Necati Şaşmaz'a en iyi aktör ödülü

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Eğer en kaliteli ve en ucuz malı üretmiyorsanız fabrikanızın bulunduğu mahalleye bile tek bir mal satamazsınız" dedi.

Şener, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile birlikte Tüketici Dergisi tarafından düzenlenen "Tüketici Kalite Ödülleri" törenine katıldı. Bakan Şener, burada yaptığı konuşmada, bugünün dünyasının dünün dünyasından farklı olduğunu belirterek, artık küreselleşme denilen bir olgunun yaşandığını söyledi.

Dünyanın her tarafında evrensel değerlerin kendisini hissettirmeye başladığını, bunun ötesinde ekonominin kurallarının evrensel kurallara uygun olarak kendisini dayattığını ifade eden Şener, küresel rekabet denilen korkunç bir rekabetin dişlileri arasında tüm ulusların ekonomilerini ayağa kaldırabilmek için mücadele ettiğini anlattı.

Şener, şunları kaydetti:

"Artık dünün dünyası yoktur. 16. yüzyıldan 20. yüzyılın ortalarına kadar ekonomide, üretim teknolojisinde ne değişti diye bakıyoruz. Tahta sabandan demir sabana geçişten başka önemli bir değişikliğin Anadolu topraklarında olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Artık gelinen noktada insanlar, mallar, sermaye adeta hız denizinde yüzüyor. Ulusal sınırların anlamı kalmamış. Sınırlar insanların yerküre üzerinde dolaşımını engellemiyor. Hatta mallar yerküre üzerinde çok daha hızlı dolaşıyor."

Herhangi bir mahalle bakkalının raflarında Uzak Asya'da üretilmiş malların rahatlıkla görülebildiğini belirten Şener, Türkiye'de üretilen kaliteli malların da dünyanın öbür ucunda bir bakkalın raflarında yerini aldığını söyledi.

En ucuzunu ve en kalitelisini üretmeyen ülkelerin küresel rekabette mesafe alabilmelerinin ve ekonomilerini geliştirebilmelerinin mümkün olmadığını dile getiren Şener, "Eğer en kaliteli ve en ucuz malı üretmiyorsanız fabrikanızın bulunduğu mahalleye bile tek bir mal satamazsınız. Dünyanın öbür ucunda daha ucuz ve kalitelisini üretenler gelirler, sizin fabrikanızın bulunduğu mahallede kendi mallarını satarlar" dedi.

Küresel rekabetin dişlilerinin korkunç olduğunu ve ayakta kalabilmenin yolunun küresel çapta kaliteyi ve ucuzluğu yakalamaktan geçtiğini yineleyen Şener, bunu yakalarken de tüketicinin küresel taleplere sahip olmasının önemli olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da bozuk ve ayıplı ürüne karşı geliştirilen duyarlılığın önemine işaret etti. Çubukçu, özellikle Türk Cumhuriyetleri'ne gönderilen malların kalitesi konusuna değinerek, "Onlar, Türk malı diye satın alıyorlar. İnanın biz o ürünleri evimize bile sokmayız. Bu pazarları kaybetmemizin nedeni de budur" dedi. Şener ve Çubukçu'ya katılımları nedeniyle birer plaket takdim edildi.

-TÜKETİCİ 2006 KALİTE ÖDÜLLERİ-

Gecede, Ak Sigorta, Kiler, Sunny, Aras Kargo, Tele Kurye, Sabri Özel, Tukaş, Çaykur, Telsim, Double Up, Kompen gibi firmaların da yer aldığı 30 kuruluş, Tüketici Kalite Ödülü aldı.

Ayrıca, Seda Sayan'a yılın en iyi sanatçısı, Necati Şaşmaz'a en iyi sinema oyuncusu, Ceyhun Yılmaz'a en iyi showman, Kenan Işık'a da en iyi sunucu ödülü verildi.