UNESCO listesindeki Bergama'ya turist akını! Görenler hayran kalıyor

Helenistik dönemden Osmanlı'ya kadar çeşitli katmanları barındıran tarihi yapılara ev sahipliği yapan Bergama, bu yılın ilk beş ayında geçen senenin aynı dönemine göre turist sayısını artırdı.

ABONE OL
GİRİŞ 17.06.2024 13:25 GÜNCELLEME 17.06.2024 13:25 KÜLTÜR
UNESCO listesindeki Bergama'ya turist akını! Görenler hayran kalıyor

Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait önemli izleri gün yüzüne çıkaran ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde 2014 yılında Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı olarak yerini alan Bergama, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını öncesi yıllık 393 bin ziyaretçi sayısına ulaşılan Bergama'da salgın döneminde ziyaretçi sayısı gözle görünür bir oranda azalmıştı. İlçeye 2020'de 107 bin, 2021'de 183 bin ziyaretçi gelirken, 2022 yılı itibarıyla Kovid öncesi sayıya yaklaşıldı. Bergama'yı 2022'de 367 bin turist ziyaret etti. İlgi çekmeye devam eden ilçe, geçen sene ise 433 bin ziyaretçi sayısına ulaştı.

Bu yılın ilk 5 ayında geçen senenin aynı dönemine göre turist sayısını artıran ilçeyi geçen yıl 1 Ocak-31 Mayıs döneminde 151 bin yerli ve yabancı turist ziyaret ederken bu yıl sayı 185 bine ulaştı.

"FARKLI KÜLTÜRLERİN BURAYI ZİYARET ETTİKLERİNİ GÖRÜYORUZ"

Pergamon (çok katmanlı kent), Kibele Kutsal Alanı, İlyas Tepe, Yığma Tepe, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe Tümülüsleri olmak üzere dokuz bileşenden oluşan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı ziyaret eden turistlerin sayısının artışından memnuniyet duyduğunu dile getiren Bergama Müzesi Müdürü Nilgün Ustura, şu ifadeleri kullandı:

"Avrupa, Amerika, Uzak Doğu ülkelerinden gelen ziyaretçilerimiz var. Yelpazemiz geniş. Kış döneminde daha çok Uzak Doğu ülkeleri oluyor. Yazın Avrupa'yı söyleyebiliriz. Amerikalılar ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih ediyor. Dolayısıyla farklı ülkeler ve kültürlerin burayı farklı zamanlarda ziyaret ettiklerini görüyoruz."

GECE MÜZECİLİĞİ FİKRİNE YEŞİL IŞIK

Kültür ve Turizm Bakanlığının bazı ören yerlerinde uyguladığı gece müzeciliği çalışmasına da değinen Ustura, "Müzemiz ve bağlı birimleri Akropol, Asklepion, Kızıl Avlu için altyapı çalışmaları oluşturulacak. Yaz döneminde akşam 20.00'ye kadar açığız. Gece müzeciliği ile bunu daha ileri bir saate alacağız. Ören yerlerini farklı zaman dilimlerinde gezme fırsatını ziyaretçilere sunacağız. Tüm koşulları oluşturduktan sonra gece müzeciliği faaliyeti bizim bölgemizde, ören yerlerinde, müzemizde olacaktır." ifadelerini kullandı.

"ÇOK GÜZEL DUYGULAR HİSSETTİM"

İskoçya'dan gelen Catharine Macneal ise İncil'in vahiy bölümünde ismi geçen yedi kiliseyi ziyaret etmek için bölgeye geldiğini, bu kiliselerin hepsinin bu bölgede olduğunun altını çizerek "Dün Kızıl Avlu'ya gittim, kesinlikle çok güzel ve büyüleyici bir yer. Orada çok güzel duygular hissettim, ziyaret etmek için harika bir yer, herkese tavsiye ederim." diye konuştu.

Nursena Akbaba Haber7.com - Editör
Haber 7 - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR